CHP’li belediyedeki rüşvet operasyonundan yeni detaylar! ‘Tabut’ villalara göz yummuşlar

Büyükçekmece Belediyesi'nde, İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı N.S ve İmar ve Şehircilik Müdürü A.Ç.’nin de tutuklandığı rüşvet operasyonunda yeni detaylar ortaya çıktı. Temelsiz ölüm villalarına bilerek göz yumulduğu ortaya çıktı.

GİRİŞ 23.01.2024 14:24 GÜNCELLEME 23.01.2024 14:28
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

CHP’li belediyelerin skandalları bitmiyor. Büyükçekmece Belediyesi’nin, temel atılmadan inşa edilen 140 lüks villalık projeyi rüşvet karşılığı imar verdiği ifşa olmuştu. Büyükçekmece Belediyesi’ndeki rüşvet çarkına yönelik düzenlenen operasyonda 22 şüpheliden 8’i tutuklandı. Büyükçekmece Belediyesi İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı N.S ve İmar ve Şehircilik Müdürü A.Ç.’nin de tutuklandığı operasyonda yeni detaylar ortaya çıktı. Bilirkişi incelemesine göre, villaların temeli olmadan, fore kazık çakılmadan kum ve kömür karışımı zemin üzerine inşa edildiği görüldü.

 

Büyükçekmece Belediyesinde rüşvet iddialarına ilişkin soruşturma, M.V.M. isimli kişinin belediyede usulsüz çok sayıda olay olduğuna ilişkin ihbarı üzerine başlatıldı.

Bu kişi, "İlçedeki Eskice ve Çakmaklı mahallelerinde devam eden inşaatlara zemin etüdü yapılmadığı ancak yapılmış gibi gösterildiği, rüşvet karşılığı usul ve yasaya uygun olmayan zemin temelleri atıldığı, yapı denetim firmalarının sahte ruhsatlar hazırladığı ve belediyedeki bazı görevlilerin müteahhitleri rüşvet karşılığı belli birkişinin firmasına yönlendirdikleri" iddialarında bulundu.

 

 

ZEMİNDE KUM VE KÖMÜRE RASTLANDI

Tanıklar ve müştekinin iddiaları doğrulamasının ardından dosyaya uzman iki mühendis bilirkişi heyeti olarak atandı. Belediyeden istenen belgelerin soruşturma dosyasına eklenmesiyle inceleme yapan heyet, 2023 yılı haziran ayında belirlenen alanlarda keşif yaptı. Çakmaklı Mahallesi'ndeki alanda 4 ayrı sondaj yaptıran bilirkişiler, zeminde kum ve kömüre rastladı.

'OLASI DEPREM SENARYOSUNDA TABUTA DÖNECEK VİLLALAR'

Bilirkişiler, firmanın 64 ayrı sondaj yaptırdığını iddia etmesine rağmen bazı sondaj fotoğraflarının farklı açılardan çekildiğini ve aynı kareler olduğunu belirlerken, sondajlarda kum ve kömüre rastlanmadığı, zeminde kil bulunduğu şeklinde rapor hazırlatıldığını da tespit etti. Olası bir depremde tabuta dönecek villaların yumuşak zemin üzerine direk konumlandırıldığı tespit edildi.

SAHTE RAPOR! 

Bilirkişi raporuna da yansıyan tespitlere göre soruşturmanın en önemli ayağını Eskici Mahallesi'nde İmar Kanunu'na açıkça aykırı halde ruhsatsız şekilde inşa edilen ve Nisan 2024'te teslim edilmesi planlanan 60 milyon TL ve üzerine satılan villalar için belediye, zemin etüt firmaları ve yapı denetim firmaları sahte rapor düzenlediği ortaya çıktı. 

144 VİLLA RUHSATSIZ!

Bilirkişi heyetinin 20 Kasım'da sunduğu ek raporda, 16 villa zemininde dikey uygulanması gereken çimento enjeksiyon imalatına hiç rastlanmadığı, yapı denetim evrak ve tutanaklarında da bu imalata ait hiçbir veri ve bilgi içeren doküman tespit edilemediği belirlendi. Parsellerde ruhsat onayından sonra ve inşaatlar devam ederken yapılan zemin etüt amaçlı sondaj çalışmalarına ait hiçbir yapı denetim evrak ve tutanağına rastlanılmadığı aktarılan raporda, inşaatlara ruhsatsız ve zemin etütsüz başlanmasına rağmen yapı denetim firmasının buna dair evrakları usulüne uygunmuş gibi usulsüz imzaladıkları tespit edildi. Eskice'de toplam 144 villanın İmar Kanununa açıkça aykırı şekilde ruhsatsız ve depreme karşı dayanıksız olduğu raporda yer aldı.

YIKIM KARARI BEKLENİYOR

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, bilirkişilerce yapılan analizde "zeminin sıvılaşabilir" olduğuna dair laboratuvar sonuçlarının olduğuna yer verilen bilirkişi raporuyla birlikte İstanbul Valiliği'ne yazı yazarak yıkım kararı alınmasını talep etti. İstanbul Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün başsavcılığın talebine vereceği yanıt merakla bekleniyor.

 

KAYNAK: AA, HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 30
  • ismail. 3 ay önce Şikayet Et
    Daha bunlar ne ki ege kıyılarına bakmak lazım nelrdönüyor.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    imamson inşaat ortaklığı
    Cevapla
  • Fatih akdogan 3 ay önce Şikayet Et
    En azili hukumet dusmanlarina bile ev yapip kapisina traktor koyan Bir hukumet var..ginede gidip chppkk ya oy Verenler var. Bunlari gordukce hukumet akil tutulmasimi yasiyor diyorum, 30 sene chpye oy vermis hicbir hizmet gormemis, belediyenin yapacagi hizmetide hukumet yaparsa chppkk li belediyeler calisirmi,
    Cevapla
  • Tr yerli 3 ay önce Şikayet Et
    Bu villacilarin hiç biri vergi vermiyor elden peşin istiyorlar
    Cevapla
  • chprüşvet 3 ay önce Şikayet Et
    chp rüşvet ve yolsuızluğu kitabına uydurarak yapıyor. bunlar ise kırntılar. buzdağının tepesi bile dğiller.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti