Bakan Güler'den net mesaj: F-16 ve Eurofighter açıklaması

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin ABD'den talep ettiği 40 adet F-16 Blok ve Eurofighter planına ilişkin son gelişmeleri aktardı. Güler ayrıca Hürjet ve 5. nesil savaş uçağı KAAN hakkında heyecan veren sözler sarf etti.

GİRİŞ 16.12.2023 17:51 GÜNCELLEME 16.12.2023 17:51
Bu Habere 86 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Ankara'da aralarında Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet'in de bulunduğu gazetecilerle yaptığı söyleşide gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.


 

ABD İLE F-16’LARIN TEDARİKİ VE MODORNİZASYONU KONUSUNDA SÜREÇ DAHA DA UZARSA TSK’DA ZAAFİYETE NEDEN OLUR MU?

Türk Silahlı Kuvvetlerinin şu anda envanterinde bulunan uçakları yeterlidir. Ancak biz geleceği düşünmek ve planlamak durumundayız.

ABD’den 40 adet F-16 Blok 70 Viper alımı ile 79 adet modernizasyon kiti talep ettiğimiz süreci takip ediyoruz.

 Mevcut F-16’larımızı modernize etmek istiyoruz. Türkiye’nin etrafındaki hiçbir ülkede TUSAŞ gibi bir kuruluş yok. F-16 modernizasyonunu çok rahat kendimizin yapabileceğini düşünüyoruz.

Şu an sorun görmüyoruz, ancak süreç uzarsa savunma ve güvenliğimiz için gerekli her türlü tedbiri gecikmeksizin alırız.

EUROFİGHTER KONUSUNDA YENİ GELİŞME VAR MI? SONUÇLANMASI İÇİN BİR BEKLEME SÜRESİ VAR MIDIR?

F-16 tedarik ve modernizasyonu süreci devam ederken üzerinde durduğumuz tek uçak; oldukça etkili olan ve en iyi alternatif olarak gördüğümüz Eurofighter.

Biz ilk aşamada 20 daha sonra 20 olmak üzere en üst versiyon Eurofighter almak istediğimizi ilettik. Daha önce ifade ettiğimiz gibi İngiltere ve İspanya bu talebe olumlu bakıyor. Bir ülke müttefikliğe aykırı bir şekilde buna karşı çıkıyor. Biz müttefiklerin birbirlerine yaptırım uygulamasını müttefiklik ruhuna aykırı buluyoruz.

Biliyorsunuz asıl hedefimiz 5'inci nesil millî muharip uçağımız KAAN’ı Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine almaktır.

O döneme kadar Eurofighter alma konusunda bir gelişme olmazsa ve süreç uzarsa zaten böyle bir ihtiyaç da kalmamış olacaktır.

EUROFİGHTER’LAR HAVA KUVVETLERİNE ÇOK ÇABUK ENTEGRE OLABİLİR Mİ?

Müttefiklerimizin de kullandığı Eurofighter’ların iyi bir uçak olduğunu ve Hava Kuvvetlerimiz tarafından sorunsuz bir şekilde kullanılacağını değerlendiriyoruz.

İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİNİN ONAYI İÇİN F-16 SATIŞI ŞART OLARAK KOŞULACAK MI?

Bizler müttefiklerimizle ilişkilerimizde hiçbir zaman “sen bunu yaparsan ben de bunu yaparım” gibi tutum ve yaklaşımda bulunmadık.

Sn. Cumhurbaşkanımız İsveç’in NATO üyeliği konusunu parlamentoma göndereceğim” dedi ve sözünü tuttu.

Beklentimiz F-16 konusunda da bizim yaptığımız gibi karşı tarafın sözünü tutması ve somut adımlar atmasıdır.

Türkiye'nin F-16 tedariği ve Eurofighter planıyla ilgili Bakan Güler şu açıklamalarda bulundu;

ABD’den 40 adet F-16 Blok 70 Viper alımı ile 79 adet modernizasyon kiti talep ettiğimiz süreci takip ediyoruz. ABD ile teknik toplantılar tamamlandı. Ancak bir an evvel olumlu ve somut adımlar atılarak sürecin başlatılmasını beklediğimizi de muhataplarımıza iletiyoruz.

Bu konuyla ilgili dün Sayın Cumhurbaşkanımız, ABD Başkanı Biden ile bir tel görüşmesi yaptılar. Başkan Biden da “bunu en kısa sürede kongreye iletme hazırlıklarını yaptım” diyerek ifade etmiş. Tedarik sürecinde en önemli husus müttefiklerin birbirine yaptırım uygulamamasıdır.

Müttefiklerin, Türkiye'nin küresel ve bölgesel fonksiyonunu iyi anlaması, ona göre bu gibi tahdit uygulamalarından derhâl vazgeçmesi gerektiğini her zaman ifade ediyoruz.

Güçlü Türkiye’nin, güçlü Türk Silahlı Kuvvetlerinin; güçlü NATO ve güçlü ittifak demek olduğunu hatta güçlü terörle mücadele olduğunu vurguluyoruz. Temenni ediyorum ki önümüzde süreçte somut gelişmeler olacaktır.

