İsveç'in NATO üyeliği komisyonda kabul edildi... İsveç'ten ilk tepki

Son dakika haberine göre İsveç'in NATO'ya katılım protokolü Meclis Dışişleri Komisyonu'nda oy çokluğu ile kabul edildi. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström gelişmeyi memnuniyetle karşıladı.

GİRİŞ 26.12.2023 20:05 GÜNCELLEME 26.12.2023 21:57
Bu Habere 466 Yorum Yapılmış

Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edildi.

Dışişleri Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin Komisyonu bilgilendirdi, milletvekilleri de kanun teklifi üzerinde görüşlerini dile getirdi.

Teklife AK Parti, MHP ve CHP evet oyu verirken İYİ Parti hayır oyu verdi. DEM Parti ise oylamaya katılmadı.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç Krallığı'nın Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edildi.

TÜM ÜYE ÜLKELERİN ONAYI GEREKİYOR

NATO’ya yeni bir ülkenin kabul edilebilmesi için tüm üye ülke Meclislerinin ayrı ayrı onay vermesi gerekiyor.

Şimdiye kadar 31 üye ülkeden 29’u İsveç’in NATO üyeliğini meclislerinde kabul etti.

İSVEÇ MEMNUNİYETLE KARŞILADI

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, ülkesinin Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) katılımına ilişkin teklifin TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı.

​​​​​​​Billström, X mesajında, "İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunun Türkiye'deki Dışişleri Komisyonunda onaylanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bir sonraki adım Parlamentonun bu konuyu oylaması olacak. NATO üyesi olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz." ifadesini kullandı.

TBMM DIŞİŞLERI KOMİSYONU BAŞKANI OKTAY: İSVEÇ’İN TERÖR DESTEKÇİSİ OLUŞUMUN FAALIYETİNİ DURDURMASI OLUMLU GELİŞME

Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, “Kürt Kızılayı isimli terör destekçisi oluşumun finans kaynakları engellendiği için -bir önceki toplantımızdan bugüne kadarki gelişmeyi ifade ediyorum-İsveç’teki faaliyeti durdurması olumlu bir gelişme" dedi.

"İsveç’in NATO üyeliği konusunda değerlendirmelerimiz de neticede bu ülkenin NATO’ya katılımının ulusal çıkarlarımız ve güvenliğimiz bakımından oluşturacağı sonuçlarla ilgili olacak" diyen Oktay, "Ayrıca, İsveç makamlarının terörle mücadele, askeri malzeme satışları ve savunma sanayi iş birliği gibi konularda müttefiklerimizden beklediğimiz dayanışma ruhu içerisinde hareket edip etmeyeceği hususunu sorgulamaktayız" dedi.

İsveç makamlarının bugüne kadar attıkları adımlar ve taahhütleri memnuniyet verici olduğunu kaydeden Oktay, "Son olarak, 'Kürt Kızılayı' isimli terör destekçisi oluşumun finans kaynakları engellendiği için -bir önceki toplantımızdan bugüne kadarki gelişmeyi ifade ediyorum- İsveç’teki faaliyeti durdurması olumlu bir gelişme. Öte yandan, İsveç’in makamlarımızla iş birliği için görevlendirdiği savcının Ankara’daki temaslarının da yine olumlu ve yararlı geçtiği anlaşılıyor. Ancak İsveç’in Anayasa ve yasalarında gerçekleştirdiği değişikliklerin uygulamaya geçmesi uzun bir zaman aldı. Bu değişikliklerin özellikle terörle mücadele alanındaki somut sonuçlarını, uzun sonuçlarını da beklediğimiz ölçüde görebilmiş değiliz. Hükümetimiz İsveç'in attığı adımlar ve taahhütlerine bağlılığı konusunda yeterince ikna olarak konuyu Meclisimize sundu ancak tabii ki biz bu konuda Dışişleri Komisyonu olarak da Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak da bu konudaki kendi değerlendirmelerimizi yapmaktayız. Yapılacak bu değerlendirmelerimizin sonucunu tabii ki burada görüşmemiz belirleyecek. Bu süreçte diğer tüm konularda olduğu gibi en başından beri mutabakat çerçevesinde ve ilkeli bir şekilde hareket ettik, tüm müttefiklerimizin de benzer şekilde yine ilkeli bir yaklaşım sergilemesini beklemekteyiz. Bu yaklaşımın tüm taraflarca benimsenmesinin hem ikili hem de çok taraflı ilişki ve süreçlerin ilerletilmesine olumlu katkı sağlayacağına inanmaktayız” diye konuştu.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 466
  • misafir 4 ay önce Şikayet Et
    yazıklar olsun. bu kararı verenler mehmetçiğimizi şehit eden katillerle ortak.
    Cevapla
  • 571 4 ay önce Şikayet Et
    insanlar günlük kararlar verir ve planlama yaparlar.özgür devletler ise onlarca yılllık karar ve planlama yaparlar.aynı zamanda isveç bir türk ırkıdır.unutturulmuş türklükleri.tarihçilerimiz dna cılarımız.araştırmacılarımız nerde.isveç türkleri artık uykudan uyarılmalıdırlar.
    Cevapla
  • Drinking Milk 4 ay önce Şikayet Et
    Erdoğan'ı bu dik Müslüman duruşu için tebrik eder başarılarının devamını dilerim.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Hadi ordan hadi. 'Başüstüne' denmiş besbelli.
    Cevapla
  • Osmanlı 4 ay önce Şikayet Et
    Pkk'nınki başka, bizimkilerin hainliği bir başka. Şeytan bunun neresinde, şimdi? Böyle buyurdu zerdüşt.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...
'Koca Yusuf TP1500' Gabar’da sondaj çalışmalarına başladı