UDEF tane tane anlattı! İşte ülkelerin gizli gücü

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu'nun hazırladığı "Uluslararası Öğrencilerin Türk Kamu Diplomasisine Katkısı" başlıklı raporda öğrenciler üzerinden Türkiye ve dünyadaki kamu diplomasisi ele aldı.

UDEF tane tane anlattı! İşte ülkelerin gizli gücü
UDEF tane tane anlattı! İşte ülkelerin gizli gücü
GİRİŞ 26.02.2024 11:53 GÜNCELLEME 26.02.2024 11:53

  HABER7

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu(UDEF) tarafından hazırlanan "Uluslararası Öğrencilerin Türk Kamu Diplomasisine Katkısı" isimli raporda uluslararası öğrenci programlarının kamu diplomasisine katkıları incelendi. Dr. Aigul Kabirova, Azamat Arpachiev ve Dr. Salman Narlı tarafından hazırlanan raporda dünyada ve Türkiye'de uluslararası öğrencilerin kamu diplomasisine vermiş olduğu katkının önemine vurgu yapıldı.

GÜNÜMÜZDE EĞİTİM VE DEĞİŞİM PROGRAMLARINA AĞIRLIK VERİLİYOR

Kamu diplomasisi faaliyetlerinin genel olarak kamu kurumları ve çeşitli kuruluşlar, eğitim ve değişim programları, sanat, spor, sinema ve medya sektörü üzerinden gerçekleştirildiği belirtilen raporda, günümüzde ise eğitim ve değişim programlarına ağırlık verildiğinin altı çizildi.  

UDEF'in raporunda uluslararası öğrencilerin kamu diplomasisine sağlayabileceği katkılar şöyle sıralandı;

  • Üst düzey görevlere erişerek ittifaklar kurulur.
  • Ev sahipliği yapmış olan ülkenin değerleri dış dünyada tanıtılır ve böylece yabancı toplumlar bilgilendirilir (Örneğin Fulbright (ABD) burs programıyla gelen öğrencilerin demokrasi öğretisiyle yetiştirilmesi).
  • Ev sahipliği yapmış olan ülkenin dili evrenselleşir (Örneğin Amerikan İngilizcesi konuşan bireyler yetiştirir). 
  • Eski bağları sürdürme fırsatını verir (Örneğin İngiltere).
  • Ülke imajını yeniden inşa etmekte bir araç olur (Örneğin Almanya).
  • Bulunduğu bölgede daha etkili duruma gelirken bir araç olur (Örneğin Çin).


EN ÇOK YATIRIMI ABD YAPIYOR

Ülkelerin kamu diplomasi yatırımlarının incelendiği raporda, en çok yatırımı 1,23 milyar dolar ile ABD'nin yaptığı, İkinci Fransa'nın olduğu 3. sırada ise İngiltere'nin yer aldığı belirtildi.  kamu diplomasine büyük önem veren ve en çok yatırım yapan ülkeler arasında yer alan İngiltere'nin bu yumuşak gücü devlet politikası anlamında olmazsa olmaz olarak gördüğüne dikkat çekildi. 



Rusya'daki duruma da yer verilen raporda "Rusya’da birçok kamu kurumu ve kuruluşu, uluslararası öğrencilerin dünya çapında ulusal çıkarların ilerleyişi için yardımcı olduklarını düşünmektedir. Onlara göre uluslararası öğrencilere eğitim sağlamak, yurt dışında Rusya taraftarı ulusal seçkinlerin oluşmasında ve Rusya’nın hem yakın hem de uzun vadeli ulusal çıkarlarının efektif bir şekilde ilerlemesinde olmazsa olmaz bir bileşen olmaktadır. Ayrıca uluslararası öğrenciler, bazı ülkelerle mevcut müttefik ilişkiler düzeyinin korunmasını sağlamaktadır. Rossotrudnichestvo (Rus iş birliği kuruluşu) Başkanı Lyubov Glebova’ya göre “uluslararası öğrencilerin Rusya’nın iyi üniversitelerinde eğitim görüp ülkelerine geri dönmeleri ve tanınmış doktorlar, etkili iş adamları ve hatta bakanlar olmaları önemlidir. Bu insanlar, Rusya’ya karşı her zaman iyi bir tutum sürdüre ceklerdir.” Moskova Ekonomi Yüksekokulunun uluslararası iş birliği çalışmaları alanındaki Rektör Yardımcısı Sergey Yerofeev’in belirttiği üzere, “uluslararası öğrenciler için devlet kontenjanı ve burslarının kullanılması, elbette, ülke çıkarlarını desteklemeye yardımcı olur. Bu yeni bir şey değil çünkü bu SSCB’de vardı ve bugünkü lider akademik ülkelerde de uygulanmaktadır” ifadelerine yer verildi. 

TÜRKİYE'NİN DURUMU

UDEF'in raporunda Türkiye'nin kamu diplomasisinin önemini oldukça geç fark ettiğini belirterek 2000'li yıllardan sonra önem verildiği belirtildi. Türkiye'nin son dönemde mevcut kurumlar geliştirilerek kamu diplomasisi faaliyeti gösterecek olan yeni kurum ve kuruluşlar oluşturduğu bu bağlamda en önemli kurumun ise 2018 yılında kurulan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığını olduğu ifade edildi. 

Türkiye'nin YTB ve TDV gibi kuruluşların yardımıyla uluslararası öğrencilerin eğitimde bir cazibe haline gelmeyi amaçladığı belirtilerek "Sözgelimi, YTB’li uluslararası öğrencilerden, YTB’nin soydaş ve akraba topluluklar için kurulduğunu dikkate alarak o coğrafyalarda Türkiye lehine bir kamuoyu oluşturmada katkıda bulunmaları beklenmektedir." denildi.

Türkiye'de 2010-2018 yılları arasında eğitim gören öğrencilerle yapılan mülakatlarda, bu öğrencilerin Türkiye’de yaşadıkları tecrübeler doğrultusunda ülkelerine döndüklerinde Türkiye’yi iyi bir şekilde temsil edeceklerini söyledikleri ve Türkiye’deki insanların sıcakkanlı, yardımsever, misafirperver olduğu; Türkiye’nin zengin bir kültüre sahip olduğunu ve Türkiye’nin eğitim konusunda tercih edilebilir olduğunu söylediğinin altı çizildi. 

TÜRKİYE'DE EĞİTİM ALIP ÜLKELERİNDE ÜST DÜZEY GÖREVLERE GELDİLER

UDEF raporunda 1964-2016 yılları arasında Türkiye'de eğitim görüp mezun olduktan sonra ülkelerinde üst düzey görevlere gelen kişilerin incelendiği ve Tanzanya, Somali, Kosova, Libya, Bosna Hersek, Azerbaycan, Arnavutluk, Bulgaristan, Slovakya, Endonezya ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki bazı devlet adamlarının Türkiye mezunu olduğu ifade edildi. 

ÖĞRENCİLER KAMU DİPLOMASİSİNE KATKIDA BULUNUYOR

"Uluslararası Öğrencilerin Türk Kamu Diplomasisine Katkısı" raporunun sonuç bölümünde ise tüm devletlerin kamu diplomasisini benimsediği ve bu yolla kendilerini diğer ülkelere daha iyi bir şekilde anlattığı belirtildi. Raporun 'sonuç' kısmında şu ifadeler kullanıldı;

Günümüzde devletlerin kamu diplomasisini benimsediklerini görmekteyiz. Diğer ülke vatandaşlarını etkilemek ve olumlu imaj bırakmak amacıyla kamu kurum ve kuruluşları, eğitim ve değişim programları, spor, sanat ve ekonomik faaliyetler gibi çeşitli araçlara başvurmaktadır. Uluslararası öğrenciler aracılığıyla ülkeler kültürel değerlerini paylaşarak kendilerini başka ülkelere daha iyi bir şekilde anlatmaktadır. Bu yüzden günümüzde daha fazla devletin kamu diplomasisini kullanmaya başladığını ve kamu diplomasisini daha çok uluslararası öğrenci hareketliliği aracılığıyla gerçekleştiğini görmekteyiz. Türkiye’nin de bu alanda gelişmekte olduğu söylenebilir. Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrencilerin, kamu diplomasisine iki ülke arasındaki kültürel, ticari ve siyasi ilişkileri geliştirerek katkılar sağladığını başarı hikayelerinden görmekteyiz. Dolayısıyla günümüzde kamu diplomasisi için daha çok eğitim görüp ülkelerine dönen uluslararası öğrenciler katkıda bulunmaktadır. 

1992 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın desteğiyle başlatılan Büyük Öğrenci Projesi’yle gelip Türkiye’de yerleşerek başarılı iş adamları olan uluslararası öğrenciler ise aynı zamanda “ak sakallılık” yaparlar; onların önerileriyle yeni nesil hemşerileri Türkiye’yi tercih etmektedirler. Çalışmada YTB’li uluslararası öğrencilerle ilgili veriler incelenerek uluslararası öğrencilerin Türkiye’de edindikleri bilgi birikimi ve hayat deneyimlerinden dolayı diğer hemşerilerine göre farklı konumda oldukları görülmektedir. Çünkü dünyanın her yerinde kimi kültür elçisi, kimi ticaret elçisi olarak, kimi ikisini de yaparak, Türkiye ile kendi ülkesi arasında gönül bağı başta olmak üzere fikir birliği ve iş birliği kurulmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada misallerle Türkiye mezunlarının Türk dilini ve kültürünü yaygınlaştırdığı, Türkiye’nin ticaret hacmini arttırdığı, Türkiye’nin eğitimde bir cazibe merkezi haline geldiği ortaya konmuş; ülke imajının güçlenmesinde uluslararası öğrenci hareketliliğinin ciddi role sahip olduğu sonucuna varılmıştır.

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Netanyahu: Saldırıların sonlandırılması talebini reddediyoruz
Fenerbahçe'ye teklif yağmuru: 8 futbolcuya yoğun talep!