Bir protesto aracı olarak sanat, insanlık için ‘Kayıt Altında’

Gazze’de 62 gündür devam eden katliamı sanat aracılığıyla ‘İnsanlık için Kayıt Altında’ etkinliğiyle 31 Aralık’a kadar kayıt altına alınıyor.

Bir protesto aracı olarak sanat, insanlık için ‘Kayıt Altında’
Bir protesto aracı olarak sanat, insanlık için ‘Kayıt Altında’
GİRİŞ 09.12.2023 22:44 GÜNCELLEME 09.12.2023 23:05
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Bir protesto aracı olarak sanat, insanlık için ‘Kayıt Altında’

Gazze’de 62 gündür devam eden katliamı sanat aracılığıyla ‘İnsanlık için Kayıt Altında’ etkinliğiyle 31 Aralık’a kadar kayıt altına alınıyor. Programın tanıtımına Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ve çok sayıda sanatçı katıldı.

Bir değil binlerce çocuğun gülüşü bombalar altında kırmızıya dönmüşken biz burada, ‘Kayıt Altındayız’ diyen sivil inisiyatif, geleceğe bugünden bir kayıt bırakmak amacıyla Rami Kütüphanesi’nde 20 gün boyunca bir araya gelecek. Programda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, GENAR Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş, oyuncu ve karikatürist Hasan Kaçan, Yayıncı-Araştırmacı Bekir Cantemir, Küratör Uğur Polat konuşmalar yaptı.

İsrail Zulmü ‘Kayıt Altında’

İsrail’in zulmünü burada kayıt altına almaya devam edeceklerini söyleyen Adalet Bakanı Tunç, delillerin kayıt altına alınmaya devam edeceğiniz söyledi. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu “Burada bir ay sürecek etkinlikte kayıt altına alacağımız şeyler, belki de bir daha görmek istemediğimiz, bir daha yaşamak istemediğimiz, bir daha duymak istemediğimiz en önemli şeylerin başında gelecek.” diyerek şunları söyledi.

 

Yüzleşme ‘İnsanlık için Kayıt Altında’

Etkinliğe sanat ve insanlık penceresinden bakan Yayıncı-Araştırmacı Bekir Cantemir ve Küratör Uğur Polat ise şunları söyledi.

 

Hasan Kaçan: “Ben bu zulme çizgimle itiraz ediyorum’

İnsanlık onurunu ve yaşam hakkını savunmak adına gerçekleştirilen etkinlikte Karikatür Masasında oyuncu ve karikatürist Hasan Kaçan; “Bu çalışma bir semboldür. Karikatürde dünya, Filistin bayrağı ve gökyüzü bu bir sembol olarak çizildi. Dünya ve dünyayı sarmış olan Filistin kefiyesi, içeriden bakan göz dirilişi temsil ediyor. Gökyüzündeki yıldızlar da aslında yıldıza dönüşmüş bebekler.” dedi.

Sanatıyla İsrail’in yaptığı mezalimi duyuran Hasan Kaçan konuşmasının devamında şunları söyledi;

“Bu korkunç mezalimi bir şekilde dünyaya duyurmak ama bunu da sanatla buluşturarak etkili hale getirmek güzel bir fikir inşallah farklı farklı disiplinler de birçok duyarlı insan elinden geleni yaparak bu soykırımın bu korkunç mezalimin duyurulmasında bizim de katkımız olsun diyorlar. Dünyanın dört bir tarafında insanların, çocukların, masumların katledilmeleri ve sanki normalmiş gibi soykırıma uğramaları normalleştirilmeye çalışıyor. Bu normalleştirme karşısında yüksek sesle itiraz etmek gerekiyor. Sanatçı sanatıyla, yazar yazısıyla, çizer çizgisiyle, müzisyen müziğiyle herkesin elinden ne geliyorsa buna katkıda bulunması lazım.” ifadelerini kullandı.

İnsanlık için Kayıt Altında etkinliğinin Gazze için bir ses olması gerektiğini söyleyen Hasan Kaçan;

“Karikatür, sembollerden oluşur biz de belli sembolleri kullanarak, mezalimi bir şekilde duyurmak için gayret ediyoruz. Sadece karikatür değil sanatın birçok alanında birebir anlatım yoktur müzik, çizgi ve yazı bir takım işaretleriyle ancak sesini çıkarır ve katkıda bulunmaya çalışır. Dolayısıyla elden ne geliyorsa onu yapıyoruz, elimizden bir şey geliyorsa elimizle, dilimizden bir şey geliyorsa dilimizle hiçbir şekilde olmuyorsa gönlümüzden buğuz ederek bir şekilde buna itiraz etmek zorundayız. Bizde elimizden gelen çizgiyle buna katkıda bulunmaya çalışıyorum.” dedi.

Barış Güngör Haber7.com - Editör
Haber 7 - Barış Güngör

Editör Hakkında

2005 yılında dünyaya geldi. Liseyi bitirdikten sonra stajyer olarak girdiği haber7'de Video Editörü olarak işe başladı, daha sonra sosyal medya editörlüğüne geçiş yaptı.
YORUMLAR 17
  • Yasin 4 ay önce Şikayet Et
    Anca boş beleş işler yaptın müslüman uyuyor
    Cevapla
  • Yavuz Selim 4 ay önce Şikayet Et
    Laf ile peynir gemisi yürümez koca devlet konuşuyor.Hamle yapmıyorsa biryerde sorun vardır.
    Cevapla
  • Ali 4 ay önce Şikayet Et
    Birde kör olan gözlerinizi açıpta israile giden gemileri görseniz onlaeıda kayıt altına alsanız
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    İtrail'e Ekonomik yaptırım
    Cevapla
  • Kartal gözü . 4 ay önce Şikayet Et
    Neten yahuya ...vur emri cıkartın tüm dunyanın hedefi olsun vurana 5 milyon dolar vaad edin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Benim bebeğim terörist' diyen anne sosyal medyada viral oldu
Sakarya Gaz Sahası'yla 1,8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı karşılanabilecek