Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda önemli adım: Kişisel veriler uyumlu hale getiriliyor

Türkiye Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik yolunda önemli bir adım daha atıyor. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, AB Genel Veri Koruma Tüzüğü’ne (GDPR) uyumlu hâle getiriliyor.

Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda önemli adım: Kişisel veriler uyumlu hale getiriliyor
Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda önemli adım: Kişisel veriler uyumlu hale getiriliyor
GİRİŞ 18.02.2024 06:37 GÜNCELLEME 18.02.2024 07:37
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin AB’ye üyeliği için gerekli olan kriterlerden biri daha yerine getiriliyor. Bu kapsamda Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun, AB Genel Veri Koruma Tüzüğü’ne (GDPR) uyumlu hâle getirilmesine yönelik düzenleme yapılıyor. 

KİŞİSEL VERİLERİN AKTARIMI ULUSLARARASI NORMLARA UYACAK

Yeni düzenleme ile kişisel verilerin işlenmesi ve yurt dışına aktarımı konusundaki mevzuat güncelleniyor. Böylece, yurt dışına veri aktarımı uluslararası normlara uyumlu hâle gelmiş olacak. Düzenleme ile rekabetçiliğin artırılması ve özellikle elektronik ticaretle ilgili yatırımcıların kişisel bilgileri yurt dışı ile paylaşımı önündeki engeller kaldırılıyor. Yeni düzenlemeye göre, özel nitelikli kişisel bilgilerin işlenmesinde, ilgili kişinin rızasının olması; kanunlarda açıkça öngörülmesi, istihdam, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal güvenlik, sosyal hizmetler ve sosyal yardımlarla ilgili hukuki yükümlülüklerin yerine getirilmesi gibi şartlar aranacak.

72 KRİTERDEN 6'SI HARİÇ TAMAM

Türkiye, AB süreci için bugüne kadar 72 kriterden altısı hariç tamamını yerine getirmiş durumda. Vize serbestisi ve tam üyelik sürecinde AB ‘Terörle mücadele mevzuatında değişiklik, Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’nun (GRECO) tavsiyeleri doğrultusunda yolsuzlukla mücadele için yeni düzenlemeler, AB üyesi ülkeler ile adli yardımlaşma ve suçluların iadesi, Europol ile iş birliği, Kişisel verilerin korunması konusunda AB standartlarında değişiklik yapılması ve ikili geri kabul protokollerinin uygulanmasında AB’nin gündeme getirdiği problemlerin giderilmesi’ kriterlerinin de yerine getirilmesini istiyor. Bu kriterlerden biri olan kişisel verilerle ilgili mevzuatı, AB ile uyumlu hale getirecek düzenlemeler, AK Parti’nin önceki gün TBMM’ye sunduğu yargı paketinde yer alıyor. Kişisel verilerle ilgili yeni hükümler 1 Haziran’da yürürlüğe girecek.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 17
  • Cumhuriyet 2 ay önce Şikayet Et
    Çıkarlar dogrultusunda neden olmasın bugunku ekonomik sorunlarin sebebi iki tarafında yoneticileri değil mi.kim kaybetti insanlar yaşayanlar
    Cevapla
  • Şakir 2 ay önce Şikayet Et
    85 milyon bir türkiye var 50 yıllık hayal 100 yıllıga çıkar türkiye avrupa birliginden çıkmalı ve natodanda çıkmalı kendi birligini kurmalı ve para birimini basmalı 8 tane devlet var en azından türkiye nin kıymet bilinir afrikayı yüzyıl larca sömüren zihniyetlerle bir olmak ayrı bir soru işareti
    Cevapla
  • Ersen 2 ay önce Şikayet Et
    Rum kesiminin ab ye üye olduğu gün türkiye için üyelik bitmiştir bütün ab üyesi ülkeler türkiyenin üyeliğine evet dese bile rum tarafı ret eder çünki türkiye rum tarafını devlet olarak tanımıyor zate adamlar türkiye girmesin diye birleşmiş milletlerin annan planına hayır demelerine rağmen rumları ab ye aldılar boş işler bunlar
    Cevapla
  • Abdullah 2 ay önce Şikayet Et
    6 kriter i yerine getirse Türkiye nin kaybı ne olur yani Türkiye nin kaybı varmı
    Cevapla
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Avrupanın ne kadar dayatma, ne kadar işlerine gelir kanunları varsa alıyoruz. Onlar bizim işimize yarar bir şey vermiyor. Onların kanunları bizim halkımıza uymadığı için halk uyum sorunu yaşıyor. Adeta yazılarla teslimiyet yaşıyoruz. Yerli ve milli kanun ve yasalara evet. Gerisine hayır!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
1. Lig'de kritik hafta! 9 maç aynı saatte! Süper Lig'e çıkacak ikinci takım...
"Bu adamlar  Erdoğan’a niye bu kadar hakaret ediyor Fatih?"