İYİ Parti’de ‘hayır’ kararı bitiş mi dönüşüm mü? “Soru işaretleri var”

Genel seçimlerden bu yana gerek ittifaklar, gerek iddiaları ile sancılı bir süreçten geçen İYİ Parti’nin ‘hayır’ kararı “ya bitiş, ya dönüşüm” olarak nitelendirildi.

GİRİŞ 05.12.2023 16:27 GÜNCELLEME 06.12.2023 11:51
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

CHP’nin ittifak önerisini görüşmek üzere toplanan İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nda (GİK) yapılan gizli oylamada, 14’e karşı 35 oyla CHP’nin seçim işbirliği önerisi reddedildi. İYİ Parti Genel İdare Kurulu'nda CHP'nin yerel seçimlerde işbirliği teklifini oy çokluğuyla reddetme kararı alındı. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, kararın oy çokluğuyla alındığını vurgulayarak "Partimiz seçime hür ve müstakil girme kararı aldı." dedi.

Son dakika: İYİ Parti'den son dakika ittifak kararı!Son dakika: İYİ Parti'den son dakika ittifak kararı!

İYİ Parti’den çıkan ‘hayır’ kararının ardından gözler yerel seçimlere döndü. Yerel seçimlere yansıyacak olan bu kararla birlikte genel seçimlerde yaşanan ‘Masaya geri dönme’ vukuatı ile ilgili bu kararın nihai karar olmadığı da ihtimaller arasında tutuluyor. Genel seçimlerden bu yana krizin dinmediği İYİ Parti’de ‘yolsuzluk’ iddiaları ile istifalarda oldukça gündemde. 8 aydır sancılı bir dönemden geçen İYİ Parti’de ise GİK’ten çıkan karar ‘ya dönüşüm ya bitiş’ olarak nitelendirildi.

Genar Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş, Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir ve Gazeteci Yazar Mahmut Övür İYİ Parti’nin ‘hayır’ kararını Haber7 için değerlendirdi.

 

ÖVÜR: SORU İŞARETLERİ VAR

Gazeteci Yazar Mahmut Övür, GİK kararının beklenen bir karar olduğunu ancak Akşener’in ‘masaya geri dönme’ olayından dolayı kaygıların olabileceğini söyledi. Genel kurulun kesin kararının seçimleri de etkileyeceğini ifade eden Övür, Akşener’in bu kararı niye aldıklarını seçmenine doğru şekilde anlatması gerektiğini söyledi. Gazeteci Mahmut Övür, “Akşener HDP-CHP ilişkisini doğru formüle ederse ve bu kararın bir tavır da olduğunu doğru anlatırsa etkili olacağını düşünüyorum. Çünkü o sosyoloji, laik, milliyetçi bir sosyoloji. Ama tabii halen bile soru işaretleri var.” şeklinde konuştu.

 

 

ÖZEL TEKLİFLE GELSE AKŞENER DÜŞÜNÜR MÜ?

Akşener-Özel görüşmesinde geçen konuşmayı da hatırlatarak sözlerine devam eden Gazeteci Mahmut Övür GİK’ten çıkan kararın şüpheli olabileceğine de dikkat çekti. Övür, “Önümüzdeki günlerde CHP farklı bir teklifle gelirse ne olacağı bilinmez. Çünkü Meral Akşener'le görüşmesinde bize ne öneriyorsunuz diyor. O hiçbir şey önermiyor. Gel diyor masayı kuralım. Demek ki bir şey önerse üzerinde düşünecek yani Meral Hanım’da. Burada tabii şüphe var işin doğrusunda. Yani son adaylara kadar özellikle İstanbul, Ankara adayları, açıklanana kadar her an her şey olabilir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

 

 

“PARTİ OLMA KARARI”

Kararın yerel seçimlere de yansıyacağını ifade eden Övür, İYİ Parti’nin büyükşehir ya da il alma derdinden ziyade ‘parti’ olabilme sıkıntısının ön planda olduğunu ifade etti. Övür, “Büyükşehir ve il alma ihtimalini zayıf görüyorum şu anda İYİ Parti’nin çünkü bu karar yerel seçimlere değil daha çok parti olma kararı ile ilgili bir karadı. Burada asıl yola çıkış kendi ekseninde kendi ideolojilerini besleyen ve savunan bir parti olmaktı. Kendi deyimleriyle bir başka partiye yancı olmak istemeyen bir duruştur. Ama doğru bir formülasyonla iyi bir çalışmayla ilçe sayısını belki arttırabilir.dedi.