F-16 SÜRECİ DEVAM EDERKEN EUROFIGHTER HAMLESİ

F-16 tedarik ve modernizasyonu süreci devam ederken üzerinde durduğumuz tek uçak; oldukça etkili olan ve en iyi alternatif olarak gördüğümüz Eurofighter. İlk aşamada 20 daha sonra da 20 olmak üzere en üst versiyon 40 uçak alma planımız vardır.



İngiltere’nin bu konudaki desteği ve yaklaşımı diğer müttefiklere örnek olması açısından önemlidir. İspanya da benzer desteği bize vermektedir. Almanya’nın itirazları konusunda; müttefiklik ruhu esaslarında, ortak güvenlik perspektifine uygun seçenek ve kararların alınması doğru bir yaklaşım olacaktır.

ASIL HEDEF HÜRJET VE KAAN

Tüm bunların ötesinde asıl hedefimiz, muharip eğitim uçağımız HÜRJET ve 5'inci nesil millî muharip uçağımız KAAN’dır. KAAN’ın; ilk uçuşunun 27 Aralık’ta gerçekleştirilmesi, yerli motorun 2028’de hazır olması ve en geç 2032’de de envantere alınması planlanmaktadır.



Dolayısıyla önceliğimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hayata geçirilen millî teknoloji hamlesi doğrultusunda; teknolojisiyle, tecrübesiyle, mühendislik altyapısı ve proje yönetim sistematiği ile dünyada büyük yankı uyandıran ve gıpta ile takip edilen savunma sanayimizi daha da ileriye taşımak için var gücümüzle çalışmaktır.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 86
  • Şerif bozkurt 4 ay önce Şikayet Et
    Çine ve Rusya ya uçaktan çok uçak teknolojisi ne yönelme miz lazım NATO demek abd demek ve bize dost degil başka formüller üzerinde durulmalı
    Cevapla
  • Kartal 4 ay önce Şikayet Et
    Dışarıdan almadan , bir kaç batılı ve doğulu tasarımları inceleyerek 4.5 nesil bir Hürjet üst modeli kısa zamanda üretebiliriz. Bu işi yapacak mutlaka yetişmiş mühendis kadrolarımız vardır! Haykırıp dağdan eko beklenmektense dağı aşmak daha doğru olacaktır. Uçaksan a.ş gelecek nesiller için mutlaka desteklenmeli!!!
    Cevapla
  • Hüseyin DOĞRU 4 ay önce Şikayet Et
    O kadar kolay değil. Çamaşır makinesi tasarımı ve seri imalata geçilmesi 3 yıl. Siz uçaktan bahsediyorsunuz. Amerika bile F-35uzerinde 15 yıl çalıştı. Sanayisi Bizim bin katimiz. Hava gücümüz Yunanistan a göre çok zayıf kaldı. Eurafighter en akıllı çözüm. Kaan bile seri üretime 2032 de tam olarak geçecek
    Cevapla
  • Türkiye Yahudileri 4 ay önce Şikayet Et
    Evet çok heyecan verici açıklamalar artık bu açıklamalardan sonra abd ne f 35 ler için ödenen milyara dolar geri gelir 1 lira 29 dolara düşer diye bekliyoruz.
    Cevapla
  • Gölge 4 ay önce Şikayet Et
    Şunu bir türlü anlamıyorum : Bizim 5. Nesil savaş uçağı yapıyoruz ve bu ay sonunda inşAllah uçuyor. 5nesil savaş uçağı yaparken 4 yada 4.5 nesil savaş uçakları olan f 16 yada typhoon neden almaya çalışıyoruz. Şimdi diyeceksiniz ki KAAN hizmete alınana kadar...Tamam anladım. Bende diyorum ki biz 5.Nesil savaş uçağı yaparken 4 yada 4.5 nesil savaş uçaklarını modernize edemiyoruzmu ?
    Cevapla
  • Ahmet 4 ay önce Şikayet Et
    İzin almadan başka bir ülkenin uçağını modernize edemeyiz, aksini yaparsak yaptırım ile karşılaşırız. Biz bu modernizasyonu yapacağımız zaman bütün köprüleri atmış olmayı göze almışız demektir.
    Cevapla
  • Bilge adam 4 ay önce Şikayet Et
    5. Nesil uçakta görünmezlik kaplaması ve motordan çıkan sıcak havayı soguran sistemler vardır. Bu da radar izini ve termal izi en az seviyeye indirir. 4 veya 4,5 nesilde sadece kaplama yapmanız birşey ifade etmez. 5. Nesilde silahlar gövde içindedir.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 ay önce Şikayet Et
    Türkiye her ne kadar gormezden gelse de artik abd ile artik israil ile artik yunanistan ile er veya gec bir catisma yasayacak.bunu ne kadar görmezden gelseler de bu er veya gec olacak şüphe yok
    Cevapla
  • Bilge adam 4 ay önce Şikayet Et
    İşte bu yüzden savunma sanayine hız veriliyor. Ama çok büyük paralar gerekiyor. Katar, BAE ve suudlar finansör oldular.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik
Milas’ta iki minibüs çarpıştı: 4’ü ağır 14 yaralı!