İki çocuğun öldüğü 'ilaçlama' dehşetinde ceza belli oldu!

Muğla'da, İnci Sandık ile oğlu Sezai Talha'nın hastanede tedavi gördüğü, 6 aylık bebeği Uraz ile kızı Karya'nın yaşamını yitirdiği ilaçlama olayının tutuklu sanığı Halil Kahraman'a, 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verildi.

İki çocuğun öldüğü 'ilaçlama' dehşetinde ceza belli oldu!
İki çocuğun öldüğü 'ilaçlama' dehşetinde ceza belli oldu!
GİRİŞ 15.03.2024 14:52 GÜNCELLEME 15.03.2024 14:52
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Muğla'nın Bodrum ilçesi Ortakent Mahallesi'nde yaşayan İnci Sandık ile oğulları Sezai Talha ve 6 aylık Uraz ile kızı Karya, 20 Mayıs 2023 sabahı rahatsızlanınca Bodrum Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

İKİ KARDEŞ HAYATINI KAYBETTİ

DHA'da yer alan habere göre annesinin sütünden zehirlendiği sanılan Uraz, kurtarılamadı. Ambulansla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk Kayra Sandık da yaşamını yitirdi. İki kardeş 21 Mayıs 2023’te, ilçede toprağa verildi. Çocuklarının cenazesine katılan İnci Sandık, rahatsızlanınca yeniden hastaneye kaldırıldı. Anne ve oğlu tedavilerinin ardından taburcu edildi.

TARIM İLACIYLA İLAÇLANMIŞ

Olayın ardından baba Alp Sandık'ın ifadesine başvuruldu. Sandık ifadesinde, evdeki haşerelere karşı firma tarafından yapılan ilaçlamanın aşırı olduğunu söyledi. Sandık'ın ifadesi doğrultusunda Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla evi ilaçlayan ve ilaçlama şirketinin sahibi olan Halil Kahraman, 21 Mayıs 2023 akşamı gözaltına alındı.

EVİ, TARIM İLACIYLA İLAÇLAMIŞ

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Kahraman, çıkarıldığı mahkemece 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak' suçundan tutuklandı. Yapılan incelemede evin, halk dilinde 'buğday biti' olarak adlandırılan tarım ilacı ile ilaçlandığı belirlendi.

SANIK HAKKINDA İDDİANAME HAZIRLANDI

Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Halil Kahraman hakkında, 'Taksirle birden fazla ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle 4 sayfalık iddianame hazırlandı. İddianamede sanık Kahraman’ın, 12 Mayıs 2023 tarihinde böceklere karşı evi ilaçlamaya geldiği ancak böceklerin ölmemesi üzerine 2’inci defa 18 Mayıs 2023 tarihinde eve geldiği belirtildi.

İddianamede, Sanık Kahraman’ın evin yatak odası bölümüne buğday biti diye tabir edilen 4 tablet tarım ilacı bıraktığı ve yatak odasının kapısını bantla kapattığı, şüphelinin yatak odasına iki gün boyunca girilmemesini ve iki gün sonra havalandırılarak girilmesi gerektiğini söylediği belirtildi.

EVDE KALIP KALMAMALARI KONUSUNDA UYARIDA BULUNMAMIŞ

İddianamede sanık Halil Kahraman’ın, müştekilerin ve çocukların evde kalıp kalmamaları yönünde bir beyanda bulunmadığı, müştekiler ve çocuklarının evde kalmaya devam ettikleri, son olarak kullanılan tabletlerin hava ile temas etmesi üzerine zehirli gazın ortaya çıktığı, bu şekilde etrafa yayılan zehirli gazın yatak odasının düzgün şekilde kapatılmaması ve müştekilerin evde kalmalarına izin verilmesi nedeniyle müştekiler ve çocuklarına etki etmeye başladığı ortaya çıktı.

Ayrıca, iddianamede olayda yaşamını yitiren 2 kardeşin Adli Tıp Raporu'na göre, kullanılan böcek ilacından kaynaklı yaşamını yitirdiği belirtildi.

15 GÜN EVE GİRİLMEMELİYMİŞ

Savcılık iddianamesinde, şüpheli Halil Kahraman’ın tabletleri evin yatak odasına yerleştirdikten sonra kapısını bantla kapattığı ve sadece bu odaya iki gün girilmemesini söylediği, ilacın uygulandığı alana 15 gün boyunca herhangi bir canlının girmemesi ve bu ilacın evlerde hiçbir şekilde uygulanmaması gerektiği halde ilacın uygulandığı belirtildi. Ayrıca, ölümün gerçekleştiği zamana kadar müşteki ve çocuklarının bu alanda kaldıkları, şüphelinin daha önce başka evlerde aynı ilacı uygulaması ve herhangi bir sorunla karşılaşmadığından müştekilere bu yönde uyarıda bulunmadığı kaydedildi.

