Geçen yıl 13 bin 349 öğrenci hafızlık icazet belgesi aldı

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, 2023 yılı içinde eğitimini başarıyla tamamlayan 13 bin 349 öğrencinin hafızlık icazetnamesi aldığını bildirdi.

Geçen yıl 13 bin 349 öğrenci hafızlık icazet belgesi aldı
Geçen yıl 13 bin 349 öğrenci hafızlık icazet belgesi aldı
GİRİŞ 05.02.2024 13:37 GÜNCELLEME 05.02.2024 13:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Akbulut, AA muhabirine, Hazreti Muhammed'in ilk hafız olduğunu ve öğrendiğini etrafındaki sahabelere aktardığını anımsatarak, böylelikle hafızlık geleneğinin peygamberden bu yana devam ettiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluşuyla birlikte hafızlık eğitiminin daha çok Başkanlık çatısı altında verildiğini belirten Akbulut, "1975 yılından itibaren hafızlar kayıt altına alınmaya başlandı. Bu tarihten itibaren 207 bin 803 kişi hafız oldu. Daha önceki hafızlık verilerine net olarak ulaşamıyoruz." bilgisini verdi.

Hafız sayısının her yıl artarak devam ettiğini ifade eden Akbulut, şöyle devam etti:

"Geleneksel bir metoda dayanan hafızlık eğitim programımız var. Bu metotla her cüzden bir sayfayla eğitim başlıyor. Her cüzün son sayfası ezberlendiğinde öğrenci hafız olmaya aday oluyor. Öğrencinin 9 dönemde eğitimi bitirmesini istiyoruz. Üç dönem bir yıl sürüyor. Üç yıl sonra eğitim tamamlanıyor. Daha sonra çocukları hafızlık tespit sınavına alıyoruz. Farklı illerde bulunan hafızlık takip komisyonlarımız, öğrencilerin durumuna bakarak sınava girip girmeyeceğine karar veriyor. Ondan sonra da sınav başvurularını kabul ediyor. Sınavlarda başarılı oldukları zaman hafızlık icazetnamesi veriyoruz."

"ŞU AN 84 BİN 387 ÖĞRENCİ HAFIZLIK EĞİTİMİ GÖRÜYOR"

Ülke genelinde 1765 Kur'an kursunda hafızlık eğitiminin verildiğini aktaran Akbulut, "Toplam 8 bin 305 öğreticinin görev yaptığı hafızlık eğitimi programlarında şu an 84 bin 387 öğrenci eğitim görmektedir. 2023 yılı 1, 2 ve 3. dönem hafızlık tespit sınavlarında 18 bin 935 aday başvuru yaptı. Bunlar arasında sınavlarda başarılı olan 13 bin 349 öğrenci hafızlık icazetnamesi almaya hak kazandı." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de hafızlık icazet belgesi veren tek kurumun Diyanet İşleri Başkanlığı olduğunu hatırlatan Akbulut, "Öğrencilerin hafızlığını tescilleyen kurumuz. Sivil toplumun oluşturduğu bir Kur'an kursu olabilir ya da yurt dışında olabilir, öğrencilerinin hafızlığını tescil etmek istiyorlarsa Diyanet İşleri Başkanlığına başvurmaları gerekiyor." diye konuştu.

Hafızların Kur'an-ı Kerim'i unutmalarını istemediklerini, çeşitli programlarla hafızlığı pekiştirecek adımlar atacaklarını söyleyen Akbulut, öğrencilere Arapça eğitimi de vererek okudukları Kur'an-ı anlamalarını sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Ayşe 2 ay önce Şikayet Et
    Neden hanımlar için eğitim yerleri yok yalnızca normal Kuran isteyenler için var böyle sınıflar açılmalı Konya gibi yerde bile yok
    Cevapla
  • ALLAH dostu 2 ay önce Şikayet Et
    5 milyon olsun 10 milyon olsun 100 milyonlarca olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti