Eve haciz getiren kocaya manevi tazminat kararı!

Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, eşinden habersiz kredi çekerek borçlanıp, eve haciz gelmesine neden olan kocayı boşanma davasında tam kusurlu bularak, tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti.

GİRİŞ 29.02.2024 08:57 GÜNCELLEME 29.02.2024 10:10
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Adana'da yaşayan G.L. ve K.L. çifti, evlilik birliklerinin temelden sarsıldığı gerekçesiyle karşılıklı boşanma davası açtı.

Taraflardan G.L, eşi K.L'nin kendisinden habersiz kredi çekerek, borçlandığını ve bu nedenle eve haciz geldiğini belirtti.

Yerel mahkemenin verdiği hükmün ardından boşanmaları gerçekleşen çiftin dosyası, Adana Bölge Adliye Mahkemesi'nin onayından sonra Yargıtay'a geldi.

Taraflardan G.L.'nin, ku­sur be­lir­le­me­si, mad­di taz­mi­na­tın mik­ta­rı, na­fa­ka­la­rın mik­ta­rı; K.L.'nin ise ken­di da­va­sı­nın red­di yö­nün­den yaptığı temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay, bozma kararı verdi.

Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, bo­şan­ma­ya se­bep olan olay­lar yü­zün­den ki­şi­lik hak­kı sal­dı­rı­ya uğ­ra­yan ta­ra­fın ku­sur­lu olan­dan ma­ne­vi taz­mi­nat is­te­ye­bi­le­ce­ği­ni belirtti.

Yargıtay, K.L.'nin eşinden habersiz kredi çekip, eve haciz gelmesine neden olduğu için tam kusurlu olduğuna hükmederek, tazminat ödemesi gerektiğini belirtti.

Tam kusurlu sayıldı

Kararda, "Top­la­nan de­lil­ler­den ev­li­lik bir­li­ği­nin te­me­lin­den sar­sıl­ma­sı­na se­bep olan olay­lar­da, eşin­den ha­ber­siz borç­la­na­rak ve kre­di çekerek hak­kın­da icra ta­ki­bi ya­pıl­ma­sı­na ve eve ha­ciz gel­me­si­ne se­be­bi­yet ve­ren er­kek ta­ma­men ku­sur­lu olup, er­ke­ğin bu dav­ra­nış­la­rı aynı za­man­da ka­dı­nın kişi­lik hak­la­rı­na sal­dı­rı teş­kil eder ni­te­lik­te­dir.

Öy­ley­se ta­raf­la­rın eko­no­mik ve sos­yal du­rum­la­rı, fi­ilin ağır­lı­ğı ve hak­ka­ni­yet ku­ral­la­rı gö­ze­ti­le­rek da­va­cı-kar­şı da­va­lı ka­dın ya­ra­rı­na uy­gun mik­tar­da ma­ne­vi taz­mi­na­ta hük­me­dil­me­si ge­re­kir. Bu yön­ler gö­ze­til­me­den ya­zı­lı şe­kil­de hü­küm ku­rul­ma­sı usul ve ka­nu­na ay­kı­rı olup, boz­ma­yı ge­rek­tir­miş­tir" denildi.

KAYNAK: DHA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • Canan 4 ay önce Şikayet Et
    Erkek yanlış yapmista, hastalıkta sağlıkta iyi ve kötü günde beraber olacağına söz verme! Kadın, Erkek beni rahat içinde yaşatacak ise evlenin yoksa evlenme yin cümlesini nikah memurları kullanmalı...
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Öncelikle Ömür boyu olan nafakayı bir kaldırın
    Cevapla
  • 542654 4 ay önce Şikayet Et
    "Vurun abalıya" Adam borçlu olduğu eve için icra getirmiş. Borçlu borçlu bir de tazminat ohh suyundan da koy.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bir forkliftin hatası bin 500'den fazla aracı küle döndürdü
Erdoğan: ABD'nin Kongresi'nde soykırımcı bir katilin nasıl alkışlandığını tüm dünya izledi