 

AKTAŞ: PARTİLEŞME YOLUNU SEÇTİLER

İYİ Parti’nin kurulduğu günden bu yana bir kimlik yaratmakta zorlandığını ifade eden Genar Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş, aynı zamanda İYİ Parti’nin CHP’ye kazandırmak zorunda olan bir partiymiş gibi kodlandığını söyledi. Bu ‘zorundalık’ halinin İYİ Parti’ye zarar verdiğini anlatan İhsan Aktaş, “İYİ Parti zorunlu kodlanan çizginin dışına çıktığı zaman, Cumhuriyet Halk Partisi’nden ve  çevresinden çok ağır eleştirilere maruz kaldı. Meral Hanım masadan kalktığı üç günü burada baz alabiliriz. Üç gün boyunca ağır tehditler, hakaretler havada uçuştu.” dedi.

 

 

İYİ PARTİ YOL HARİTASINI BELİRLEDİ

Tüm bu yaşananların sonunda partinin bir yol ayrımına geldiğini ifade eden Kamuoyu Araştırmacısı Aktaş, “Şimdi parti bir yol ayrımına geldi. Yol ayrımı şuydu. Ya böyle müttefikliklerle devam edecek ve kimlik oluşturamayacaktı. Hani bir gün parti darmadağın da olabilirdi. Ya da zor yolu seçip, hani zor olan yolu seçip parti kimliği oluşturmak için daha uzun, daha meşakkatli ama daha kalıcı bir yol yöntem seçecekti. Meral Hanım zor olanı seçti ama bu zor olan doğru olan aynı zamanda.” şeklinde konuştu.

 

 

“İYİ PARTİ’Yİ PARTİ YAPMA KARARI”

İYİ Parti’nin geldiği yol ayrımını değerlendiren İhsan Aktaş, GİK’ten çıkan kararın uzun dönemli düşünülmüş bir karar olduğunu ifade etti. Zor olan yolun doğru bir yol olduğunun altını çizen Aktaş,  “Bir parti kendi ideali, kendi misyonu, kendi amaçları ve aynı zamanda da kendi sosyolojisinin taleplerine cevap vermek için kurulur. İYİ Parti'nin sosyolojisi zaman zaman yaşam tarzı açısından, laiklik açısından Cumhuriyet Halk Partisi'ne yakın ama sonunda sadece ve milliyetçi bir tabandan oluşuyor. Dolayısıyla Meral Hanım partileşme yolunu seçti. Yani kısa dönemli karlarda uzun dönemli İYİ Parti'yi parti yapmak için bir karar aldı. Umarız ki bu konuda istikrarlı bir şekilde devam ederler.” ifadelerini kullandı.

 

 

“NİHAİ BİR KARAR OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

OPTİMAR Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, GİK’ten çıkan karara ilişkin çarpıcı bir açıklamada bulundu. Daşdemir, ‘hayır’ kararının nihai bir karar olduğunu düşünmediğini, bunun için biraz daha zaman geçmesi gerektiğini ifade etti. İYİ Parti’nin geldiği noktayı değerlendiren Daşdemir, İYİ Parti içindeki ‘yolsuzluk’ iddialarına da değindi.

 

 

OPTİMAR Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, “İYİ Parti, YSK'ya listelerini verirse biz şunlarla gidiyoruz seçime diyerek o zaman kararın nihai bir karar olduğuna inanırım. Meral Akşener’in yerel seçimlerde bu karar ile kazanması çok zor çünkü İYİ Parti sadece kazanmamasıyla ilgili konuşulmuyor şu anda. Ciddi iddialarla çalkalanıyor parti içi. Bu yerel seçimlere de yansıyacaktır. Meral Hanım’ın bu iddialara inandırıcı cevaplar vermesi gerekir. O da kolay gözükmüyor. İYİ Parti için genel seçimlere giderken son genel seçimleri demiştim. Öyle bir vaziyet alıyor gibi hep birlikte izleyip göreceğiz.” şeklinde konuştu.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 25
  • Vatan 4 ay önce Şikayet Et
    Bunlarin hicbirinin bu memlekte fayda sağlayacak bir adım attıklarını görmedim bunlar yamyam ,çakal,sırtlan gibi bu memlekete zarar vermek isteyen sözde siyasecci yagmacilarin takendileridir .
    Cevapla
  • Osas 4 ay önce Şikayet Et
    Hele bi son düzlüğe girsinler, muhteşem bir geri dönüşün hikayesini yazmaya başlarlar.
    Cevapla
  • Nuri 4 ay önce Şikayet Et
    Millete ac ac diyen manukyan, özel ucaklarla seyahat yapar, cuval cuval paralar. bir yerlerde yok olur, pkk arkadas, zerdust ermeni ye koltuk deynegi olur. Vede huylu huyundan vazgecemez....
    Cevapla
  • Türkiye 4 ay önce Şikayet Et
    Bu partide hayır evete çabuk dönüşüyor U dönüşü olur
    Cevapla
  • bahtıkara 4 ay önce Şikayet Et
    meralden bahsediyoruz. atlı karınca maşallah. pek ciddiye almayın da o Koray Aydın ve onun gibileri nasıl kendine gebe bıraktı onu anlayamıyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri