Antalya'da teleferik düştü! Çok sayıda ekip sevk edildi: Ölü ve yaralılar var!

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde devrilen teleferik direğine çarpan kabininin parçalanması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 2'si çocuk 10 kişi yaralandı.

GİRİŞ 12.04.2024 23:29 GÜNCELLEME 13.04.2024 03:37
Bu Habere 134 Yorum Yapılmış

Antalya'nın Merkez Konyaaltı ilçesinde bulunan ve Antalya Büyükşehir Belediyesinin bir şirketine ait olan 605 rakımlı Tünektepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri'nde sefer halinde olan teleferikte kabinlerden biri henüz bilinmeyen bir sebeple düştü.

ÖLÜ VE YARALILAR VAR

Bölgeye çok sayıda ekip sevk edilirken, ekipler, Memiş Gümüş'ün (54) yaşamını yitirdiğini, Özlem Şahin, Kaan Akgün, Fatih Gümüş, Keziban Çapar Gümüş, Lütfullah Kerim Gümüş, Herdem Eyüpoğlu ve Kırgızistan uyruklu Akmaral Abdyldaeva'nın yaralandığını belirledi.

Ekiplerin kabine ulaşmak için çalışmaları devam ederken Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, kalkış noktasına yakın bölgedeki kabinlerde bulunan vatandaşları kabinlerden indirip güvenli alana bırakıyor.

Teleferikten inen bir vatandaş, bir patlama sesi duyduklarını ve şiddetli şekilde sarsıldıktan sonra teleferiğin durduğunu, ne olduğunu henüz bilemediklerini söyledi.

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN: CUMHURBAŞKANIMIZ TÜM GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde devrilen teleferik direğine çarpan kabininin parçalanması sonucu yaşanan kazayla ilgili sosyal medyadan bilgi paylaştı.

Altun, "Kabininin parçalanması sonucunda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi.

Kaza sonrası mahsur kalan 184 vatandaşın tahliyesiyle ilgili İçişleri Bakanlığı'nın yoğun çalışma yürüttüğünü söyleyen Altun, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu elim hadiseyle ilgili tüm gelişmeleri yakından takip etmekte, konu hakkında ilgili bakanlıklardan ve Valiliğimizden anlık bilgi almaktadır" dedi.

Altun sözlerine şöyle devam etti:

"Olayla ilgili gerekli soruşturmalar başlatılacak, kaza tüm yönleriyle araştırılacaktır.

Vatandaşlarımızın, yaşanan bu elim hadise ile ilgili sosyal medyada ortaya atılabilecek dezenformasyon içeren paylaşımlara itibar etmemeleri, gelişmeleri resmi kanallardan takip etmeleri büyük önem taşımaktadır"

SAĞLIK BAKANI KOCA: 10 VATANDAŞIMIZ YARALANDI

Sağlık Bakanı Koca, olaya ilişkin resmi X hesabından açıklama yaptı. Koca, "Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bir teleferik kabininin düşmesi sonucunda bir kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi yaralanmıştır. Kaza sebebiyle 6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle, toplam 24 kişilik sağlık ekibi görevlendirilmiştir. Yaralılar ilk müdahalelerin ardından hastanelere sevk edilerek tedavilerine başlanmıştır, sağlık durumları ciddiyet arz etmemekte. Olay sebebiyle diğer 29 teleferik kabininde mahsur kalan 184 kişiden 30’u uzman ekiplerce kurtarıldı, çalışmalar devam ediyor.

Kazada hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, kurtarılan ve kurtarılmayı bekleyen kazazedelere geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum." dedi.

BAKAN TUNÇ: ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Konyaaltı ilçesinde yaşanan teleferik kazasına ilişkin, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Bakan Tunç, kazaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Sarısu-Tünektepe teleferik hattındaki teleferik direğinin kırılarak seyir halindeki kabinlerden birinin düşmesi sonucu meydana gelen olayda hayatını kaybeden kişiye Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlara da acil şifalar diledi.

Teleferik kabinlerinde mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için çalışmaların büyük bir dikkat ve hassasiyetle devam ettiğini aktaran Tunç, şunları kaydetti:

"Önceliğimiz vatandaşlarımıza bir an önce ulaşılmasıdır. Hepimizi üzen olayla ilgili olarak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmıştır. Olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için makine mühendisi, elektrik mühendisi ve iş sağlığı güvenliği uzmanlarından oluşan 5 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilmiş olup, halihazırda olay yerinde incelemelerine devam etmektedirler. Adli soruşturma, bir Cumhuriyet Başsavcıvekili ve bir Cumhuriyet Savcısının koordinasyonunda tüm yönleriyle sürdürülmektedir."

BAKAN YERLİKAYA: TAHLİYE ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTEDİR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından, Antalya'da meydana gelen teleferik kazasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Sarısu-Tünektepe teleferik hattını taşıyan direklerden birinin devrilmesi sonucu vagonlardan biri kayalık bölgeye düşmüş; teleferikte bulunun 1 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. AFAD ve Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri kurtarma çalışmalarını yürütürken, Sahil Güvenlik helikopterimiz vagonda mahsur kalan 5 kişiyi tahliye etmiş; 2 yaralının da tahliye çalışmaları devam etmektedir" dedi.

'HELİKOPTER İLE TOPLAM 110 KİŞİYLE MÜDAHALE EDİLMEKTEDİR'

Bakan Yerlikaya, gece uçuş kabiliyetine sahip bir Jandarma helikopterinin ise 25 kabinde bulunan toplamda 184 kişinin tahliyesi için saat 20.00’de Aydın’dan kaza yerine intikal etmek için havalandığını belirterek, "Antalya’da çalışmaları koordine etmek üzere Arama Kurtarma Daire Başkanımız 20 kişilik Dağcı ekibiyle birlikte helikopterle bölgeye hareket etmiştir. Olaya; Antalya İl AFAD, İtfaiye, 112 Sağlık, UMKE, Emniyet ve 2 sahil güvenlik helikopteri ile toplam 110 kişiyle müdahale edilmektedir. Ayrıca Bursa İl AFAD ve JAK’tan 30 profesyonel Dağcı ekibiyle; Erzurum İl AFAD ve JAK’tan 25 dağcı ekibinin havayolu ile bölgeye sevki sağlanıyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya, hayatını kaybeden vatandaş için Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar dilediğinde bulundu.

MSB, KURTARMA ÇALIŞMALARINA DESTEK OLMAK İÇİN ASKERİ UÇAK GÖREVLENDİRDİ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Antalya'nın Konyaaltı ilçesindeki teleferik kazasında mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarına destek için Türk Silahlı Kuvvetlerine ait C-130 tipi uçak görevlendirdi.

MSB'den yapılan açıklamada, "Antalya'da meydana gelen teleferik kazası sonrası mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarına katılacak ekiplerin ve ihtiyaç duyulan malzemelerin Erzurum'dan Antalya'ya ulaştırılabilmesi için Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait bir C-130 tipi uçak görevlendirildi." ifadesine yer verildi.

AFAD: 74 VATANDAŞIMIZ TAHLİYE EDİLDİ

AFAD Başkanı Okay Memiş, Antalya Valisi Hulusi Şahin ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile birlikte basın mensuplarına son durum hakkında bilgi verdi.

