Yerli savaş uçağımız KAAN'dan heyecanlandıran görüntü! Çok yakıştı...

KAAN savaş uçağı yeni boyamasıyla ilk kez görüldü. Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirilen ilk insanlı savaş uçağı olan KAAN, koyu gri renklerine büründü.

GİRİŞ 18.03.2024 06:25 GÜNCELLEME 19.03.2024 15:12
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Milli Muharip Uçak Projesi kapsamında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde TUSAŞ tarafından geliştirilen KAAN savaş uçağı, ilk uçuşunu 21 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirmişti. KAAN savaş uçağı, ilk uçuş sonrasında TUSAŞ yerleşkesindeki boya tesisine alındı ve yeni boyamasına kavuştu.

Boya işlemi sonrasında ilk kez görüntülenen KAAN savaş uçağının kanopi ve orta gövdesinin, daha koyu tonda bir gri renkle boyandığı görüldü. Bahsi geçen renk, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 Fighting Falcon ve F-4E Terminatör 2020 savaş uçaklarında da kullanılıyor.

Öte yandan TUSAŞ, 2’nci ve 3’üncü KAAN savaş uçağı prototiplerinin de üretim faaliyetlerini sürdürüyor. Bahsi geçen yeni iki prototip ile birlikte KAAN savaş uçağının yerdeki ve havadaki test faaliyetlerinin hızlanması bekleniyor. Öte yandan yeni prototiplerde özellikle burun ve kanopi kısımlarında küçülme görülecek.

MMU KAAN'IN AYRINTILI PROGRAM TAKVİMİ

Milli Muharip Uçak KAAN’ın T0 denilen başlangıç şartlarının yerine getirildiği tarih, 2018 yılı.

Faz-1 Aşama-1 kapsamında, 2018-2022 yılları arasında KAAN’ın ön dizayn faaliyetleri icra edildi.

Faz-1 Aşama-2 kapsamında ise 2022-2029 döneminde, MMU KAAN’ın detay tasarım ve kalifikasyon faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu doğrultuda KAAN; 2023 yılında hangardan çıkış yaptı. 2026 yılına kadar, 3 adet prototipin üretilmesi hedefleniyor. Halihazırda TUSAŞ tesislerinde 2’nci ve 3’üncü prototiplerin montaj faaliyetlerinin devam ettiği biliniyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek Blok-10 konfigürasyonunun ise 2029 yılına kadar geliştirilmesi hedefleniyor. Faz-2 kapsamında üretilecek 10 adet KAAN Blok-1 savaş uçağı, 2030-2033 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek. Ancak Türk Hava Kuvvetleri tarafından açıklanan bu tarih, TUSAŞ tarafından 2028 olarak revize edildi.

2034-2040 yılları arasındaki Faz-3 kapsamında ise diğer KAAN bloklarının geliştirilmesi ve seri üretim faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu tarih de TUSAŞ tarafından 2030 olarak revize edildi.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 45
  • HIDIR BUDUR 1 ay önce Şikayet Et
    TARİHE NOT DÜŞELİM ; Kim ne derse desin "teknolojik esaret olan F-35'i almadık". Her Üssümüzde uçurabileceğimiz, “yerli mühimmatların yazılım uyumunu” sağladığımız F-16’lara ilave MODERN F-16'lar da alıyoruz. "KAAN envantere girinceye kadar " Hava kuvvetlerimizi DİRİ tutacağız. Yunanistan "12 Mirage aldım" diye sevinedursun. 10 sene sonra görüşeceğiz..
    Cevapla
  • Hanifi 1 ay önce Şikayet Et
    Allah hayırlı etsin, emeği olan herkesden Allah razı olsun
    Cevapla
  • OLGUnM 1 ay önce Şikayet Et
    Turkuaz renk te kullanılsa iyi olurdu.
    Cevapla
  • Türk 1 ay önce Şikayet Et
    Maşaallah.. Allah emeği geçenlerden razı olsun..
    Cevapla
  • Levrock 1 ay önce Şikayet Et
    Beğenmedim, tam siyah olmali ve burun kismi rus uçağı gibi ayrı renk olmamalı, tek renk siyah
    Cevapla
  • iyidere 1 ay önce Şikayet Et
    evet mat siyah yakışır..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması