Türkiye için yeniden tehdit olabilir mi? Tüm raporların işaret ettiği örgüt: IŞİD

Terör örgütü IŞİD'in bir süredir yaşadığı güç kaybı sonrası Moskova'da bir konser salonuna saldırısı, bağımsız istihbarat kaynakları ve Pentagon raporlarına yansıdı. Raporlarda IŞİD'in 'Türkiye' detayları dikkat çekti.

GİRİŞ 04.04.2024 18:17 GÜNCELLEME 04.04.2024 18:18
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış
  • Haber7 - ÖZEL - Dilan Can

Bir süredir güç kaybı yaşayan terör örgütü IŞİD, son olarak Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna saldırıda bulundu. Saldırı sonrası bağımsız istihbarat kaynakları ve Pentagon raporlarında IŞİD’in Türkiye için yeniden tehdit olabileceğine dair bağlantılı ifadeler dikkat çekti.

New York Times’ın Moskova'daki terör saldırısına, Türkiye'den giden teröristler hakkında üst düzey Türk güvenlik yetkilisiyle görüştüğünü anlatan haberde Rusya’ya Türkiye’den giderek saldırıya karışan 2 teröriste ilişkin bazı bilgiler yer aldı.

Geçen yıl sızdırılan Pentagon belgelerinde de ön plana çıkan ifadelerde IŞİD’in Rusya, İran ve Türkiye’ye terörist göndererek, batılı ülkelere yönelik saldırı detayları New York Times’ın haberi ile yeniden gündeme geldi.

Öte yandan bağımsız istihbarat teşkilatı Grey Dynamics, 25 Mart raporunda aşırı grupların (IŞİD), Türkiye’deki seçim sonrasında ülkedeki Batılı çıkarlara yönelik saldırılar düzenleme olasılığına değindi.

Birçok rapor, haber ve istihbarat kaynaklarının işaret ettiği IŞİD, akıllara Türkiye için yeniden tehdit olabilir mi sorusunu da beraberinde getirdi. Türkiye’de son dönemde artan terör saldırıları ise dikkat çekti.

NEW YORK TİMES HABERİ

Rusya'nın başkenti Moskova'da 137 kişinin öldüğü kanlı terör saldırısını üstlenen cihatçı IŞİD-H örgütü hakkında yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

New York Times, Moskova'daki terör saldırısına Türkiye'den giden teröristler hakkında ismini açıklamayan üst düzey Türk güvenlik yetkilisiyle görüştüğü yönünde bir haber yayımladı. Haberde, Rusya’ya Türkiye’den giderek saldırıya karışan 2 teröristle ilgili bilgilere yer verildi.

Verilen bilgiler arasında, iki teröristinde yakın tarihlerde Türkiye’ye giriş yaparak Fatih’te bulunmaları ve 2 teröristin de 2 Mart’ta aynı gün aynı uçakla Moskova’ya dönmeleri dikkat çekti. Aynı şekilde iki teröristinde Tacik uyruklu olması öne çıkan detaylar arasında yer aldı.

New York Times’ın, Türkiye’den Rusya’ya giderek karıştığı saldırıya ilişkin görüştüğü Türk yetkili sonrası yayınladığı haberde yer alan bilgiler şöyle;

- Rachabalizoda isimli terörist 5 Ocak'ta İstanbul'a gelip Fatih'te bir otelde 16 gün kaldı.

- Şemsidin Feriduni isimli terörist 20 Şubat'ta Rusya'dan Türkiye'ye girdi. 6 gün boyunca bir otelde kaldı. Fatih'te tarihi bir camiden fotoğraflar paylaştı.

- 2 terörist de 2 Mart'ta günü aynı uçakla Moskova'ya döndü.

- Teröristlerin Türkiye'de saldırı için hazırlık yapıp yapmadığına dair bilgi verilmedi.

- 2 terörist de Tacik uyruklu. Türkiye'ye gelmeden önce de terörist oldukları tahmin ediliyor.

 

PENTAGON RAPORU

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un (WP) haberinde, geçen yıl sızdırılan Pentagon'un istihbarat raporuna göndermede bulunularak IŞİD'in Horasan Grubu'nun (IŞİD-H) "Rusya, İran ve Türkiye'ye terörist sevk ettiği" yazıldı. Sevk edilen teröristlerle ilgili, ABD dahil olmak üzere Batılı ülkelere yönelik saldırılar planlandığına dair bilgiler dikkat çekti.

Dikkat çeken gelişmeler sonrası, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde Santa Maria Kilisesi'ne 28 Ocak'ta düzenlenen ve bir kişinin öldürüldüğü saldırıyı IŞİD-H üstlenmişti. İki militanın Tacikistan ve Rusya yurttaşı olduğu aktarılmıştı.

Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nün paylaştığı verilere göre, IŞİD son bir yıl içinde dünya çapında toplamda en az 5 bin kişinin ölmesine veya yaralanmasına yol açan 1100'den fazla saldırıyı üstlendi.

25 MART RAPORU

IŞİD’in dünyaya halen ölümcül ve gerçek bir tehdit yarattığı mesajını vermeyi hedeflediği saldırılar doğrultusunda Türkiye yeniden odak noktası oldu.

Son olarak Moskova’daki terör saldırısı sonrası New York Times’ın haberi, Pentagon raporu gibi detaylarda yer alan Türkiye detayları, bağımsız istihbarat teşkilatı Grey Dynamics'in 25 Mart raporu ile yeniden gündem oldu. Grey Dynamics'in raporunda “Aşırı grupların (IŞİD), seçim sonrasında ülkedeki Batılı çıkarlara yönelik saldırılar düzenlemesi muhtemel.” ifadelerine yer verildi.

