Bakan Fidan'dan Gazze için ateşkes açıklaması! 'Ciddi bir çaba var'

3. Antalya Diplomasi Forumu'nun kapanışında konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'de ateşkes için görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

GİRİŞ 03.03.2024 12:41 GÜNCELLEME 03.03.2024 15:00
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Serik ilçesi Belek Turizm Bölgesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Dışişleri Bakanlığı'nca bu yıl 'Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak' ana temasıyla 1-3 Mart tarihleri arasında düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu tamamlandı. 148 ülkeden 19 devlet ve hükümet başkanı, 2 özerk yönetim başkanı, 64 bakan, 1 meclis başkanı, 20 yabancı bakan yardımcısı, 57 uluslararası temsilci olmak üzere 4 bin 700'e yakın katılımcının katıldığı programda, küresel krizler, ticaret savaşları gibi konular tartışıldı.

Kapanış programında konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "ADF'de son 3 günde gerçekleştirilen oturumlarda farklı kıtalardan çeşitli seviyedeki katılımcılarla farklı düşünceleri dile getirilmesini sağladık. Muhataplarımız forumun içerik bakımından zenginliğinden etkilendiğini söyledi. Her bir muhatabımızla çok sayıda ikili görüşme yapma imkanı bulduklarından dolayı da müteşekkir olduklarını belirttiler. Yoğun ikili görüşme trafiği yaşandı. Cumhurbaşkanımız seçim ile ilgili yoğun bir trafiği olmasına rağmen teşrif ettiler. 11 devlet ve hükümet başkanı ile bir araya gelip, çok kritik konularla ilgili görüşmeler gerçekleştirdi. Ben de 32 mevkidaşım ile ikili görüşme yapma imkanı buldum" dedi. Forumda düzenlenen 47 oturumda güvenlik, enerji, bölgesel konular, yabancı düşmanlığı, ara buluculuk, yapay zeka gibi çeşitli konuların görüşüldüğünü belirten Fidan, "Gazze Temas Grubu üyesi olarak grup üyesi Filistin ve Mısır Dışişleri Bakanı arkadaşlarımla Gazze konusunda bir panele ev sahipliği yaptım. ADF'ye bu üst düzey katılım Türk diplomasisinin etkisini göstermektedir. Tüm insanlığın ortak meselelerini forumda masaya yatırdık. 3 gündür gerçekleştirdiğimiz tüm tartışmalar küresel düzene dair tespitlerimizin ne kadar doğru olduğunu ortaya koydu" diye konuştu.

'BİRLİKTE HAREKET ETMEK GEREKİYOR'

Diplomasinin her alanda artırılmasını istediklerini söyleyen Fidan, "Bazı uluslararası aktörlerin çifte standardı ve uluslararası hukuku hiçe sayan yaklaşımları forum esnasında adeta ifşa edildi. Bu husus özellikle Filistin halkına dair şiddetin son verilmesine yönelik diplomatik girişimleri ele aldığımız toplantıda ele alındı. Etkinlikte Gazze'de devam eden zulmün sona ermesi için atmamız gereken adımları konuştuk. Karşı karşıya olduğumuz tablonun küresel adaletsiz ve eşitsizliklerin bir yansıması olduğunu ifade ettik. ADF'de gerçekleştirdiğimiz tartışmalar ile düşünmek yeterli değil; birlikte hareket etmek gerekiyor" dedi.

'TEK TARAFLI ADIM ATILMASI GEREKTİĞİNE İNANANLAR VAR'

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetiyle Filistin konusunu görüşmek için Türkiye’ye geleceğini söyleyen Fidan, "Gazze'de süren zulmün durdurulması, ADF'nin merkezine oturdu. Cumhurbaşkanımızın, bizim yaptığımız görüşmelerde bu konu altı çizilerek vurgulandı. Diplomasinin bütün imkanlarını kullandık. Taraflar arasında devam eden ateşkese yönelik görüşmelerin, arabulucular vasıtasıyla devam ettiğini belirtebilirim. Ramazan ayından önce Filistin'de ateşkese ulaşılması konusunda çok ciddi arzu ve çaba var. Açlığın ve hastalığın kol gezdiği Gazze'de yardımların ulaşması konusunda neler yapılabilir, bunlar ifade edilmeye başladı. Bakan arkadaşlarımla yaptığım görüşmelerde; tek taraflı adım atılması gerektiğine inanan arkadaşlarımız var. Bizler de artık bu görüşleri destekliyoruz. Birilerinin izinleri bekleyerek Gazze'ye yardım ulaştırmak, 2 milyondan fazla insanın yavaş ve sessiz ölümüne ortak olmak manasına geliyor. Uluslararası toplum artık daha farklı adımlar atılması gerektiğine inanıyor" diye konuştu.

