Tehlike çanları Marmara Denizi için çalıyor

Marmara Denizi son 50 yılda iki buçuk derece ısındı. Uzmanlara göre deniz suyundaki bu ısınma, yüksek kirlilikle beraber müsilaja ve başta balıklar olmak üzere bazı türlerin yok olmasına yol açabilir.

Tehlike çanları Marmara Denizi için çalıyor
Tehlike çanları Marmara Denizi için çalıyor
GİRİŞ 13.12.2023 19:33 GÜNCELLEME 13.12.2023 20:51
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Marmara Denizi için bir kez daha alarm zilleri çalıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kayıtları, 1970 yılında 15,3 santigrat olan Marmara Denizi'nde ortalama sıcaklığın, 50 yılda 2,5 derece arttığını gösteriyor. Bilim insanlarına göre bu ısınmanın ağır sonuçları olabilir.

KÜRESEL ISINMA TEK NEDEN DEĞİL

Su sıcaklığı kayıtlarına göre Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de de ısınma söz konusu. Ancak Marmara Denizi'ndeki ısınma hepsinden daha fazla. Uzmanlara göre bu durumun tek nedeni Küresel Isınma değil.

NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi'ndeki sıcaklık artışını NTV'ye yorumladı.

MÜSİLAJ KABUSU YENİDEN YAŞANABİLİR

Prof. Dr. Tecer, sıcaklık artışının devam etmesi halinde müsilajın tekrar başlayabileceğini söylerken tek tehlikenin bu olmadığının da altını çizdi.

"BALIK TÜRLERİ AZALABİLİR"

Yükselen sıcaklığın çözülmüş oksijen miktarını düşürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Hakan Tecer, "Çözülmüş oksijenin azalması demek orada oksijene ihtiyaç duyan hassas canlılar için yaşam ortamlarının riske girmesi demek. Oksijene duyarlı lezzetli balıkların türleri ve popülasyonları azalacak anlamına gelir" diyerek bir başka tehlikeye dikkat çekti.

"CİDDİ ANLAMDA DEŞARJ OLUYOR"

Bölgede 25 milyon insanın yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Tecer,  "Buraya çok ciddi anlamda deşarjlar oluyor. Hem atık su deşarjları, hem de bölgedeki sanayiden kaynaklanan soğutma suyu deşarjları söz konusu" ifadelerini kullanırken, uzun vadede derin deşarjlardan vazgeçilmesi gerekebileceğini söylüyor.

Bilim insanları Marmara Çevresi'ndeki atık su arıtma tesisi sayısının hızlı bir şekilde artırılması gerektiğine de dikkat çekiyor.

KAYNAK: NTV
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 3
  • halim 4 ay önce Şikayet Et
    bırakın bu iklim değişikliği masalını.sular ısınmışmış da mış mış mış.
    Cevapla
  • Zeki Amatersten 4 ay önce Şikayet Et
    Doğru söylüyorsun kardeşim. Napcan suyu? Sen paradan haber ver, di mi? Para para para... Her şey Para.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    yapraklar alkışlayın başkanimi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TFF 2. Lig'de ilginç maç! Beraberlik yetiyordu: İki takım da şut çekmedi
Kassam Tugayları, İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü