İstanbul'da kilisede ayin sırasında silahlı saldırı! Peş peşe açıklamalar

Sarıyer'de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi'nde Pazar ayini sırasında silahlı saldırı gerçekleşti. Saldırıda bir kişi hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

GİRİŞ 28.01.2024 13:49 GÜNCELLEME 28.01.2024 22:26
Bu Habere 180 Yorum Yapılmış

Edinilen bilgilere göre olay, Sarıyer'de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi'nde yaşandı. Pazar ayini sırasında maskeli iki şahıs, kilise avlusunda ateş açtı. Kurşunların hedefi olan bir kişi yaralandı. Olay sırasında kilisede büyük panik yaşandı. Bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Saldırganlar ise olay yerinden yaya olarak kaçtı.




KAÇAN SALDIRGANLARIN YAKALANMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Yaralı şahıs, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kilise çevresinde geniş güvenlik koridoru oluşturan polis ekipleri, olayla ilgili inceleme başlattı. Kaçan saldırganların yakalanması için de çalışmalar sürüyor.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA: GEREKEN ADIMLAR ATILIYOR

Sarıyer Kaymakamı ve kilise rahibiyle görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Faillerin yakalanması için gereken adımlar atılıyor" açıklamasını yaptı.

PAPA'DAN AÇIKLAMA

İstanbul'daki saldırıyı, Vatikan'daki Aziz Petrus Meydanı'nda düzenlenen öğle ayini değerlendiren Papa, saldırının mağdurlarıyla dayanışma içinde olduğunu söyledi. Papa, "Pazar ayini sırasında saldırı düzenlenen ve bir kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı İstanbul'daki Santa Maria Kilisesi cemaatine cok yakınım." ifadesini kullandı. 

KURTULMUŞ'TAN AÇIKLAMA

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, kiliseye yapılan saldırıyla ilgili, "Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sırasında gerçekleştirilen alçak saldırıyı tel’in ediyor, hayatını kaybeden vatandaşımızın yakınlarına ve dostlarına başsağlığı diliyorum. Milletimizin birlik ve beraberliğine, vatandaşlarımızın huzuruna kast edenlere bugüne kadar imkân vermedik bundan sonra da asla vermeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

CEVDET YILMAZ: GENİŞ ÇAPLI OPERASYON YÜRÜTÜLÜYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Santa Maria Kilisesi'nde ayin sırasında bir kişiye yönelik silahlı saldırıyı kınadığını, olayın aydınlatılması için geniş çaplı soruşturma yürütüldüğünü bildirdi.

Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesinde ayin sırasında bir şahsa yapılan silahlı saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor, hayatını kaybeden şahsın ailesine başsağlığı diliyoruz. Güvenlik güçlerimiz olayın aydınlatılması ve faillerin adalet önünde hesap vermesi için geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir" ifadelerini kullandı.

BAKAN YERLİKAYA: ALÇAK SALDIRIYI KINIYORUZ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saldırıya ilişkin açıklamada bulundu.

Yerlikaya açıklamsında, ''Bugün Saat 11.40 sıralarında Sarıyer Büyükdere Mahallesinde bulunan Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında, ayine katılanlar içinde bulunan C.T. maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış ve maalesef hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgi geniş çaplı soruşturma ve saldırganları yakalamak için çalışmalar başlatılmıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

BAKAN TUNÇ'TAN AÇIKLAMA!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırıya ilişkin, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, olayın aydınlatılması için bir başsavcı vekili ve iki cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir" dedi.

Bakan Tunç, Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında saldırıyı şiddetle kınadığını bildiren Tunç, "İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesi'nde ayin sırasında maskeli iki kişinin gerçekleştirdiği silahlı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bir kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, olayın aydınlatılması için bir başsavcı vekili ve iki cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin tespiti ve yakalanması için çalışmalar devam etmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle sürdürülmektedir" ifadelerini kullandı.



VALİ GÜL'DEN AÇIKLAMA!

İstanbul Valisi Davut Gül, Sarıyer'de kilisede gerçekleşen silahlı saldırıya ilişkin olarak, "Saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bir vatandaşımız vefat etti. 2 maskeli şahıs saldırıda bulundu. Polisimizin çalışması sürüyor" dedi.

İstanbul Valisi Davut Gül, Sarıyer'de silahlı saldırının gerçekleştiği Santa Maria Kilisesi'ne gelerek, incelemelerde yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Gül, "Saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bir vatandaşımız vefat etti. 2 maskeli şahıs saldırıda bulundu. Bununla ilgili polisimizin, savcılığımızın araştırması devam ediyor. Yaralı yok. Tek bir kişiye saldırı olmuş ve bir kişi vefat etmiş. Bildiğimiz, gördüğümüz şu içeri girilmiş ve içerideki bir kişiye saldırıda bulunulmuş. Bunun üzerinde polisimiz çalışıyor. Hepimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

Vali Gül saldırganların en kısa sürede yakalanarak adalete teslim edileceğini vurguladı.

ALİ ERBAŞ: MABETLER DOKUNULMAZDIR

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 1 kişinin öldüğü kilise saldırı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Erbaş, "Hangi dinin mabedi olursa olsun, her zaman dokunulmazdır bizim inancımıza göre" dedi.

AK PARTİ'DEN İLK AÇIKLAMA: KINIYORUZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik konuyla ilgili açıklamasında, "İstanbul Sarıyer'de Santa Maria Kilisesinde ayin sırasında bir vatandaşımıza yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Güvenlik güçlerimiz konuyla ilgili geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğine kast edenler, asla emellerine ulaşamayacaktır." dedi.

MURAT KURUM: ASLA HEDEFİNE ULAŞAMAYACAK

Cumhur İttifakı'nın İBB adayı Murat Kurum, saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Kurum, ''Sarıyer Büyükdere Mahallemizde bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesindeki ayin esnasında gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Rahip Anton Bulai’i arayarak başsağlığı dileklerimi ilettim. Yüzlerce yıllık kardeşlik hukukumuzu ve bir arada yaşama irademizi hedef alan bu alçak saldırılar asla hedefine ulaşamayacak.'' ifadelerini kullandı.

PATRİK BARTHOLOMEOS'TAN TAZİYE MESAJI

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ndeki silahlı saldırıya ilişkin, Latin Katolik Cemaati Ruhani Reisi Massimiliano Palinuro'ya başsağlığı diledi.

Patrik Barthomeos, Palinuro'yu telefonla arayarak, kilisedeki silahlı saldırıda hayatına kaybeden kişinin ailesine ve Katolik cemaatine taziyelerini iletti.

Yetkili makamların bu trajik olayı aydınlatmak için gerekeni ivedilikle yapacağına olan inancını dile getiren Bartholomeos, toplumsal barışın ve ülkedeki dini cemaatlerin uyum içinde bir arada yaşamasının engellenemeyeceğine işaret etti.

MASSİMİLİANO PALİNURO'DAN AÇIKLAMA

Latin Katolik Cemaati Ruhani Reisi Massimiliano Palinuro, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Katolik Cemaati'nin Büyükdere'deki Meryem'in Doğuşu Katolik Kilisesi'nde meydana gelen saldırıdan üzüntü ve endişe duyduğunu ifade etti.

Öldürülen kişinin ruhu ve ailesinin tesellisi için dua edildiğini aktaran Palinuro, şunları kaydetti:

"İstanbul Latin Katolik Cemaati Episkoposu olarak Katolik cemaati adına yetkililerden adaleti yerine getirmelerini ve yapılan kötülüğün kökünden kesilebilmesi için olayla ilgili hakikati araştırıp ortaya çıkarmalarını istiyorum. Sadece bu suçun failleri değil, aynı zamanda azmettiriciler, bu saldırıyı planlayanlar ile birlikte İstanbul'da ve sevgili Türkiye'mizde tüm inananların barış içinde bir aradaki yaşamını tehdit edenler de aransın. Ayrıca yetkililerden, Hristiyan cemaatlerinin huzur içinde yaşayabilmeleri ve kiliselerinde barış içinde ibadet edebilmeleri için güvenliği sağlamaya devam etmelerini diliyoruz."

 

KAYNAK: HABER7, AJANSLAR
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 180
  • Das 2 ay önce Şikayet Et
    Türkiyede ortaligi karistirma cabasi katil teröristler hemen yakalanmali didik didik aranmali arkadindaki adamlar ülkeler tespit edilmeli ajanlar tespit edilip tutuklanmali vahsi batinin parmagi olabilir her sey arastirilmali
    Cevapla
  • Konyalı 2 ay önce Şikayet Et
    Yapan sütü bozukları asın
    Cevapla
  • hiç 2 ay önce Şikayet Et
    Gazze dede kiliseler vuruldu. Papa onlara yakın deyilmiymiş..
    Cevapla
  • Gültepeli bjk 2 ay önce Şikayet Et
    Bize hiççbisey olmaz ülkemizin üstüne oyun oynayanlar düşünsün bizi bu seneryoların içine kimse dahil edip sokamıyacak bizler tek yumruk tek kuvvetiz biz
    Cevapla
  • ARIF 2 ay önce Şikayet Et
    Italya Basbakani Turkiye ziyareti ve sonrasinda bu saldiri ilginc olmus. Vardir bir mesaji ve devletimizde almistir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim...
Tepki çeken Ege hamlesiyle ilgili Miçotakis'ten açıklama: Türkiye'den de...