Fatih Altaylı'ya 7 ay hapis cezası verildi

Gazeteci Fatih Altaylı, ultrAslan lideri Sabahattin Şirin’e hakaret ettiği gerekçesiyle 7 ay hapis cezası aldı.

GİRİŞ 03.01.2024 13:54 GÜNCELLEME 03.01.2024 14:35
Bu Habere 140 Yorum Yapılmış

İstanbul'da, 1 Ocak’ta düzenlenen Filistin’e destek yürüyüşünde Tevhid bayrağı taşıyan İsmail Aydemir'e yumruklu saldırıda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan E.A. ile ilgili olarak, sosyal medyada "Eline sağlık" mesajını paylaştığı için hakkında soruşturma başlatıldığı belirtilen gazeteci Fatih Altaylı’nın, kısa süre önce “hakaret” suçundan 7 ay hapse mahkûm edildiği ortaya çıktı.

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi, ultrAslan taraftar grubunun liderine zincirleme olarak hakaret ettiği gerekçesiyle 7 ay hapse mahkûm ettiği Altaylı’nın cezasını, sicilinde aynı suçu defalarca işlediğinin görülmesi nedeniyle, ertelemedi ve seçenek yaptırımlara çevirmedi. Buna göre istinaf mahkemesi de cezayı yerinde bulursa Altaylı’nın cezaevine girmesi gerekecek.

T24’ün aldığı bilgiye göre, söz konusu hapis cezası, İstanbul Başsavcılığı’nın Altaylı hakkında 27 Nisan 2022’de hazırladığı iddianame uyarınca verildi. İddianamede, Altaylı’nın o dönem Habertürk’te çalıştığı, 1 Ağustos 2019’da, katıldığı televizyon programında, Galatasaray taraftar grubunun lideri Muzaffer Şirin için, “ultrAslan dediğin ilk yıllardaki taraftar grubu olsa sorun değil. Ama artık tarikat liderleri ile takılan karanlık tiplerin yanında gezen garip bir oluşum haline geldi. En azından yöneticileri öyle” şeklinde açıklamalar yaptığı belirtildi.

İddianamede, Altaylı’nın 8 Mayıs 2020 tarihli köşe yazısında yine Şirin için, “ultrAslan’ın yöneticisi olduğu söylenen biri var. Mafya bozuntuları ile birlikte gezip, tarikat reislerinin elini öpmekle bilinirdi hep… Tam bir Nazi artığı kafa. Cahilin bilmediği şu ki, Türkler, yani biz, 1930’ların sonunda, 1940’larda da Almanya’dan kaçan Yahudiler’e kucak açmışız. Türkler için 1492 ile 1942 arasında bir fark yok. Ama cahil işte. Ama beni deli eden bu kafadaki bir adamın Galatarasay taraftar grubunun önderi gibi ortalıkta dolaşması” dediği kaydedildi.

İddianamede, Altaylı’nın aynı kişi için, 28 Mayıs 2020 tarihinde, “Havlayanlara Türkçe yanıt veriyorum; kendisi mafya bozuntusu, tarikat artığı, Beşiktaş tribünlerindeydi. Rantın daha fazla olduğunu görünce Galatasaray’a geçti… Sağına mafyayı, soluna tarikatları oturtan bir sabıkalı bu taraftar grubunun sözde lideri oldu… Benim 45 senem o tribünde geçti. Mafya bozuntusu o tribün liderleri o zaman Galatasaray’da yoktu” ifadelerini kullandığı belirtildi.

28 Nisan 2021’de de “Bunlar serseri grubu. Taraftarları kast etmiyorum. Bunun başındakileri kast ediyorum. Siz kimsiniz ulan serseriler” şeklinde ifadeler kullandığı ifade edildi.

MAHKEME ERTELEMEYE GEREK GÖRMEDİ

Mahkeme, Altaylı’yı “zincirleme hakaret” suçundan önce 4 ay hapisle cezalandırdı. Ardından suçun aleni ve zincirleme işlenmesi nedeniyle ağırlaştırarak, 7 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Altaylı’nın sicilinde bu suçtan birçok kaydın bulunması ve pişmanlık göstermemesi nedeniyle cezada indirime gidilmedi.

Aynı nedenlerle ve suç işlemeyeceği kanaati oluşmadığından cezanın ertelenmesine, seçenek yaptırımlara çevrilmesine ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına da gerek görülmedi.

SON KARARI İSTİNAF VERECEK

Mahkeme, 21 Eylül 2023’te verdiği bu kararın gerekçesini de kısa süre önce tamamladı. Dosya bu aşamadan sonra istinaf mahkemesine gitti. İstinaf mahkemesinin kararı yerinde bulması durumunda Altaylı’nın cezası seçenek yaptırımlara çevrilmediği için cezaevine girmesi gerekecek. Altaylı’nın ne kadar süre cezaevinde kalması gerektiği İnfaz Kanunu hükümlerine göre hesaplanacak. Mevcut koşullarda Altaylı’nın ceza yerinde bulunsa bile kısa süreli olarak cezaevinde kalması gerekeceği belirtiliyor.

KAYNAK: T24
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 140
  • Emekli 3 ay önce Şikayet Et
    Aslında idam etmeniz gerekir çünkü sizden farklı düşünen insanlar yüzünden bu ülkeye sığmayanlar var yer açılsın rahat yaşayabilirler
    Cevapla
  • Fitneciler 3 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkenin fitnecileri
    Cevapla
  • Aslan 3 ay önce Şikayet Et
    Beynini başka ülkelere kiralamış cahil insanlar çok tehlikeli
    Cevapla
  • Yunus Emre 3 ay önce Şikayet Et
    2 . Geziyi spor üzerinden hortlatmaya çalışıyorlar ama başaramayacaklar
    Cevapla
  • Burası Türkiye 3 ay önce Şikayet Et
    Bastırır parayı hapis yatmaktan kurtulur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti