Elebaşı Adnan Oktar ve örgüt yöneticilerine 6136'ya muhalefetten hapis cezası

Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 16 sanık hakkında "6136 sayılı Kanun'a muhalefet" suçundan görülen dava karara bağlandı. Oktar ile örgüt yöneticisi 12 sanık suçu örgüt kapsamında işledikleri için 4'er yıl hapisle cezalandırıldı.

Elebaşı Adnan Oktar ve örgüt yöneticilerine 6136'ya muhalefetten hapis cezası
Elebaşı Adnan Oktar ve örgüt yöneticilerine 6136'ya muhalefetten hapis cezası
GİRİŞ 31.01.2024 23:22 GÜNCELLEME 01.02.2024 01:06
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Adnan Oktar silahlı suç örgütüne yönelik, Oktar'ın da aralarında bulunduğu 16 sanık hakkında "6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet" suçundan görülen dava karara bağlandı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 14 sanık, tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla katılırken, sanık Mehmet Murat Atmaca ile avukatları salonda hazır bulundu.

Duruşmada, sanıkların savunmalarının alınmasının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.

Heyet, sanık Ali Suat Kütahnecioğlu'nu "6136 sayılı Kanun'a muhalefet" suçunu işlediği sabit olduğu ve bu suçu örgüte kazandırılacak kişileri etkilemede kullandığı gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis ve 1500 lira adli para cezasına çarptırdı.

Mahkeme, örgüt yöneticileri olan sanıklar Adnan Oktar, Alev Babuna, Ayşegül Hüma Babuna, Aylin Atmaca, Bora Yıldız, Halil Hilmi Müftüoğlu, Mehmet Noyan Orcan, İbrahim Tuncer, Merve Büyükbayrak, Sinem Hacer Tezyapar, Tarkan Yavaş, Ulviye Didem Ürer ve Yeliz Sucu'yu aynı suçtan Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamında, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan cezalandırılmaları sebebiyle 1 yıl 6'şar ay hapis ile 1500'er lira adli para cezasına mahkum etti.

Sanık Mehmet Murat Atmaca'yı "6136 sayılı Kanuna muhalefet" suçundan 2 yıl 6 ay hapis ile 2400 lira adli para cezasına mahkum eden mahkeme, Oktar'ın da aralarında bulunduğu 13 örgüt yöneticisi sanığın da bu suçtan aynı oranda hapis cezası almasını kararlaştırdı.

Heyet, sanık Rasin Kotil'in, "6136 sayılı Kanuna muhalefet" suçunun unsurları oluşmadığı için beraatına karar verdi.

Mahkeme ayrıca bir kısmı suçta, bir kısmı örgütsel faaliyetler kapsamında kullanılan tabanca, tüfek, fişek, kovan, şarjör, taşıma kılıfı gibi malzemelerin müsadere edilmesini kararlaştırdı.

Oy birliğiyle verilen kararda, sanıkların cezasına indirim uygulanmazken, erteleme yapılmamasına da hükmedildi.

NE OLMUŞTU?

Adnan Oktar silahlı suç örgütüne yönelik, 215 sanıklı dava, istinafın usulden bozma kararının ardından yeniden görülmüştü. Mahkeme heyeti, ana davaya ilişkin kararını 16 Kasım 2022'de açıklamıştı. Aynı dava kapsamında, örgüte yönelik operasyonda silahların bulunmasıyla ilgili mahkeme, bu suç hakkındaki yargılamanın başka bir esastan yürütülmesine karar vermişti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf), yerel mahkeme kararı üzerinde yaptığı incelemede, sanıklar hakkında verilen kararı hukuka uygun bularak Nisan 2023'te onamış ve dosya Yargıtay'a gönderilmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ocak 2024'te, 215 sanıklı Adnan Oktar organize suç örgütü davasına ilişkin aralarında 8 bin 658'er yıl hapse çarptırılan 14 sanığın da olduğu 215 sanık hakkındaki hükümlerin onanması için görüş bildirmişti.

Yargıtay'ın dosya üzerindeki incelemesi sürüyor.

KAYNAK: AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • Paralelcilere: 2 ay önce Şikayet Et
    Bu adam her ne yapıyorsa, TV karşısında senelerdir yapıyordu. Paralel, çökünce, "benden sonra tufan" diyerek diğer grupların üzerine gitti. Bu adamın dergileri paralelin kitap zincirinde satılırken, "gülenin Mehdi yanılgısı" başlıklı dergisi yayınlandı. O andan itibaren hem dergiyi kaldırdılar, hem bu grubun üzerine gittiler. Ellerinden gelse masum cemaatleri de yakmak ister.
    Cevapla
  • Toprak Güler 2 ay önce Şikayet Et
    Naber balon ? Sayılı gün çabuk geçer, şurda 400 sene kaldı tahliye olmana.
    Cevapla
  • acısöyler 2 ay önce Şikayet Et
    Bir ülkede örgüt dediğiniz örgütle suçladığınız bir kişinin veya suçların cezası dört yıldan başlar ise bu ülkenin vay haline örgüt adını koydun zaman müebbet demek lazım cezaya müebbet
    Cevapla
  • hüsnü 2 ay önce Şikayet Et
    aaa ne kadar çok
    Cevapla
  • İzmitli 2 ay önce Şikayet Et
    Resmen ödül vermişler hukuk sistemi caydırıcı değil ne ocaklar söndü 4 yıl hapis haa 2 gün yatar çıkarlar yazıklar olsun 600 godaman milletin sırtına yük iki kanun çıkarmıyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik