İlber Ortaylı şaşkına döndü, isyan etti: Nereden çıktı bu laflar, korkutucu...

İtalya Başbakanı Meloni ile Kapalıçarşı gezisinin ardından açıklamaları sosyal medyada gündem olan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Başbakan Meloni ile ne göçmenleri ne politikayı konuştuk. Sosyal medyada konuşulanlar anlaşılır gibi değil” dedi.

GİRİŞ 24.01.2024 10:45 GÜNCELLEME 24.01.2024 10:59
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlardaki, "İtalya Başbakanı Meloni ile görüşen İlber Ortaylı, 'İtalya, Afrikalı göçmenleri Türkiye'ye göndermek istiyormuş' dedi." iddiasını dün yalanlamıştı.

Merkezin sosyal medya hesabından konuya ilişkin yapılan açıklamada, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin, Türkiye ziyareti sırasında, "Afrikalı göçmenlerin Türkiye'ye gönderilmesine" yönelik herhangi bir anlaşma, hatta görüşmenin dahi söz konusu olmadığı belirtildi.

Açıklamada, İtalya'nın Afrikalıları Türkiye'ye göndereceği yönündeki iddiaların, İtalya'nın sağ koalisyon hükümetine yakın "Il Giornale" gazetesindeki bir haberin ardından ortaya atıldığının belirlendiği ifade edildi.

İLBER ORTAYLI İSYAN ETTİ

Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul’da Kapalıçarşı gezisine de eşlik ettiği İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile görüşmesine ilişkin şunları söyledi:

“Bu konuşulanlar, sosyal medyada yayılanlar anlaşılır gibi değil. O gün, Kapalıçarşı gezisinde İtalya Başbakanı Sayın Meloni ile göçmenlerle ilgili bir şey konuşmadık. ‘Bizdeki Afrikalılar size gelecek, aman hazır olun’ gibi bir söz söylemedi. Bu konu Türkiye’de nereden çıktı? Yabancı basındaki bazı ifadeler naklediliyor. Bunların Türkiye’de bu kadar etki yaratması korkutucu. Tahkik etmeden bilgiler yayılıyor ve kullanılıyor.

POLİTİKA KONUŞMADIK

Sayın Başbakan’la politik içerikli konuşmadık. O günün gündemi ve ortamı da değildi zaten. Ben Sayın Başbakan’ın gayet nazik olduğunu, Hanımefendi’nin tavırlarındaki nezaketi vurguladım. ‘Vay efendim sen faşisti övdün’ gibi tepkiler ciddi değildir ve Türk toplumunun zarafet ve ananeleri ile bağdaşmaz. Mesele Başbakan Hanımefendi’nin parti programı değil; ayrıca Avrupa’nın diğer yöneticilerinin Sayın Meloni’den daha liberal ve demokrat olduğunu size kim söyledi? Nerede bulunuyor öyleleri?

IRKÇI SÖZLERİ ELEŞTİRİYORUM

Son televizyon görüşmemde anlattıklarım için yazılanlar da hoş değil;  ben orada göçmenlere yönelik ırkçı sözleri eleştiriyorum. ‘Aman göçmenler geliyor, bari şunlar gelmesin’ demiyorum. ‘Zaten bizde yeterince var’ diyorum. ‘Eğer birileri gelecekse Orta Asya’dan, Türkistan’dan gelsin’ diyorum. Türk vatandaşlığının parayla verilmemesi gerektiğini söylüyorum. Bizde göç ve vatandaşlık Türk milletinin çektiği sıkıntılar dolayısıyla ulaşılan bir makamdır, imparatorluk kaybettik, oradaki azınlıklarımıza has bir imtiyazdır. Bu sözü ben demiyorum, derin bilgili kozmopolit kültür almış, dünyayı tanıyan merhum Büyükelçimiz Zeki Kuneralp Bey hatıratında ifade ediyor; ‘Türklük bir imtiyaz ve zor bir derecedir’.

BU TOPRAKLARIN HUYU DEĞİL

Ben Türkiye’de toprak ve mesken satın almanın kolay olmaması gerektiğini söylüyorum. Türkiye vatandaşlıkla birlikte ev alınıp sonra o evlerin iki misliyle satışa çıkarılacağı bir ülke değil. Bunun ekonomik zorluklarını da içinde bulunduğumuz günlerde yaşıyoruz.

Belli bir göçmen politikası ülkenin asayişi için muhakkak gereklidir. Burada da denge ve ölçü şart. Şunu da söylemek zorundayım; topyekûn bir ırka, halka öfke duymak bu toprakların huyu suyu değil. Afrikalılar için medyada sarf edilen sözler; Marsilya veya Bavyera’daki düşük kitleler arasında sarf edilebilir. Bu ülkenin halkına yakışır tabirler değildir.”

KAYNAK: HÜRRİYET
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 67
  • Ali AydıN 3 ay önce Şikayet Et
    dikkatimi çekiyor sitelerde şeriat isteriz diyenler acaba kendileri şeriatı yaşıyorlarmı Siz allahın emrettiklerini yaşayın allah cc diğerini nasip eder amelsiz şeriat istemeyin elhamdulillah müslümanım ülkede kaos olmadan Allahın hükümleri hüküm sürecek inşallah lakin fitneci lik yapmadan herkes kendisi dinini şaşarsa ülkede islami hükümler gelir
    Cevapla
  • Tekerrür 3 ay önce Şikayet Et
    Biri de demiyor ki, italya başbakanı ile ilber ne alaka ? Ne konuşuyorlar? Açıkçası benim aklıma 1908 li yılların ittihatçıları geliyor. Temkinli olmak lazım, bu batıkulları için.
    Cevapla
  • Muhsin 3 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM Şeriat isteriz. ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ. ALLAHIN RIZASINI, HOŞNUTLUĞUNU, SEVGİSİNİ VE DOSTLUĞUNU KAZANMAK İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHA KAVUŞMAK İSTERİZ... ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN DOSTLUĞUNU KAZANMAK İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN HUZURUNDA OLMAK İSTERİZ.
    Cevapla
  • Mehmet 3 ay önce Şikayet Et
    Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz Şeriat isteriz ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ ALLAHIM
    Cevapla
  • hiperbol eğimi 3 ay önce Şikayet Et
    gelsinler tabi. onlar bizim kardeşimiz. bşz kimseyi açta açıkta bırakmayız. hatta biz afrikaya gider onlara burada yer açarız. kimse bizim insanlığımızı sorgulayamaz. aynen . nokta.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çocuğu kanlar içinde o yayın derdinde! Bir TikTok rezaleti daha
100 senede 2. defa oyun bozuluyor: Kalkınma Yolu neden bu kadar önemli?