F-16 tartışmasının perde arkası: Ankara el yükseltti

Türkiye'nin, F-16'lar ve kitler için ABD'ye ödeyeceği rakam tartışılıyor. 23 milyar dolar tavan fiyat olarak belirlendi. Ankara, ABD'den alım izni zor çıktığı için TSK'nın ihtiyaçlarını bir defada karşılamak istiyor.

GİRİŞ 29.01.2024 07:57 GÜNCELLEME 29.01.2024 09:00
Bu Habere 216 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin talep ettiği 40 adet F-16 savaş uçağı ve 79 modernizasyon kitinin satışına dair resmî bildirimi Kongre’ye yaparken, Türkiye’nin ödeyeceği ücret tartışma konusu oldu. Sosyal medyada, Yunanistan’ın 40 adet F-35 savaş uçağını 8,6 milyar dolar ödeyecek olmasıyla kıyaslama yapılırken uzmanlar bu kıyasın doğru olmadığını belirtiyor. Toplam 23 milyar dolar değerindeki paket, F-16 ile birlikte birçok alımı da kapsıyor. Türkiye’nin alım paketinde uçakların yanı sıra 48 adet F-110 turbofan motoru, 149 adet radar, 168 entegre viper elektronik harp süiti, 858 adet güdümlü füze lançeri, 44 M61 Vulcan topu, 16 adet sniper gelişmiş hedefleme podu, 952 hava hava füzesi, 96 adet güdüm bölümü, 864 minyatür bomba, 96 adet anti-radyasyon füzesi, 96 adet gelişmiş anti-radyasyon füzesi; 401 adet Block II Sidewinder hava hava füzesi ve ek birçok sistem bulunuyor.

23 milyar dolarlık paketin maliyetine yönelik tartışmaları Türkiye gazetesinden Yeşim Eraslan'a değerlendiren savunma analisti Turhan Oğuz, ABD’den onaylar zor çıktığı için tek seferde çok alım siparişi verdiğini belirtti. Oğuz, şunları kaydetti:

"Yunanistan’ın talep ettiği 40 adet F-35 ile Türkiye’nin talep ettiklerinin karşılaştırılması çok yanlış. Burada elma ile armut karşılaştırılıyor. Türkiye ABD’den onaylar zor çıktığı için tek seferde uçakların ve modernizasyon kitinin yanı sıra çok fazla mühimmat talebinde bulunuyor.  23 milyar dolar tavan fiyattır. Asıl pazarlık Kongre’den onay çıkıp sözleşme aşamasında masaya oturduğumuzda ortaya çıkacak. Talep ettiklerimizin fiyatları 23 milyar doların üzerine çıkamaz ancak altına inebilir. Her şey pazarlık masasında belli olacaktır.”

Bütün siparişlere bir kerede onay almanın önemine işaret eden Oğuz “İleride sıkıntı yaşanabilecek durumları göz önünde bulunduran Türkiye, tekrar tekrar onay beklememek için paketi bu kadar dolduruyor. Bu mühimmatı yapamadığımız için değil, almak mecburiyetinde olduğumuz için alıyoruz” diye konuştu.

Oğuz, bir modernizasyonun 4 bin saat anlamına geldiğini, bunun da 20 yıla tekabül ettiğini ifade ederek “Yeni uçaklar ve kitlerle uçak filomuzun ömrü 20 sene daha uzamış olacak” değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 216
  • Bahadır 2 ay önce Şikayet Et
    F35 ler bize yaramaz hem çok pahalı ve masraflı. Hem uçak bizde ama kontrol abd de. İstediği anda kontağı kapatır.. Uçağı biz kullanamadıktan sonra neye yarar.
    Cevapla
  • neet 2 ay önce Şikayet Et
    Turkiye kafaya koydu uçak alacak.abd hemen araya girdi anlaşılan ucakgi verecek.vetmese ne olur çok şey olur du.abd artık bir müttefiğini resmen dışlamış olacakti.s400 alan Turkiye rus uçaklarına yönelecek buda natonun bir kanadı çökmüş olacak demekti.
    Cevapla
  • Das 2 ay önce Şikayet Et
    Kongreden onay cikmaz bunca yil yikmadida simdi niye ciksin isvec finlandiya veto edilmeli
    Cevapla
  • Oğuz 2 ay önce Şikayet Et
    Aynen savunma sanayi uçuyor.
    Cevapla
  • Ankara 2 ay önce Şikayet Et
    20 yılda anca bu kadar olur sn ukala bey. Geride boş beleş geçmiş 80 yılın hesabını sordun mu sen hiç?
    Cevapla
  • Gurbetçi41 2 ay önce Şikayet Et
    Bu güne kadar emekliyordu birilerinin sayesinde.
    Cevapla
  • Haber 2 ay önce Şikayet Et
    Hazır parası verilmiş 35 ler piyasada yok bumu başarı
    Cevapla
  • Gurbetçi41 2 ay önce Şikayet Et
    F35 casus uçaklarını almamak ta bir başarı bence. Ileride anlarız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik