Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu

Gazeteci Abdülkadir Selvi, 31 Mart yerel seçimlerine 2 gün kala Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yapıldığı gibi anket firmalarının algı operasyonuna başladığını söyledi.

GİRİŞ 29.03.2024 13:08 GÜNCELLEME 29.03.2024 15:48
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin yerel idarecilerini belirleyeceği 31 Mart yerel seçimleri geldi çattı. Milyonlarca kişi pazar günü sandık başına gidecek. Türk halkı seçime giderken bazı anket şirketleri de her zaman olduğu gibi yine algı operasyonuna başladı. Konuyu "Anketler üzerinden algı operasyonu yapıyorlar" başlığıyla köşesine taşıyan gazeteci Abdülkadir Selvi, cumhurbaşkanlığı seçiminden ders çıkarmayan anket firmalarının bu kez de aynı operasyona giriştiğini belirterek "Ekrem İmamoğlu için ihaleyi yüzde 5’ten açtılar. Ardından yüzde 7.2’ye çıkardılar. Bir kere coştu mübarekler, ilk fırsatta yüzde 9’a çıktılar. Ama yetinmediler yüzde 11’e ulaştılar. Daha seçime 48 saat var. Bu hızla İmamoğlu’nu yüzde 15 farkla kazanıyor ilan etmezlerse hatırım kalır." dedi.

Anket operasyonu oyununun geçmişte Kemal Kılıçdaroğlu, Bedrettin Dalan, Zülfü Livaneli ve İlhan Kesici için de yapıldığını hatırlatan Selvi, operasyon yapılan tüm seçimlerde bu isimlerin hezimete uğradığını söyledi. 

KILIÇDAROĞLU'NA DA YAPMIŞLARDI

Konda ile Metropoll anket şirketinin verilerini aktaran Selvi, Konda'nın 40 yıllık itibarını yerle bir ettiğinin belirterek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu'nu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde çıkardığını ancak Erdoğan yüzde 52.18’le kazanırken, Kılıçdaroğlu'nun yüzde 47.82 alabildiğini hatırlattı. Konda'nın 31 Mart için de boş durmadığını söyleyen Selvi, "Ekrem İmamoğlu’nu 7 puan önde gösterdi. Konda’nın anketine göre Ekrem İmamoğlu diyenlerin oranı yüzde 46.1 olurken, Murat Kurum diyenlerin oranı yüzde 38.8 çıkıyor. Lütfedip son hafta anketi yayınlamamışlar. Yayınlasalar herhalde bu hızla yüzde farkı yüzde 10’a çıkarırlardı." dedi. 

Selvi, 31 Mart yerel seçimlerinde de Konda'nın yerini Metropoll'ün aldığını söyledi. Selvi Metropoll'ün İmamoğlu ve Kurum anketine ilişkin şu ifadeleri kullandı;

Metropoll, Ekrem İmamoğlu’nu yüzde 43’ten aldı önce yüzde 47.9’a, sonra ise yüzde 48.6’ya çıkardı. Şimdi ise İmamoğlu ile Kurum arasındaki farkın yüzde 11.6’ya ulaştığını ilan ediyor. Sandık başına gitmeye şurada 48 saat kaldı. Özer hocam hadi son bir gayretle şunu yüzde15 yapar mıyız?

ERDOĞAN'I YÜZDE 46,7 GÖSTERİYORLARDI

Metropoll'ün cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi 9-10 Mayıs tarihli anketinde Kılıçdaroğlu’nu yüzde 49.1, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ise yüzde 46,9 olarak gösterdiğini, Kılıçdaroğlu'nun ilk turda kazanmaya çok yakın olduğunu ifade ettiğini söyleyen Selvi, "Ama Özer Sencar seçimlerden sonra verdiği bir röportajda, 14 Mayıs öncesi Kılıçdaroğlu’nun yüzde 45’i bile göremediğini söyledi. Acaba Özer Sencar, yerel seçimlerden sonra da benzer bir değerlendirmeyi İmamoğlu için yapar mı?" yazdı. 

HER YANDAN OPERASYON

Selvi, anketler üzerindeki tek yanlı algı operasyonunun yürümediğini anket şirketlerinin bir yandan Ekrem İmamoğlu'nu önde gösterdiğini diğer ayndan ise Yeniden Refah Partisi'ni yüksek, DEM'le İYİ Parti'yi ise düşük gösterdiğini belirterek "Bu başta DEM Parti ve İYİ Parti seçmenine saygısızlık. Bu anket firmalarının sicili ortada. Zamanınızı almamak için cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’nu yüzde 60’la kazanıyor gösteren anket firmalarını yayınlamadım. Ama arşivimde duruyor. Bu kez de Konda ve Metropoll’ü arşivime aldım. Bakalım sandık açılınca ne çıkacak? Gerçek anketi sandıkta milletimiz yapacak." dedi.

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 42
  • By umutlu olmak 4 hafta önce Şikayet Et
    İnşallah Murat Kurum Kazanır.Cunku ilerlemek yerine azbiraz yapılan şeylerle umutlanip sevinmek zorunda kalıyoruz.Bizim ucmamz lazım.Malesef ki bu imamogluyla cok da ileri seviyede gözükmüyor.
    Cevapla
  • Oy"un vebali 4 hafta önce Şikayet Et
    Ülkemiz bir deprem ülkesi oldugu dusunulse ve İstanbul'da büyük bir deprem beklenidigi fusunulse esas fark eğer bir deprem başta büyük bir afette belediye başkanı eğer Ak Partideyse o şehre sadece geçmiş olsun ama başkan CHP li ise o zaman o şehirlerin tamamindaki yıkıntı altındaki yuzbinlerce kişiye Allah Rahmet etsin geride kalanlara başsağlığı denir. Sadece dünya için m ahiretide...
    Cevapla
  • Misafir 4 hafta önce Şikayet Et
    seçim kanunu değişmeli anket firmaları manipile yapanlara ağır para cezası kesilmeli
    Cevapla
  • gülistan 4 hafta önce Şikayet Et
    Rabbim Murat Bey'in yüzünü kara çıkarmasın Allah'ım yar ve yardımcısı olsun Amiiiin
    Cevapla
  • Mumsuz Ekrem 4 hafta önce Şikayet Et
    Sadece anket algısı mı? Yetmiyor arkadaş. O gün oy çaldılar, sandık güvenliği yok, çöpte oy pusulası bulundu vb akla gelmez pravasyonlara devam ediyorlar. Şimdiden Özel efendi, 4 kez sandık güvenliği tatbikatı yaptık diyor.Acil müdahale Manga imiş bu. Hazırda bekliyor haaa.Asker mi ne CHP?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu