Deprem sonrası uzmanlardan uyarı! "Önlem alınmalı"

Sabah saatlerinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depreme ilişkin uzmanlardan uyarı. Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa ve Prof. Dr. Mahmut Bilgehan, "Beklenen büyük İstanbul depremini tetikler mi?" sorusunu yanıtladı.

GİRİŞ 04.12.2023 16:18 GÜNCELLEME 04.12.2023 16:42
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bursa Gemlik Körfezi'nde bugün saat 10.42'de 5,1 büyüklüğünde deprem oldu. Meydana gelen deprem sonrasında artçı depremler ise devam ediyor. Bursa’da meydana gelen deprem İstanbul başta olmak üzere çevre illerde hissedildi. Sabah saatlerinde meydana gelen depremin etkilerine ilişkin Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa ve Prof. Dr. Mahmut Bilgehan, "Beklenen büyük İstanbul depremini tetikler mi?" sorusunu yanıtladı.

"500 YILDAN BERİ DEPREM ÜRETMİYORDU"

Depreme ilişkin konuşan Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa, "Bu deprem Kuzey Anadolu fay hattının güney ucunda meydana geldi. Fay hattı ikiye bölünüyor. Biri kuzey hattı dediğimiz İzmit depreminin meydana geldiği yer. Bir de aşağıdan Geyve-Mudanya-Biga’ya kadar giden güney kol var. Bu kol yaklaşık 500 yıldan beri deprem üretmiyordu en son 1419’da 7 şiddetinde bir deprem oldu. Bu şunu gösteriyor, bu kol 7 şiddetinde bir deprem üretebiliyor. Bu sabah meydana gelen deprem önemli ve dikkat edilmesi gereken bir deprem. Daha önce Hatay ve Maraşta’da 500 yıldır suskun bir fay vardı. Bu nedenle dikkate alınmalı. Fayın kuzey ucu kadar güney ucuna da dikkat edilmesi gerek." ifadelerini kullandı.

"DEPREM BEKLENİYORDU"

Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Bilgehan sabah saatlerinde meydana gelen deprem ile ilgili, "Bu deprem bekleniyordu. 1967 Mudurnu Depremi’nden sonra araştırmacılar bu depremin olabileceğini bekliyorlardı. İstanbul depremine ilişkin tetikleyeceğini söylemek zor. Çünkü Kuzey Anadolu Fay hattının güney ucunda meydana gelen bir deprem. Depremin ardından 3 artçı deprem meydana geldi, daha da geleceğini söylemek mümkün. Trakya civarında da, İstanbul’da da meydana gelme olasılığı elbette var. Türkiye bir deprem bölgesi." şeklinde konuştu. 

 

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • YADO 4 ay önce Şikayet Et
    Ağzınızı hayra açın
    Cevapla
  • Arda 4 ay önce Şikayet Et
    Artık önüne gelen uzman konusur.maksatlari kendierini reklam yapıp medyada popüler olmak.ondan sonra programlara çıkıp para kazanmak.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!