Ayrıca, hava ile temas eden ilacın çıkardığı gazın renksiz olması nedeniyle diğer odalara da yayıldığının fark edilemeyeceği ancak bunların ilaçlama firması sahibi ve uzun yıllardır bu işi yapan şüpheli tarafından bilindiği belirtildi.

YENİ DETAY ORTAYA ÇIKTI, 10 KAT DOZ AŞIMI YAPMIŞ

Bitki Karantinası Fumigasyon Yönetmeliği kapsamında olayda kullanılan tarım ilacının kullanımı sırasında oda hacminin 4'te 3'ünü geçmemesi gerektiği belirtilirken, buna rağmen tarım ilacının 3 metreküp alana etki ettiği ve odanın hacminin ise 4 metreküp olduğu belirtildi. Sanık Halil Kahraman ise duruşmalarda yatak odasına 8-10 tablet ilaç yerleştirdiğini beyan ettiği göz önüne alındığında kullanım dozunun 10 kat aştığı ortaya çıktı.

Öte yandan, ilaçlama amacıyla kullandığı tarım ilacının kullanım yetkisinin ziraat mühendisi veya orman mühendisi veya orman endüstri mühendisinde olduğu kaydedildi. Sanık Kahraman’ın ise bu yetki ve belgeye sahip olmadığı ortaya çıktı.

3’ÜNCÜ DURUŞMADA KARAR ÇIKTI

Sanık Halil Kahraman, önceki gün Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3'üncü kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya tutuklu sanık Kahraman’ın yanı sıra, 2 çocuğunu kaybeden İnci Sandık ile eşi Alp Sandık ve avukatlar katıldı. Savcı sanık hakkında mütalaasını açıklayıp, 'Taksirle birden fazla ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, kararını açıklayıp, sanık Kahraman için ilk olarak iki kişinin ölümüne neden olması, yaralananlar açısından oluşan zarar ve tehlikenin ağırlığını dikkate alıp, cezanın alt sınırdan uzaklaşılarak 7 yıl hapis cezası verdi. Sanığın suçu bilinçli taksirle işlemiş olması nedeniyle bu cezasını 9 yıl 4 ay hapse çevirdi. Sonrasında ise iyi hal indirimi uygulayıp, sanık Kahraman'ı 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı. İnci ve Alp Sandık çifti, karar üzerine büyük üzüntü yaşadı.

MAHKEMENİN ÜST SINIRDAN CEZA UYGULAMASI GEREKİYORDU

Sandık ailesinin Avukatı Kazım Eren verilen cezayı yetersiz bulduklarını ve itiraz edeceklerini belirtip, "Bu olayda sanık TCK85/2 maddesine göre yargılanıyor. Bu madde taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme suçuna ilişkin yaptırımları düzenliyor. Buna göre birden fazla kişin ölümüne taksirle sebebiyet verme suçunun cezası 2-15 yıl arası. Mahkemenin yasada öngörülen cezanın üst sınırından, yani 15 yıl üzerinden temel cezaya hükmetmesi gerekiyordu. Hükmedilen bu cezayı vicdanımız kabul etmiyor. Hayatlarının baharını dahi yaşamasına müsaade edilmemiş 2 yavrumuzun hayatına mal olmuş bu olayın failinin yasanın öngördüğü en ağır şekilde cezalandırılması için hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız" dedi.

KAYNAK: DHA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Misafir58 1 ay önce Şikayet Et
    Yahu kanun var nizam var Kararlar eleştirilir ama bilmeden ezbere değil. Ne kadar ceza alacağını da sizler ya da sosyal medya belirleyecek değil. Kanuna eleştiriniz varssa onun yeri de meclis
    Cevapla
  • Misafir-85125478 1 ay önce Şikayet Et
    Senin çocuğun ölseydi böylemi konuşurdun, dürüst cevap ver? Ben diyorum ki kanunlarımızda cezalar düşük. Böyle bir kusura ve 2 masumu hayattan koparmaya 7 yıl 9 ay ceza azdır diyorum. Genel konuşuyorum.
    Cevapla
  • Mehmet Ali Öztürk 1 ay önce Şikayet Et
    2 cana 7 yıl 9 ay az gibi. yazık
    Cevapla
  • neşe 1 ay önce Şikayet Et
    adalet sistemimiz güven vermeli, hızlı olmalı, kesin ve caydırıcı olmalı. İnşallah ülkemizin bekası diyoruz ya bu en önemli konu oldu ne yazık ki
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Facianın eşiğinden dönüldü: Yol kapatıldı evler boşaltıldı
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim