İngiltere'den sigarayla ilgili tarihi karar! Tamamen yasak

İngiltere'de "sigarasız jenerasyon" yasası parlamentoya geldi. Yeni yasa, 1 ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışını yasaklamayı planlıyor.

GİRİŞ 17.04.2024 07:35 GÜNCELLEME 17.04.2024 09:10
Bu Habere 105 Yorum Yapılmış

Böylece “sigarasız nesil” yaratma girişimi kapsamında, 1 Ocak 2009’dan sonra doğanlara sigara satışı yasaklandı.

Salı akşamı onaylanan yasa ile bu yıl 15 yaşına giren çocuklar, hayatları boyunca sigara alamayacak.

Avam Kamarası'nda yasa tasarısı 383 milletvekilinin onayıyla geçti, 67 milletvekili yasaya karşı çıktı.

TARTIŞMA YARATMIŞTI

BBC’ye konuşan bazı Muhafazakar Partili vekiller, yasayı desteklemeyeceklerini söylemişti.

İktidar partisi parlamentodaki oylama sırasında vekillerin istedikleri oyu kullanmakta özgür olacağını vurguladı.

Buna karşın yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyordu.

100 STERLİN CEZA KESME YETKİSİ

Yasa sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışının yasaklanmasını içeriyor.

Tütün kullanımı, İngiltere’de önlenebilir ölüm sebepleri arasında en başta yer alıyor. Uzun dönemli kullanıcıların yaklaşık üçte ikisi hayatını kaybediyor ve bu da yıllık 80 bin ölüme karşılık geliyor.

Kalp krizi, felç, akciğer kanseri gibi sigara kullanımına bağlı nedenlerle hemen hemen her dakika bir kişi hastaneye yatırılıyor.

Sağlık Bakanı Victoria Atkins yasa ile binlerce hayat kurtarılacağı gibi İngiltere’deki sağlık sistem üzerindeki baskının da azalacağını savundu.

Atkins, “Gerçek şu ki tütün kullanımının güvenli bir seviyesi yok. Gerçekten çok zararlı ve bu nedenle gelecek nesilleri korumak için bu adımı atıyoruz” dedi.

Yasa ile sahada kontrol yapacak yetkililere, çocuklara tütün ya da elektronik sigara sattığı tespit edilen marketlere anında 100 sterlin ceza kesme yetkisi tanınıyor.

Bu cezalardan elde edilecek gelir, yasanın işlerliğini sıkılaştırmak için kullanılacak.

Yasa elektronik sigaraları da daha az cazip hale getirmeyi de amaçlıyor.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 105
  • Anoniminik 1 hafta önce Şikayet Et
    Helal olsun cok iyi bir haraket insanlar sigara icmeyi özgürlük sanyon bu özgürlük değil onu icmeniz sadece size zarar verir sizi öldürür sigaranın bence uyuşturucudan farkı nerdeyse yok tek farkı sizi da uzun vadede öldürmesi ve bunu yaparken size hissettirmesi zehir satmak nezamandan beri özgürlük acaba gercekten merak ediyorum keşke bizim ülkemizde böyle Bi tutum olsa
    Cevapla
  • {°|°} 1 hafta önce Şikayet Et
    Ya arabaların egsoz dumanlarını nereye koyacağız. Egsoz dumanıyla insanları zehirlemek özgürlük mü oluyor? Sigara yasaklanacsksa havayı sigaradan fazla kirleten arabaların da yasaklanması lazım.
    Cevapla
  • Das 1 hafta önce Şikayet Et
    Insanlarin özgürlünü iyice kisitladilar iyice insan haklarini ihlal ettiler onlarin istedigini yicen icecen yapacan yoksa cezalarla sürünücen sigarada icemiyorsam ingilterede niye yasayim niye destekleyim niye savunayim
    Cevapla
  • verme 1 hafta önce Şikayet Et
    biz de olsa hayvanlar ortaligi savas alani yapar avrupaoldumu ne iyi dogru halkini dusunur der diger konu ise biz de arkol vesigara ucuz olacak bu halka iyilik yaramaz geberene kadar ic denecek
    Cevapla
  • Kul insan 1 hafta önce Şikayet Et
    İngiltere bitmiş mahvolmuş bir ülke. Aileler yok olmuş, ahlaksızlık tavan yapmış. Aldı milyonlarca mazlumların ahını çıkar aheste aheste.
    Cevapla
  • insan yok 1 hafta önce Şikayet Et
    dogru. insan gorunumlu yaratiklar hirsizlik yalancilik vs para varmi? eskisi gibi deil.
    Cevapla
  • RAMAZAN KARAKAYA 1 hafta önce Şikayet Et
    Aç olduğunu söyleyip yurtlarından sürülmüş mağdur edilmiş mazlumlara biz doydukda sıra onlarami geldi diyen rezzak olup rızk vericinin Allah olduğundan bi haber iskembesi aklının vicdanının önüne geçmiş gafiller içki ve sigaraya para buluyor.yazık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
O ülkelerdeki PKK'lı sayıları Kandil'i geçti! İşte rakamlar
TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!