Harekat için geri sayım! Irak'ta kritik üç nokta

Türkiye, Irak’ın kuzeyinde askeri harekatın yanı sıra istihbarat operasyonları ve diplomatik girişimler ile bu yıl içinde Irak sınır hattındaki güvenli bölgeyi tamamlamayı planlıyor.

GİRİŞ 22.03.2024 09:14 GÜNCELLEME 22.03.2024 09:46
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Ancak Türkiye için terör örgütünün ve destekçilerinin bulunduğu her yer olası operasyon sahası olarak tanımlanıyor. Cumhurbaşkanı’nın geçtiğimiz günlerde tekrarladığı “Suriye’de yarım kalan işimizi de mutlaka tamamlayacağız” açıklamasından sonra çifte harekat hazırlığı yapılıp yapılmadığı sorusu gündeme geldi.

Milliyet’e bilgi veren kaynaklar, önceliğin Irak olduğunu vurgulayarak, “Suriye’de bu aşamada diplomasi ön planda olacak” yorumunu yaptı. ABD’de bir yandan başkanlık seçimleri için kampanya süreci devam ederken öte yandan da Suriye’den asker çekilip çekilmeyeceği tartışmasının eş zamanlı yürüdüğünü kaydeden kaynaklar, “O nedenle önceliğimiz şu aşamada Irak’ta” dedi.

KORİDOR ÇÖKERTİLDİ

PKK’nın Suriye uzantısı PYD - YPG’nin terör koridoru planı; Afrin - Kamışlı sınır hattı üzerinde yer alıyordu. Bu koridor ile Irak sınırından Suriye içinde Akdeniz’e kadar uzanan bir koridor oluşturulması planlanıyordu. 2016’dan itibaren düzenlenen Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları ile bu koridor büyük ölçüde çökertildi.

Sınır hattında uzanan ve derinliği M4 Otoyolu’na kadar inen koridordaki boşlukların yeni operasyonlar ile tamamen kapatılması gündemde tutuluyor. Ancak son dönemde diplomatik temaslara daha fazla fırsat tanınıyor. ABD’nin bölgeden asker çekmesine paralel olarak PYD-YPG’nin geleceğine ilişkin tartışmalar sürerken, Suriye dosyası “şu aşamada yönetilebilir dondurulmuş sorun” statüsünde tutuluyor.

IRAK’TA ÜÇ BÖLGE ÖNE ÇIKIYOR

TSK, Irak sınırındaki Pençe serisi operasyonları, 2019’da başlattı. Haftanin, Metina, Zap ve Hakurk gibi terör örgütünün uzun yıllar içinde yerleştiği dağlık bölgede yürütülen operasyonlarda, 2022 Nisan’da Pençe Kilit Harekatı ile yeni bir safhaya geçildi. Zap ve Metina bölgelerinde yoğunlaşan Pençe Kilit Harekatı’nda son aşamaya gelindi. Kilidin kapatılması ile Irak içinde yerine göre 30 - 40 kilometre derinlikte güvenlik hattı oluşturulacak.

Türkiye, Kandil ve Asos gibi bölgelerde ise hava harekatları ile baskı uyguluyor. Öte yandan son dönemde Süleymaniye, Mahmur ve Sincar’da örgüt etkinliğini kırmak için diplomatik çabaları yoğunlaştırıldı.

Süleymaniye’de MİT nokta operasyonları düzenlenlerken, KYB üzerindeki baskı da artırıldı. Sincar’da etkili olan Şii silahlı milis gücü Haşdi Şabi ile temasa da önem verilirken, Irak yönetiminden Sincar Anlaşması’nın ileri noktalara taşınması istendi. Sincar ile Karakaç dağı bölgesi, PKK ve Suriye’deki kolu YPG’nin Irak - Suriye geçişlerinde kullandıkları önemli bir bölgeyi oluşturuyor. Burası Ovaköy’den Bağdat’a uzanan karayolu güzergahını kontrol eden önemli bir noktada bulunuyor.

SINIR TERÖRİST GEÇİŞİNE KAPATILMALI

Türkiye, Irak ile Suriye arasındaki sınırın terör örgütü PKK ve uzantısı YPG’nin geçişlerine kapatılmasını da talep ediyor. Bu çerçevde Irak’tan bir heyetin Türkiye’ye gelerek sınırda alınan güvenlik önlemlerini incelediği öğrenildi. Irak - Suriye geçişlerinin önlenmesi için tel çit çekilmesi, hendek kazılması gibi fiziki tedbirlerin alınmaya başlandığı dile getirildi.

TEHDİT 40 KM İLERİDEN KARŞILANIYOR

Bakanlık kaynakları yaptıkları açıklamalarda şunları söyledi: “Önceki dönemde sınırlı, süreli ve tahditli operasyonlar yapılırken bugün sürekli operasyonlar icra edilmektedir. Sınırlarımızdan 30-40 kilometre ileriden itibaren ülkemize yönelik tehditler bertaraf edilmektedir. Bu strateji ile birinci önceliğimiz; terör tehdidini sınırlarımızdan mümkün olduğu kadar ötede karşılamaktır. ”

 

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Adil 1 ay önce Şikayet Et
    Unutmayalım imtihan dünyası, ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM herkesi imtihan ediyor. İmanlı, salih, iyi insanlar kurtulacak.. Kötü insanlar helak olacak...
    Cevapla
  • Kul insan 1 ay önce Şikayet Et
    En büyük tehdit Amerika İngiltere İsrail Avrupa. Pkk deaş ypg ıkby hepsi Yahudilerin çıkarına hizmet ediyor. Irak bölündü ıkby Yahudi barzani talabani aileleri ile yönetiliyor olması tehlikeyi artırdı. Saddam Hüseyin'e rahmet okumamak mümkün değil.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    deliler yedek partileri olan chpye oy verirler. demi değil chp yi kapatmak şarttır
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    ALLAH C.C yardımcınız olsun, zafer nasip eylesin inşallah. Amin
    Cevapla
  • bülent korkmaz 1 ay önce Şikayet Et
    önce içerideki bürolarını kapatacan dem denen partinn terörpartisi olduğu belli iken hala nasıl kapatılmadığını aklım almıyor
    Cevapla
  • mhmt 1 ay önce Şikayet Et
    laik cumhuriyet olduğu süre kapatılmaz
    Cevapla
  • Blocan 1 ay önce Şikayet Et
    Almaz çünkü öyle düşünmesi istemeyen bir devlet var ortada..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İlber Ortaylı'dan skandal Ayasofya sözleri: Namaz kılmak için gudubet bir bina
AK Parti'de reform adımları