Sultan II. Abdülhamid’in Hollanda'daki yadigarı, Türkiye'de restore edilecek

Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Barış Sarayı’na, 1907'de Sultan II. Abdülhamid’in fermanı üzerine Osmanlı Devleti tarafından hediye edilen Hereke Halısı, Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde restore edilecek.

Sultan II. Abdülhamid’in Hollanda'daki yadigarı, Türkiye'de restore edilecek
Sultan II. Abdülhamid’in Hollanda'daki yadigarı, Türkiye'de restore edilecek
GİRİŞ 28.11.2023 19:56 GÜNCELLEME 28.11.2023 19:57
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Sultan II. Abdülhamid'in, 1907 yılında Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı olarak hizmet veren Barış Sarayı'na hediye ettiği 162 metrekarelik Hereke Halısı, restore edilmek üzere Aksaray'ın Sultanhanı ilçesine getirildi.

1 yıl içerisinde 25 kişinin çalışmasıyla restore edilecek olan halı, tamamlandıktan sonra Hollanda'ya götürülecek.

"BU 400 YILI AŞAN TÜRKİYE - HOLLANDA İLİŞKİLERİNİN SOMUT BİR ÖRNEĞİDİR"

Çalışmaları yerinde inceleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, "Bu halı ülkemizin, Türkiye’nin kültürel öğeleri ile bezenmiş, ilmek ilmek dokunmuş çok özel bir halı olarak zamanında yapılarak gönderilmişti. Hereke halısı restorasyon sürecinde yapıldığı yıldaki teknik özelliklerine göre her bir ilmeği yenilenerek tekrar evine gönderilecektir. Hereke halısı 100 yılı aşkın süredir Barış Sarayında Japon Salonu’nda tarihe tanıklık etmekteydi. Tabi bir yıl sonra restore edilip tekrar evine döndüğünde yine tarihe tanıklık etmeye devam edecek. Bu eşsiz halı Türkiye’nin kültürel zenginliğini yansıtan önemli örneklerden bir tanesidir. Dolayısıyla restorasyonunun ülkemizde yapılması son derece önemlidir. Bu 400 yılı aşan Türkiye-Hollanda ilişkilerinin de somut bir göstergesidir" dedi.


"ARAMIZDA DOSTLUK HALIDAKİ İLMEKLER KADAR GÜÇLÜ"

Halının hikayesinin Türkiye ve Hollanda arasındaki güçlü bağların bir sembolü olduğunu aktaran Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands ise, "Hereke halısı dünyanın en kaliteli halısıdır. Aramızdaki dostluğun halıdaki ilmekler kadar güçlü olduğunu söylemek istiyorum. Aramızdaki dostluk çok eskilere dayanıyor. Seneye 100'üncü yıl dostluk anlaşmamızın kutlamasını yapacağız. Diplomatik ilişkiler 400 yıl kadar geriye gidiyor. İki ülke arasında çok güçlü bir tarihi eser. Herkes Türkiye’deki laleleri bilir. Lale Hollanda’da uluslararası bir semboldür. Laleyi Hollanda’ya getirenler de sizlersiniz. Ayrıca birçok insan bilmez 500 sene önce Hollanda’nın bağımsızlığını kazanabilmesi için Türkiye çok yardımda bulundu. Kültürel bağlantılarımızın gelişmesi için sizlerle ve bakanlıklarla ilişkiler içerisindeyiz. Gittikçe daha da fazla Türkiye’ye gelen turisti görüyoruz. Bende kendi ailemi yaz ayında getirmiştim vakit geçirmek için. Büyük ustalar tarafından bu halı restore edildikten ve döndükten 100 iki ülkenin dostluğunun sembolü olmaya devam edecektir" dedi. 

KAYNAK: DHA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 12
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    onların dostluğu yerin dibine batsın onlardan müslümanlara dost olmaz ayet var ALLAH öyle diyor nedosluğu
    Cevapla
  • ByMerdivenaltı 5 ay önce Şikayet Et
    Nerede bulunduysa orada kalsın bir daha ülkemize bu kardeş katillerinin eseri bulaşmasın ulaşmasın i
    Cevapla
  • Emekli mühendis 5 ay önce Şikayet Et
    Barış gücündeki Hollanda askerlerinin Bosnalıların elindeki silahları toplayıp onları Sırp katillere teslim ettiğini ve tamamının işkenceyle öldürüldüklerini daha unutmadık.
    Cevapla
  • Kuzeyli Türk 5 ay önce Şikayet Et
    sen kardeş katili derken kimi kastediyorsun
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    hollanda gercek bir turk ve müslüman düşmanı
    Cevapla
  • Kul insan 5 ay önce Şikayet Et
    Hollanda, Yahudilerin Müslüman katliamlarını desteklemesi ikili devlet dostluğuna zarar verdi. Artık dostluk yok öldü sadece ticaret para çıkar ilişkileri lütfen.
    Cevapla
  • Cem 5 ay önce Şikayet Et
    Dost mu? Sizden dostu olanın düşmana ihtiyacı yok!Yahudinin tasmalıları!
    Cevapla
  • KAYSERILI 5 ay önce Şikayet Et
    hep asparagas haber, azili turk islam dusmanlari ile hayali dostluk hikayeleri......
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yüksek İstişare Kurulu toplantısında "anayasa" ele alındı
Milli Eğitim Bakanı Tekin'den öğretmen atamalarına ilişkin açıklama