Memiş "Sarp bir arazide çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Asılı kalan 25 kabinden 11 kabinde 74 vatandaşımızın tahliyesini gerçekleştirdik. 13 kabin için de tahliye işlemini titizlikle yürütüyoruz. Devletimizin tüm imkanları Türk Silahlı Kuvvetlerimizin personeliyle birlikte helikopterleri, Jandarmamızın emniyetimizin tüm araç gereçleri asılı kalan vatandaşlarımız için seferber edilmiştir. Ancak her helikopter de müdahale için elverişli değil, şimdilik sadece sahil güvenlik komutanlığımıza bağlı 3 helikopterle tahliye işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Diğer taraftan yerde itfaiye ve AFAD ekibimizle vatandaşlarımızın tahliyesini titizlikle yürütüyoruz. İnşallah sabaha kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. Teleferikte asılı kalan vatandaşlarımızla sürekli irtibat halindeyiz. Kardeşlerimizin soğukkanlı olduğunu gözlemliyoruz, onlara teşekkür ediyoruz. Bizimle işbirliği halindeler, biz de titizlikle çalışmalarımızı ilerleyen saatlerde neticelendirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Kazanın sebebine ilişkin soruları da cevaplandıran Okay Memiş, AFAD olarak tüm odaklarının vatandaşların kurtarılmasına yönelik olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Kazanın neden meydana geldiği hakkında soruşturmayı ilgili adli makamlar yapacaktır. Buranın işletmesiyle ilgili olarak da teknik personelle, mühendis arkadaşlarla irtibat halindeyiz. Acaba mekanizmayı çalıştırarak bir netice alınır mı diye düşünüldü, fakat bunun daha riskli olduğu iletildi bize. Biz de bu tavsiye üzerine, devletimizin tüm imkanlarıyla tahliyeleri gerçekleştirmeye gayret ediyoruz."

ANTALYA VALİLİĞİ: 59 VATANDAŞ TAHLİYE EDİLMİŞTİR

Antalya Valiliğinden yapılan açıklamada, "Bugün saat 17.28'de Sarısu teleferik hattında bir teleferik direğinin kırılması sonucu 1 kabin hasar görmüş, 24 kabin havada mahsur kalmıştır. Düşen kabinde bulunan 8 vatandaşımızdan maalesef 1970 doğumlu Memiş Gümüş isimli bir vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 7 vatandaşımız yaralanmış, yaralı vatandaşlarımız acil müdahale edilerek hastaneye sevk edilmiştir.

Teleferik hattında 24 kabinde mahsur kalan, ulaşılabilir halde bulunan 10 kabindeki 40 vatandaş ekiplerce tahliye edilmiştir. Havada asılı şekilde bulunan 14 kabinde tahliye çalışmaları devam etmektedir" denildi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ MAHSUR KALDI

Yaralıların tahliyesi Sahil Güvenlik Komutanlığının helikopteriyle yapıldı.

Bu arada, kazanın ardından teleferik sisteminin durması nedeniyle havadaki kabinlerde çok sayıda kişi mahsur kaldı.

Mahsur kalan kişilerin güvenli bir şekilde aşağı indirilmesi için de çalışma yapıldığı ve çevre illerdeki kurtarma ekiplerinden destek istendiği bildirildi.

KAYNAK: İHA, AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 134
  • Guaidoglu 2 hafta önce Şikayet Et
    Eko mercedese yetersizsin dedi. Paralar yandaş şirkete gidiyor. Böyle işler chp de daima yandaşlara gider. Paralar da cukkaya.
    Cevapla
  • Kemalettin 2 hafta önce Şikayet Et
    Evet abi teleferigi Bocek yaptırdı acılısını da Kılıcdar tum sorumluluk chpnin okursanız siz de gorursunuz
    Cevapla
  • ..... 2 hafta önce Şikayet Et
    Cehape belediyeleri sağolsun hizmet sıfır
    Cevapla
  • Can 2 hafta önce Şikayet Et
    Hizmet ihanet başka birşey deyil.
    Cevapla
  • Yorumbükücü 2 hafta önce Şikayet Et
    Hadi ordan ne sabotajı her şeyi sabotaja bağlayarak belediyeyi aklamaya çalışma
    Cevapla
  • Sakaryalı 2 hafta önce Şikayet Et
    Gerekli kontroller yapılsaydı olmazdı bunun sorumlusu belediye başkanıdır hemen tutuklanması lazım başkan demek her şeyin takipçisi demektir
    Cevapla
  • Eser arslan 2 hafta önce Şikayet Et
    Chp demek çöplük demektir Daha geçen hafta 29 kısı besıktaşta yanmıştı bunlar yer içer sıcaar hayvan gibi yatarlar çalışmazlar bakım teknikermiş çalışmaya bilmezler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünya bu kararı bekliyordu! Tutuklamanın ilk adımı atıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel'i AK Parti Genel Merkezi'nde kabul edecek