İzmir’e son hizmeti Sultan Abdülhamit yapmış! 129 yıllık altyapı sistemleri açığa çıktı

İzmir'de seçim arifesinde gerçekleştirilen altyapı çalışmasında yaklaşık yüz yıldır sisteme hiç el sürülmediği belirlendi. Çalışmalarda, 1895 yılında İzmir Suları Osmanlı Şirketi tarafından döşenen borular ve rögar kapakları ortaya çıktı.

GİRİŞ 15.01.2024 16:43 GÜNCELLEME 15.01.2024 16:56
Bu Habere 80 Yorum Yapılmış

25 yıldır CHP'nin yönettiği fakat belediyecilik noktasında yokları oynayan İzmir'de 129 yıl önce Sultan Abdülhamid Han'ın gerçekleştirdiği altyapı hizmetinin hala kullanıldığı ortaya çıktı.

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim sürecine denk getirdiği ve "yüz yılın yatırımı" olarak nitelediği Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki altyapı çalışmalarında, asırlık su boruları ve rögar kapakları bulundu. Altyapı ve üstyapı çalışmalarının beraber ilerlediği Kemeraltı'nda atık su, yağmur suyu ve içme suyu hatları ile aydınlatma ve gerilim hatlarının yenilenmesi sırasında yapılan kazılarda asırlık içme suyu borularına rastlandı.

Parçaları bulunan demir boruları ve rögar kapağının, 1895 yılında Osmanlı İmparatoru Sultan II. Abdülhamid döneminde İzmir'e gerçekleştiren hizmetin eseri olduğu belirlendi. 129 yıl önce İzmir'e su isale etmek için İzmir Suları Osmanlı Şirketi tarafından döşenen sistemlerin günümüzde Kemeraltı Çarşısı'nda hala kullanıldığı belirlendi.

İZMİR'İN ALTYAPISINA EN SON ABDÜLHAMİD HİZMET ETMİŞ! 

Her yağmurda altyapı sorunlarıyla gündemden düşmeyen Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki altyapı çalışmalarında ortaya çıkan asırlık su boruları ve rögar kapakları ile ilgili Abdülhamid döneminden beri altyapıya hiç dokunulmadığı gerçeği su yüzüne çıktı.

1895 yılından kalma boruların İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin resmi sitesinden de yayınlanması ibretlik görüntüler oluşturdu.

SOYER'E ÖRNEK OLACAK ASIRLIK HİZMET

Seçim sürecinin yaklaştığı süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği altyapı çalışması aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin İzmir'e gerçekleştirdiği hizmetlerin etkili ve kalıcılığını gözler önüne serdi.

 

SAAT KULESİ DE ABDÜLHAMİD'İN ESERİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sembol imgesi olarak kullanılan İzmir Saat Kulesi de 1901 tarihinde Sultan 2. Abdülhamid Han tarafından yaptırılmıştı.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 80
  • Akkus 3 ay önce Şikayet Et
    Hâlâ sultan Abdulhamidin ekmeğini yiyip birde arkasından küfür ederler yazıklar olsun.
    Cevapla
  • alayınıza isyan 3 ay önce Şikayet Et
    beter ol İZMİRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
    Cevapla
  • Erdal 3 ay önce Şikayet Et
    ALLAH SENDEN RAZI OLSUN EY ATAM MEKANIN CENNET OLSUN İNŞALLAH. SELAM VE DUA İLE. Amin
    Cevapla
  • Mümin 3 ay önce Şikayet Et
    ALLAH CELLE CELALUHU YA HİÇ BİR ŞEY ZOR GELMEZ .Tekrardan KABEMİZE Türkiye den tren yol alabilir.
    Cevapla
  • Bayraklı 3 ay önce Şikayet Et
    Cennetmekân Hakan Abdulhamid Han
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakanlıktan yeni tereyağı kararı! En az yüzde 82 olacak
Beşiktaş'ta çok sayıda araç birbirine girdi! Ortalık savaş alanına döndü