Kimyasal atıkların aktığı dere yüz binlerce kişiyi tehdit ediyor: Fabrikaya mühür!

Bursa'daki Demirtaş deresi, fabrikaların kimyasal atıkları yüzünden kızıla boyandı. Yüz binlerce kişiye zehir saçan dereyle ilgili yetkililer harekete geçti. Dereye kimyasal atık bıraktığı iddia edilen fabrika mühürlendi.

GİRİŞ 15.02.2024 11:56 GÜNCELLEME 15.02.2024 11:56
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Bursa’da tarımsal faaliyetlerde önemli bir su kaynağı olan Demirtaş Deresi, çevresindeki fabrikaların kimyasal atıklarını boşaltmasıyla kızıla boyandı. Dereye kimyasal atık bıraktığı iddia edilen fabrika ise mühürlendi.

Demirtaş Barajı’ndan taşıdığı suyla Bursa Ovası boyunca ilerleyen Demirtaş Deresi, baraj yakınındaki fabrikalardan bırakılan kimyasal atık nedeniyle kızıla boyandı. Zehir saçan deredeki hayvanlar telef olurken, derenin kimi zaman mavi, kimi zaman ise kırmızı aktığını söyleyen çevre sakinleri, fabrikaların kimyasal atıkları nedeniyle derenin çevresinde dayanılmaz bir koku olduğunu belirtti. Demirtaş Deresi suyunun tarımsal sulamada kullanılması yüz binlerce insanın sağlığını da tehlikeye atıyor.



Demirtaş Deresi’ne boşaltılan kimyasal atıklarla birlikte derede yaşayan balıklar, kaplumbağalar, kurbağalar ve ördeklerin öldüğünü söyleyen DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, “Burada yaşayan vatandaşlarla yapmış olduğumuz konuşmada fabrikalardan kaynaklı dere yatağında zaman zaman renkli kimyasal ile kirletildiğini ve atıkları attıklarını söylediler. Bir vatandaşımız derede yüzen ördeklerinin öldüğünü söyledi. Burası tarım yapılan doğal bir alan, zeytin, şeftali, armut, sebze ve meyve olarak yapılan tarım ve hayvancılık bölgesi. Buradaki fabrikalar betonarme değil, etrafı sac ile kapatılmış. Bu fabrikalar Sanayi Bakanlığı ruhsatı olan fabrikalar değil. Belediyelerden aldıkları geçici ruhsatlar ile çalışıyor. Bu bölgeye yakın olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde sanayi faaliyeti var ama kontrollü bir şekilde yapılıyor. OSB’deki fabrikalar Sanayi, Teknoloji ve Çevre Bakanlığı prosedürlerine uyularak yapılan fabrikalar, kendi arıtma tesisi olan fabrikalardır. Burada fabrika faaliyetleri denetimden uzak, denetime tabi olmayan faaliyetlerdir. Derenin haftada 1-2 gün kimyasal ile kirletilerek renkli aktığını gördük. Biz yetkililerden buralarda faaliyetlerin olmaması, ruhsatların verilmemesi ve bu fabrikaların buralardan kaldırılmasını istiyoruz. Burada tarım ve hayvancılığın devam ettirilmesini istiyoruz. Bu dere aynı zamanda Bursa’nın önemli bir kısmını sulayan, tarımsal sulama amaçlı kullanılan Demirtaş Barajı'nı besleyen derelerden bir tanesi. Kimyasal kirlilik bu dere aracılığı ile baraja ulaştığında tarımsal faaliyetleri olumsuz şekilde etkileyecektir. Yetkililerden bir an önce bu duruma müdahale etmelerini talep ediyoruz” dedi.

DERENİN RENGİ SÜREKLİ DEĞİŞİYOR

Her geçtiğinde derenin renginin kimyasallardan dolayı sürekli değiştiğini söyleyen çevre sakinlerinden Ali Aydoğdu, “Burada yaşıyorum, her geçtiğimde bakıyorum derenin rengi sürekli değişiyor. Bazen kızıl, bazen siyah akıyor. Derenin bu halinden rahatsız oluyoruz, zehir akıyor. Fabrikaların kimyasal atıklarından bu hale geldi” diye konuştu.



Yüz binlerce insanın sağlığını tehlikeye atan kirli suyla tarım yapılmaması için yetkililerden yardım bekleyen vatandaşlar, arazi sulayan tarla sahiplerinin de incelemesini istedi.

EKİPLER HAREKETE GEÇTİ, PLASTİK FABRİKASI KAPATILDI

Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı denetimde bir plastik fabrikasının çevreye zarar verecek şekilde atıkları toprağa veya dereye kasten döktükleri tespit edildi. Yapılan incelemeler sonrası Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından tutanak tutuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından idari yaptırım süreci başlatılarak, para cezası kesilen işletmeyi kapatma kararı alındı.

KAYNAK: İHA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • Cemaldemir 2 ay önce Şikayet Et
    Bunlar dogayi bu hale getirirken hic vicdan azabi cekmiyorlarmi yaziklar olsun
    Cevapla
  • İsmail. 2 ay önce Şikayet Et
    Kirlilik sadece fabrikadan kaynklı değil görünüyor. İnşaat atıkları ve molazlar da atılmış
    Cevapla
  • ahmet turan 2 ay önce Şikayet Et
    yasa var uygulayan yok lokantalara listeler asıldı okumak için büyüteç lazım kontrol yok vatandaşa diyorki fiyat artıçlarını bilmem nereye bildirin sen nerdesin memurun mu yok bundan sonrada hiç bir şey olmaz ümüdüm kalmadı 10 gün de bir zam olur mu
    Cevapla
  • Olcay 2 ay önce Şikayet Et
    bursa samanlı deresine de bir baksanız. Tarım faaliyetleri yapılıyor çevresinde . ve su simsiyah. Onu kirleten meşhuuur bir tekstil fabrikası var
    Cevapla
  • Fatih 2 ay önce Şikayet Et
    Şu işi yapmamak için illa birilerinin denetlemesi gerekmiyor, biraz ahlaklı olan, çocuğunu düşünen doğayı bu kadar hoyratça kirletmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özel hastanede yenidoğan vurgunu
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim