Mahkemeden flaş Kanal İstanbul kararı

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, TEMA Vakfı’nın çevre düzeni tadilatının haksız ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Kanal İstanbul Projesi'nin iptaline ilişkin açtığı dava ile ilgili kararını açıkladı.

Mahkemeden flaş Kanal İstanbul kararı
Mahkemeden flaş Kanal İstanbul kararı
GİRİŞ 01.02.2024 17:28 GÜNCELLEME 01.02.2024 17:28
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

TEMA Vakfı, ulaşım ihtiyacını karşılamak için düzenlenen projede amaç dışına çıkılarak lüks yaşam alanlarının planlandığı, projenin içme suyu havzasında tahribat yaratacağı, ekosisteme yönelik planda hassasiyet gösterilmediği gerekçeleriyle Kanal İstanbul Projesi'nin iptaline ilişkin İstanbul Bölge İdare Mahkemesinde dava açtı.

Davalı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da davanın, menfaat yokluğu nedeniyle usulden, projenin hukuka uygun olması nedeniyle de esastan reddine karar verilmesi gerektiğini belirtti.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesinde görülen dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda ise dava konusu plan değişikliğinin planlama esasları, şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu belirtildi.

Davayı değerlendiren mahkeme, dosyaya konu planlama alanına ait onaylı çevre düzeni planında değişikliğe gitmek için yeterli teknik ve nesnel gerçeklerin oluştuğunu belirterek, "Kanal İstanbul Projesi'nin Türkiye'nin izlediği uluslararası ilişkiler politikasının stratejik bir parçasıdır. Proje, ülkenin küresel şehri İstanbul'a özel bir sorumluluk ve değer yüklemiştir. Kentin ve İstanbul Boğazı'nın her anlamda daha güvenli bir yer haline getirilerek rahatlatılmak istenmesinden bahisle bu planlama gündeme gelmiştir." görüşüne yer verdi.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, TEMA Vakfının çevre düzeni tadilatının haksız ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Kanal İstanbul Projesi'nin iptaline ilişkin açtığı davanın reddine karar verdi.

KAYNAK: AA
Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Büyükçekmece'de tamamladı. İstanbul Üniversitesi, 'Gazetecilik’ bölümünden mezun oldu. Gazeteciliğe ilk adımını 2014'te attı. Profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere gündem, dünya, ekonomi ve spor kategorilerinde birçok haber hazırladı. Ahmet Aydemir, meslek hayatını Haber7.com'da aktif olarak sürdürüyor.
YORUMLAR 2
  • Ahmed 2 ay önce Şikayet Et
    Iyı olmuş. İnşallah proje tümüyle suya düşer
    Cevapla
  • HAKAN'IN FİKRİ 2 ay önce Şikayet Et
    idari mahkeme kimmiş tema vakfı kimmiş bu tip projelerde onlar ve benzerlerinin hükmü ve kararını hiçbir bağlayıcılığı ve önemi olamaz meclisten karar alıp uapılmalı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İBAN'la vergi kaçıran yandı - Gazete manşetleri
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı