MHP'den Anayasa hatırlatması: AYM süper temyiz mahkemesi değil

MHP'li Feti Yıldız, AYM ve Yargıtay'ın Can Atalay dosyasında verdiği farklı kararlar hakkında açıklama yaptı. AYM'nin süper temyiz mahkemesi gibi davrandığını belirten Yıldız, "AYM, Yargıtay’ın kesin hükmünü yok sayıyor" sözlerini kaydetti.

MHP'den Anayasa hatırlatması: AYM süper temyiz mahkemesi değil
MHP'den Anayasa hatırlatması: AYM süper temyiz mahkemesi değil
GİRİŞ 14.11.2023 19:48 GÜNCELLEME 14.11.2023 19:48
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesi'nin, Yargıtay’ın üzerinde süper temyiz mahkemesi olmadığını söyledi. Yıldız, "Anayasanın 148/4 maddesi gereğince, 'Bireysel başvuruda, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz' hükmüne rağmen adeta süper temiz mahkemesi gibi davranıyor. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay’ın kesin hükmünü yok sayıyor." dedi.

MHP'nin İstanbul milletvekilliği göreviyle MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini birlikte yürüten Fethi Yıldız, aynı zamanda Anayasa Komisyonu üyesidir.

Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay'ın Can Atalay dosyasında verdiği farklı kararlar tartışılmaya devam ediyor. AYM’nin Can Atalay'ın bireysel başvurusunda verdiği hak ihlali kararının ardından Yargıtay'ın bu karara uymayıp Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması sadece yargı kulislerinde değil siyaset dünyasında da geniş yankı uyandırdı. MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız da konuyla ilgili olarak yeni değerlendirmelerde bulundu.

"ANAYASA'NIN 14. MADDESİ İŞLEVSİZ HALE GETİRİLİYOR"

Yıldız sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Dokunulmazlığın istisnasını düzenleyen Anayasanın 14. maddesi işlevsiz hale getiriliyor. Anayasa Mahkemesi, anayasanın 14. maddesinde milli güvenliğe aykırı fiillerin kanun koyucu tarafından belirlenmediği gerekçesiyle bu suçları işleyenlerin dokunulmazlıktan yararlanacağına karar veriyor. Oysa, anayasanın 14. maddesinin son fıkrası milli güvenliğe aykırı fiillerin yaptırımının kanunla belirleneceğini belirtiyor. Bu fiillerin yaptırımlarının Türk ceza kanunu ve terörle mücadele kanununda kanun koyucu tarafından belirlenmiş olduğunu görmüyor. Hakkındaki hüküm kesinleşmemiş ve mutlak terör suçu işlemiş tüm şüphelilere TBMM yolu açılıyor."

"AYM YARGITAY'IN KESİN HÜKMÜNÜ YOK SAYIYOR"

Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa normunu esastan iptal sonucunu doğuracak şekilde işlevsizleşmesine yol açtığını bildiren Yıldız şöyle devam etti:

"Anayasa Mahkemesi, Yargıtay’ın üzerinde süper temyiz mahkemesi değildir. Anayasa 154’e göre Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adlî yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii olması hükmü görmezden geliniyor. Anayasanın 148/4 maddesi gereğince, 'Bireysel başvuruda, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz' hükmüne rağmen adeta süper temiz mahkemesi gibi davranıyor. Anayasa Mahkemesi Yargıtay’ın kesin hükmünü yok sayıyor."

KAYNAK: AYDINLIK GAZETESİ

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Kizil elma 5 ay önce Şikayet Et
    Derhal kapatılmalı ve başkan ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmalı dir başkanı ve üyeleri Derhal gerekli cezaya çarptırılmalidir
    Cevapla
  • tepki 5 ay önce Şikayet Et
    suc var ise delil var ise emir veremez sanirsam orda oturanlar pkk terør bagi cok iyi suclu birakmak icin calisiyor kac yil oldu pkk davasi ses yok islerine gelen dosya ilk bakamaz yuz bin dosya var deniyor depoya atmak yerine delil suc kesin var ise direk incelemek yerine karar dogru dersin bence bazi yetkileri alinacak øzel terør hainler bazi suclar icin øzel mahkeme olacak
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı