Kartal AİHL öğrencilerinden 28 Şubat sergisi

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri 28 Şubat Postmodern Darbesi’ni “Bir Yarayı Anlamak” başlığı altında interaktif bir sergiyle hatırlatıyor.

Kartal AİHL öğrencilerinden 28 Şubat sergisi
Kartal AİHL öğrencilerinden 28 Şubat sergisi
GİRİŞ 29.02.2024 12:16 GÜNCELLEME 29.02.2024 12:16
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde 28 Şubat post-modern darbesi sergi ve programlarla hatırlanıyor. Sergi açılışı sonrasında öğrenci ve öğretmenlerin düzenlediği şiir, tiyatro, anı ve ezgilerlerden oluşan bir hatırlama programı gerçekleşti.

Birçok temayla zenginleştirilmiş 28 Şubat sergisi oluşturduğu bilgi ve duyguyla o günleri günümüzü taşıyor. Sergi içindeki başlıklarsa son derece ilgi çekici ve o döneme anlamaya dair kıymetli. 


      
Serginin “28 Şubat Sözlüğü” bölümünde türban, peruk, çul, diploma gibi bazı kelimeler alışılagelmiş anlamlarının dışına çıkılarak o dönemde kullanıldıkları anlamlarıyla sergilendikten sonra ziyaretçilere “Size 28 Şubat ne ifade ediyor?” diye soruluyor ve ziyaretçilere belleklerinde oluşan kavramı işaretlemeleri isteniyor. “Bir Kitapla Anla” bölümünde 28 Şubat sürecini anlatan bazı kitaplar hem sergileniyor hem de öğrenciler tarafından katılımcılara tanıtılıyor. “Bir Şiirle Anla” bölümünde dönem hakkında yazılan şiirler, “Bir Manşetle Anla” bölümünde 28 Şubat ile ilgili atılmış birçok gazete haberi, “Bir Hatırayla Anla” bölümünde süreci bizzat yaşamış kişilerin belgeleriyle süreç somut bir şekilde ziyaretçilere sergileniyor.

“Bir Sembolle Anla” bölümünde 28 Şubat ile özdeşleşmiş peruk, tıraş takımı, güvercin, kelepçe gibi bazı semboller açıklamalarıyla yer alırken “Bir Sloganla Anla” bölümünde eylemlerde atılan sloganlar, afişler ve pankartlar insanı zorluklarla geçen o döneme götürüyor. “Bir Fotoğrafla Anla” bölümünde bu süreçte yaşanmış bazı önemli olayların ve eylemlerin fotoğrafları ziyaretçilere sunularak dönem gözler önüne seriliyor. “Bir Belgeselle Anla” bölümünde ise dönemi anlatan belgeselleri izlerken, seyir köşesinin hemen yanında yer alan ve canlandırılan İkna Odaları’nda işitilen ikna sözleriyle ve 15 Temmuz Şehidi ve 28 Şubat Postmodern Darbesi’nde yıllarca hapiste kalmış Halil Kantarcı ve onun attığı twitlerle farklı duyguların içine giriliyor.
Serginin “Sen de bir Mağdur Yaz” bölümünde gözyaşlarını tutamayan katılımcılar dev 28 sayısının yazısının içini tanıdıkları, akrabaları mağdurların isimlerini ve o kişilerin başlarına gelenleri yazıyor.  



Kamusal alanlarda, özellikle de okullarda ibadet edilmesini yasaklayan uygulamalar depo izlenimi verilmiş bir köşeye ve sıranın üzerine serilen seccade aracılığıyla temsil ediliyor. Sergi katılımcılarına İsrail zulmüne dair bir soru sormayı da ihmal etmiyor. “28 Şubat 1997’de de İsrail’in Filistin’i işgal ettiğini biliyor muydunuz?" sorusunu soruyor.

Yarattığı güçlü duygu ve düşüncelerle misafirlerini uğurlayan sergi ayrılan ziyaretçilerine dönemin eylemlerini canlandırarak fotoğraf çekilebileceği bir alan da sunuyor. 

“Bir Yarayı Anlamak” başlıklı sergi, gençleri ve büyüklerini aynı duygu ve zemin üzerinde birleştirmeyi başarıyor.



Bu arada sergi sonrası hazırlanmış “Lambada Titreyen Alev Üşüyor” başlıklı çeşitli şiir, konuşma, masal ve el yapımı dekorlarıyla, ilgi çeken tiyatrolarıyla  ve sonundaki konserle biten program, serginin yarattığı duyguyu daha üst bir seviyeye taşıyor.

28 Şubat Postmodern Darbesi’ni anlatan “Bir Yarayı Anlamak” başlıklı sergi Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi  sergi salalonu GaleriKartal'da bir hafta boyunca ziyaret edilebilecek.

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Hilal 1 ay önce Şikayet Et
    Mükemmel bir çalışma tebrikler
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar Darbeci Muhturaci Gece Bildirisi Yayınlayan 28 Şubat 15 Temmuzda Ülkeyi İşgale Kalkışan Varsa Cehennem Ateşleri Bol Olsun İnşaallah Amin
    Cevapla
  • Hamza 1 ay önce Şikayet Et
    Allah bunu yapanları, çanak tutanları, cehennemin en derin yerine gönderir inşallah
    Cevapla
  • İğdirli Halil 1 ay önce Şikayet Et
    Keşke şu okuldan mezun olsaydım ...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Çelik kanatların kahraman pilotları konuştu... 'Meydan okuyoruz'
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı