Türklerin Gazze fethi! Yavuz Sultan Selim'in tarihi harekâtı 507'nci yılında

Tarihte bugün, Osmanlı'nın muzaffer padişahı Yavuz Sultan Selim Han'ın İsrail soykırımının pençesindeki Gazze'ye giriş yıldönümü.

GİRİŞ 02.01.2024 13:28 GÜNCELLEME 02.01.2024 14:09
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Osmanlı Devleti’nin kudretli hükümdarı Yavuz Sultan Selim Han, yaklaşık 8 yıl süren saltanatı sırasında Safevilere ve Memlûklere karşı zaferle sonuçlanan üç büyük sefer düzenledi. Bunlardan Mercidabık ve Ridaniye savaşlarında kazanılan zafer; Kudüs, Mekke, Medine ve Gazze’nin Osmanlı hakimiyetine geçmesini sağladı.

KUDÜS’E İLK GİRİŞ

Yavuz Sultan Selim Han, 22 Ocak 1517’de kazanılan Ridaniye Zaferi’nin ardından 25 Temmuz 1518’e kadar Mısır’da kaldı.

Ridaniye Savaşı öncesi Yavuz Sultan Selim Han, 31 Aralık 1516’da Remle’de bulunan ordusundan 1500 asker alarak Kudüs’e giriş yaptı.

Ermeni patriği III. Serkis ile Rum patriği Attalia’ya emân veren muzaffer padişah, Hz. Ömer ve Selahaddin Eyyubi’nin daha önce verdikleri emânları da esas kabul etti.

MESCİD-İ AKSA’YI ZİYARET ETTİ

Yavuz Sultan Selim Han, Kudüs ziyaretinde Mescid-i Aksa’ya gelerek Kubbetü’s-Sahra ve Muallak Taşı’nın altında ikişer rekât namaz kıldıktan sonra Kıble Camii’ne gelerek akşam namazını burada eda etti. Akşam namazından sonra iki rekât namaz daha kıldı ve burada uzun bir niyazda bulundu. Yatsı namazını da burada kılan Yavuz Selim Han, bahşiş ve ikramlarda bulunduktan sonra otağına geri döndü.

ÖNCE KUDÜS SONRA GAZZE

Osmanlı padişahı, Kudüs ziyaretinin ardından Mısır’a doğru seferine devam etti. Kudüs’ten ayrıldıktan sonra ilk uğradığı şehir Gazze oldu.

Yavuz Sultan Selim Han, 2 Ocak 1517’de ordusuyla Gazze’ye giriş yaptı.

5 ASIR ÖNCE

Bugün, Yavuz Selim ve Osmanlı ordusunun Gazze'ye muzaffer olarak ayak basmasının 507'nci yıldönümü.

İleri harekatlarına devam eden Yavuz Selim Han, 22 Ocak 1517’de Ridaniye Muharebesi ile Mısır’ı ele geçirdi ve Memluk Sultanlığı’na son verdi.

Bu harekatın ardından hilafet Osmanlı hanedanına geçti. Osmanlı'nın ilk halifesi; Mekke, Medine, Kudüs ve Gazze'nin fatihi Yavuz Sultan Selim Han oldu.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 63
  • Osmanlı torunu 3 ay önce Şikayet Et
    Ümmet zordurumda kalk ayağa artık ey şanlı atam yavuz Sultan han hazretleri çakallar tirtir titresin
    Cevapla
  • Turan Soylu. 3 ay önce Şikayet Et
    Haberi ve yazıyı okudum şimdi aminmi dememiz gerekiyor. Napolyon bir sözünde bir yeri ele geçirmek önemli değil önemli olan o yeri elde tutabilmektir demiştir. Yüz sene önce kaybettiğimiz bir yer için göz yaşı ve mazilik yapma sümük yalamaya benzer.
    Cevapla
  • Salih 3 ay önce Şikayet Et
    Orayı 400 yıl idare ettik daha ne istiyon
    Cevapla
  • hakan 3 ay önce Şikayet Et
    haber görseli ve başlığıyla resmen trollendik ama bu bile güzeldi, inş. gerçek manşeti de görürüz yakında (amin)
    Cevapla
  • Ebu Ubeyde 3 ay önce Şikayet Et
    Eğer bu bilgiler yanlışsa, yanlış bilgi verdiysem kusura bakmayın.
    Cevapla
  • Ebu Ubeyde 3 ay önce Şikayet Et
    Emir Timur gibi Yavuz Sultan Selim'de Memlük Sultanına yardım için talepte bulunmuş Portekiz, İspanyollar oraya ulaşırsa Mekke'ye de, Medine'ye de girerler oraları yıkarlar demiş fakat Memlük Sultanı kabul etmemiş, üstüne sanırım hakaret etmiş Yavuz Sultan Selim'de madem öyle diyerek sefer hazırlıklarını başlatmış. Dinlediğim tarih hocası var onun anlatımı ile yazdım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süleymaniye'deki saldırı! Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşları için devreye girdi
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik