Başkan Erdoğan'dan BM'ye Gazze tepkisi: Bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa

Başkan Erdoğan Gazze'deki katliama karşı BMGK'nın ABD eliyle kilitlendiğini ifade ederek "Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in de dediği gibi 'Bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa' dedi.

GİRİŞ 12.11.2023 13:01 GÜNCELLEME 12.11.2023 15:31
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerle yaptığı söyleşide gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"TERÖRİST YÖNTEMLER BMGK'DA MEŞRU SAYILIYOR"

Gazze'de katliam yapan İsrail'e kol kanat geren ve silah dahil sınırsız destek veren ABD'yi eleştiren Erdoğan "Beş ülkeden biri “bu benim himayemde buna dokunamazsınız” derse himaye edilen ülkenin terörist yöntemleri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi zemininde meşru sayılıyor. Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in de dediği gibi “Bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa” dedi.

SORU: Siz yıllar önce, yanılmıyorsam 2013 yılında, Birleşik Milletler Genel Kurulu’nda New York'ta Dünya 5'ten büyüktür dediniz. Şimdi bu çok küresel sisteme meydan okuyan, öncü, devrimci bir motto. Ama aynı zamanda da yeni bir güvenlik mimarisinde de dikkati çeken politik bir doktrin. Sonrasında Suriye, Ukrayna ve şimdi de Filistin'de yaşananlar karşısında aslında teziniz doğrulandı. Yani BM iyi bir duruş sergileyemedi. Sizin doktrininizin temeli de “5 daimi ülke temelindeki sistemle BM’nin etkisi kırılıyor.” Bu işin öncüsü olarak Dünya 5'ten büyüktür tezinin öncüsü olarak ne olmalı? Yani BM'nin daha işlevsel hale gelmesi için somut olarak ne olmalı? 

Her şeyden önce dünyanın beşten büyük olduğunu kabullenenler bu 121 ülke oluyor. Ortaya koydukları tavırla dediler ki “evet dünya beşten büyüktür”. 121 ülke “bak biz sizin gibi düşünmüyoruz, biz burada adaletin yanında daha adil bir dünya mümkündür anlayışıyla adım atıyoruz ve oylarımızı İsrail-Filistin arasındaki bu adeta savaşta, mazlumların yanında yer almak suretiyle tavrımızı koyuyoruz.” dediler. Bu bana göre önemli bir sınavdı. Fakat şimdi yine diyorum. Bu işi devam ettirmemiz ve daimi üyeler de dahil bu 194-195 ülkenin burada adeta yanımızda yer aldığını görmek, ona göre adımları atmamız gerekiyor. Çünkü Birleşmiş Milletler'in kuruluş amacı işlevsiz bir duruma şu anda gelmiş vaziyette. Yani Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dahi şu anda bir netice alamıyor. Yani bir tane üye orada ters davransa hiçbir şey yok. Şimdi bunları bizim Birinci Dünya Savaşı sonrasına değil sıfırdan başlayacak bir adımı önce ülkelere kabul ettirmemiz lazım ve hep birlikte de bu adımın atıldığını bütün dünyanın görmesi lazım. Barışı korumak üzere kurulmuş bir uluslararası yapının ardı ardına çıkan savaşları seyretmesi ne anlama geliyor? Birleşmiş Milletler’in de günün sonunda dağılıp tarihe karışmaması için revize edilmesi, adaletsiz yapısının değiştirilmesi ve yaptırım gücü olan, işlevsel hatta caydırıcı bir yapı kazanması şarttır. Birleşmiş Milletlerin ve diğer uluslararası örgütlerin işlevsiz olduğunu, ölen Müslüman olduğunda körleştiğini bir kez daha gördük. Küresel sistemin adaletsizliği, uluslararası kuruluşların güçten yana olduğunu, 5 ülkenin menfaatleri doğrultusunda küresel nizama yön verdiklerini hep söyledim, söylemeye devam edeceğim.  Dünyanın beşten büyük olduğunu söylediğimizde bazıları bunu kuru bir slogan zannediyor. Bu aslında bir adalet manifestosudur. Kendini güncellemeyen, yenilemeyen hiçbir yapı yeni dünya düzeninde varlık gösteremez. İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşturulan bir yapının da güncellenmesi artık elzemdir. Birleşmiş Milletlerdeki daimî üyelik ve veto sistemi değiştirilmeli. Dünyanın geleceği, halkların yaşamları veto hakkına sahip 5 ülkenin insafına bırakılamaz. Dünyada kimin hayatta kalacağına, kimin öleceğine, kimin kıtlığa mahkûm olacağına, kimin zengin ve refah içinde bir yaşam süreceğine beş ülkenin karar vermesi kadar saçma bir şey olabilir mi? Beş ülkeden biri savaş olsun derse diğer bütün ülkelerin eli kolu bağlanıyor. Beş ülkeden biri “bu benim himayemde buna dokunamazsınız” derse himaye edilen ülkenin terörist yöntemleri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi zemininde meşru sayılıyor. Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in de dediği gibi “Bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa”

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 26
  • KIZILELMA 5 ay önce Şikayet Et
    Yeni bir oluşuma gerek var acil acil acil tüm ülkelerin temsil edildiği coğunluğa dayalı askeri müdahale edebilecek 5 ülkelernin çıkarlarına dahil olmayacak yeni bir kuruluş
    Cevapla
  • Mehmet 5 ay önce Şikayet Et
    Belki de gerçekten bu daimi beş ülkenin içinde bulunmadığı daha medeni ve insan hak ve hukukuna daha gerçekçi çözümler üretebilecek yapıda yeni bir birleşmiş milletler gerekiyor.
    Cevapla
  • Adlar 5 ay önce Şikayet Et
    Bençe Bir Müslüman Ordusu kurulmali . Yada Türk ordusu.
    Cevapla
  • Türk 5 ay önce Şikayet Et
    BM ne işe yarıyor ki zaten.. Sadece güçlü olanı kınıyo, zayıf olanın beline beline vuruyo..
    Cevapla
  • azi 5 ay önce Şikayet Et
    Reis seni Allah basimizandan eksik etmesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul-Sivas YHT seferleri başladı! 14 saatlik yol 7 saate indi
Antalya'daki teleferik faciasında bilirkişi raporu ortaya çıktı