FİDAN ABD YOLCUSU

Japonya ile ilişkileri geliştirmeye önem verdiklerini söyleyen Fidan, "Ekim 2021'de Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan ve Biden arasında gerçekleştirilen görüşmede iki ülke arasında stratejik mekanizma konusunda mutabakata varılmıştı. Bu mekanizma bakanlar ve bakan altı düzeyde işletilecek bir mekanizmaydı. Hedeflenen iki ülke arasında sadece güvenlik konuları değil; enerji, ekonomi, politik ve bölgesel konuların tartışıldığı bir platform oluşturmaktı. Alt çalışma grupları oluşturuldu ve görüşmelere başladı. Bu sefer meslektaşım Antony Blinken'ın daveti üzerine stratejik mekanizma toplantısı için ABD'ye önümüzdeki hafta bir seyahat planlandı. Çok çeşitli konularda Amerika ile aramızdaki ilişkilerimizin muhasebesini yapacağız. Cumhurbaşkanımızın Amerika ziyareti konusu orada ele alacağımız bir konu olacak. Her iki ülkede de bir seçim atmosferi var" dedi.

SURİYE KONUSUNDA LAVROV İLE GÖRÜŞME

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmeye değinen Fidan, "Lavrov ile yaptığımız görüşmede bölgesel gelişmeler, Kafkaslardaki barış sürecini masaya yatırma imkanımız oldu. Karadeniz'deki seyrüsefer güvenliği konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Suriye'deki konularla ilgili daha yakın bir tartışma ortamı yaratmamız gerekiyor. Suriye konusunu ayrıca tartışmamız gerekiyor, bu konuda biraz zamana ihtiyacımız var. Gerek mültecilerin geri dönüşü gerek yeni anayasanın yazılması gerek terörizmle mücadele konuları, şu anda askıda olan konular. Bunun ilerletilmesi gerekiyor. Türkiye'nin milli güvenliğini yakından ilgilendiren bir konu. Rusya'nın arasında bulunduğu birkaç ülke ile bu konuyu yakından tartışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

2 ÜLKEYE ATEŞKES ÇAĞRISI

Ukrayna ile Rusya arasında ateşkese yönelik diyaloğun başlaması gerektiğini söyleyen Fidan, "Ukrayna ile ilgili konuda bizim görüşümüz, her iki taraf da savaşta ulaşabilecekleri neticelerin limitlerine gelmiş durumda. Artık ateşkese yönelik belli bir diyaloğun başlatılması zamanı geldi. Bu, işgalin tanınması anlamına gelmiyor. İşgalin tanınması ve egemenlik konuları ile ateşkes meselesini birbirinden ayırmanın zamanı geldiğine inanıyoruz. 21'inci yüzyılda Avrupa'nın ortasında 500 bine yakın insanın hayatını kaybetmesi ve yaralanması, koca bir ülkenin alt ve üst yapısının yok olması, bizim dayanabileceğimiz bir gerçeklik değil. Bir şekilde durması gerekiyor. Bazı görüşmelerin yapılması fikrinin kabul edilmesi, bu fikre alışılması gerekiyor. Savaşmayla gidilebilecek yerin limitine ulaşıldı diye düşünüyorum. İşgali tanımak söz konusu değil. Egemenlik, işgal konusuyla ateşkesi birbirinden ayırıp, daha farklı bir yöntemle konuya bakma zamanı geldi diye düşünüyoruz" dedi. 

KAYNAK: DHA
Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Büyükçekmece'de tamamladı. İstanbul Üniversitesi, 'Gazetecilik’ bölümünden mezun oldu. Gazeteciliğe ilk adımını 2014'te attı. Profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere gündem, dünya, ekonomi ve spor kategorilerinde birçok haber hazırladı. Ahmet Aydemir, meslek hayatını Haber7.com'da aktif olarak sürdürüyor.
YORUMLAR 23
  • SARÌYERLÌ 1 ay önce Şikayet Et
    Kardeş bütün yetki sende ölde ölürüz .sizlere sonsuz güveniyoruz
    Cevapla
  • Şems 1 ay önce Şikayet Et
    Bizim dilimizde ateşkes ve yardım yok. Bizim önceliğimiz siyonis itrail devletinin yok olması ve tarihe karışması var. Bu da yakındır inşaallah.
    Cevapla
  • Yurtsever 1 ay önce Şikayet Et
    Şu bir gerçek ki Gazze konusunda en az şeyi yapan biziz.
    Cevapla
  • Alper Göktürk 1 ay önce Şikayet Et
    devletlerarası ilişkilerde duygusallık olmaz. hem bizim gazze den önemli doğu akdeniz, kıbrıs, sığınmacı problemlerimiz var. ayrıca komşu ülkelerden kaynaklı terörle mücadele ediyoruz. kısıtlı imkanlarımızla afrikada en çok su kuyusu açan millet olduğumuzu da unutma .
    Cevapla
  • Özkan 1 ay önce Şikayet Et
    işgal altındaki topraklardan çekilmeden siyonistitler tam barış sağlanmadan ateşkes yapılmamalı daha kuvvetli kaldırılmalı siyonistlerin başı ezilmeli..
    Cevapla
  • MASK 1 ay önce Şikayet Et
    Sayın bakanım beş saat önce buraya barışa siz inanıyor musunuz dedim şimdi haberlere bakayım dedim açtım ilk sırada itrail katliam yaptı tabi bu yorumdan bakanın haberi olmadı ama bu yorumları okuyan tüm müslümanlar bunu bilsin son filistinli kardeşlerimiz şehit edilene kadar durmayacaklar bunu tüm liderlerde biliyor benim öngörüm bu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!