Birleşik Krallık merkezli Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden Antonio Giustozzi de örgütün gelecekte Türkiye, Fransa veya Hollanda'yı hedef alabileceğini savundu.

Analist, "IŞİD'in ana merkezlerinden biri olması ve örgüte yönelik baskınlar düzenlenmesi nedeniyle Türkiye'nin öncelikli hedeflerden biri haline gelebileceğini" öne sürdü.

Geçmişten günümüze Türkiye’yi hedef alan IŞİD saldırıları;

  • Reyhanlı saldırısı: IŞİD, Türkiye’ye yönelik ilk saldırısını 11 Mayıs 2013’de Hatay-Reyhanlı’da gerçekleştirdi. Bombalı araçla yapılan saldırının sonucunda 53 kişi öldü, 146 kişi yaralandı.

  • 5 Haziran HDP mitingi: Türkiye, 2015’teki 7 Haziran seçimlerine, 5 Haziran’da Diyarbakır’daki HDP mitinginde düzenlenen bombalı saldırının etkisinde girdi. Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitingde iki ayrı patlamada beş kişi hayatını kaybetti, 400’ü aşkın kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

  • Suruç saldırısı: 20 Temmuz 2015'te Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinde düzenlenen bombalı intihar saldırısında, saldırgan dahil 34 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı.

  • Gar katliamı: 10 Ekim 2015’te Ankara Garı’nda düzenlenen Barış Mitingi’ne intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda 103 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 400 kişi yaralandı. Saldırı “Türkiye’nin en kanlı terör eylemi” olarak tarihe geçti.

  • Sultanahmet saldırısı: 12 Ocak 2016’da İstanbul-Sultanahmet Meydanı’nda bir turist kafilesi hedef alındı. Suriye kökenli 28 yaşındaki Nebil Fadli, turist kafilesinin arasına girerek üzerindeki bombayı patlattı. IŞİD’in üstlendiği saldırıda 13 kişi hayatını kaybetti, 16 kişi ise yaralandı.

  • 2016 İstiklal Caddesi saldırısı: Taksim-İstiklal Caddesi’nde bulunan Beyoğlu Kaymakamlığı önünde 19 Mart 2016’da intihar saldırısı düzenlendi. IŞİD’in üstlendiği saldırıda, dört kişi hayatını kaybetti, 39 kişi yaralandı.

  • Gaziantep Emniyet Müdürlüğü saldırısı: Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde 1 Mayıs 2016’da IŞİD tarafından bomba yüklü araçla bir saldırı düzenlendi. Saldırıda üç polis hayatını kaybederken, 18’i polis 22 kişi yaralandı.

  • Atatürk Havalimanı saldırısı: İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde düzenlenen 28 Haziran 2016 tarihinde bombalı saldırıyı IŞİD üstlendi. Saldırı sonucu 45 kişi hayatını kaybetti, 239 kişi yaralandı.

  • Kına gecesi saldırısı: Gaziantep’te 20 Ağustos 2016’da IŞİD tarafından bir kına gecesine bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 52 kişi hayatını kaybetti, 94 kişi yaralandı.

  • Reina saldırısı: IŞİD’in Türkiye’de hedef aldığı yerlerden biri de ünlü eğlence mekânı Reina’ydı. IŞİD, 1 Ocak 2017’de Reina’ya silahlı bir saldırı gerçekleştirdi. Yılbaşı eğlencesi devam ederken, saat 01:15’de Noel Baba kıyafeti giymiş biri, uzun namlu silahla girdi ve mekândaki herkese ateş etmeye başladı. Saldırıda sonucu çoğu turist 39 kişi hayatını kaybetti, 70 kişi de yaralandı.

  • İstanbul Sarıyer’de Kilise saldırısı: İstanbul Sarıyer’de Büyükdere Mahallesi'ndeki Santa Maria Kilisesi'ne ayin sırasında yapılan silahlı saldırıyı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi. Santa Maria Kilisesi'ne ayin sırasında giren iki kişi silahlı saldırı düzenledi. Olay sırasında başından vurulan 52 yaşındaki Tuncer Cihan yaşamını yitirdi.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 55
  • k.maraş'lı 3 hafta önce Şikayet Et
    neden se hep israilin önüne engel olan ülkelere saldırıyor bu deaş acaba neden????
    Cevapla
  • Talip 3 hafta önce Şikayet Et
    Bu nasıl bir istihbarat Amerika planlıyor ve istediği zaman bu örgütleri kullanarak ; devletlerin içini karıştırarak ders vermeye ve istediklerini yaptırmaya çalışıyor.
    Cevapla
  • vatandaş 3 hafta önce Şikayet Et
    abd ve avrupa ile aynı taktik ile savaşma zamanı gelmedi mi..arjantin de meksikada yok mu bir kaç eroinman.. abd de silah satışı da serbest.. ben mi vereyim bütün aklı..
    Cevapla
  • GERÇEK 3 hafta önce Şikayet Et
    Bunlar ülkemize niye gelmiş görüştüğü kişileri bulmak zor olmasa gerek mesela israille bağlantılı yada cıa ile bağlantılı kişiler bunları yönlendirmiş olma ihtimali yüksek çünkü rusya özellikle israile karşı son zamanlarda tepkiliydi bunuda israil fırsata çevirmek isteiş olabilir
    Cevapla
  • Yeter 3 hafta önce Şikayet Et
    Abd abd gerisi yalan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İngiltere'den Hamas sürprizi! Teklifi duyurdular: Umarım kabul ederler
Bedeni eridi, azmi sapasağlam... Ebu Ubeyde’de 200 günde büyük değişim