Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Başkent Kulisi’nde

Son dakika haberi... Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Kanal 7 ekranlarında Mehmet Acet’in sunduğu Başkent Kulisi’nde önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 21.04.2024 11:45 GÜNCELLEME 21.04.2024 13:15
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ… Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet’in bu haftaki konuğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu oldu.

Uraloğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde;

31 MART SEÇİM SONUÇLARI

Ortaya iddia koyarsınız ve gayret edersiniz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın liderliğinde hep güzel sonuçlar aldık. İlk defa beklediğimizin daha altında bir sonuç oldu. Sandık açıldğında gerçek fotoğrafı gördük. Bu fotoğrafı kendi adıma çok beklemiyordum. 

Çıkarmamız gereken sonuçları çıkaracağız. Elbette genel değerlendirme de yapıyoruz. Milletimiz Genel Seçimlerde Cumhurbaşkanımıza 'Siz yürüyün' dedi.

Şunu kaçırmamamız lazım; bazı bölgelerde hizmete dayalı siyaset azaldı mı? Biz seçimde alacağımız sonuçtan ziyade ülkemizin bekası geleceği için projelerimizi kesinlikle ihmal etmeden devam etmemiz lazım. 

Ülkemizin konumu oldukça önemli ve stratejik. Onun için bunun kıymetini biliyoruz ve geleceği buna göre planlıyoruz. 

KALKINMA YOLU PROJESİ 

Bizim için en önemlisi Orta Koridor. Doğu Batı Aksından çıkıp Londra'ya giden Orta Koridor çok kıymetli. Kuzey Koridor'a bakarsak Rusya-Ukrayna Savaşı var. Güney Koridor'da önemli bir gemi trafiği var. 

Biz son 1- 2 yıldır Kalkınma Yolu'nda çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Eğer biz bugün Kalkınma Yolu'nu bitirmiş olsak 25 günde geçmiş olacaklar buradan. Orta Koridor'u çok ciddi bir şekilde destekleyecek. Bütün bu Ortadoğu'daki ülkeleri de bu sürece katacak bu koridor. 

1200 KM'lik Basra Körfezi'nden başlayıp Ovaköy'e gelecek bizim Ankara İstikametinden Avrupa'ya geçecek olan bir demiryoludur. Eğer istenirse üç tane denize de inilebilecek. Birinci derecede demiryolu. Bunlarla eş güdümlü olarak enerji nakil hatlarını da devreye koymayı düşünüyoruz. 

Kızıldeniz'deki sıkıntıların ortaya çıkmasıyla birlikte daha fazla gündemimize geldi. 

Kuzey Marmara Otoyolu yapılırken o dönemde Kalkınma Yolu elle tutulur bir şekilde yokken Orta Koridor'un İstanbul'u geçmesiyle ilgili düşünmüştük. 

Pekin'den gelen trenler İstanbul'dan günde 4 kez geçebiliyor. 

Yavuz Sultan Köprüsü üzerinde de bıraktığımız çift hatlık demiryolu hızlı tren hattının bu sene İnşallah ihalesini yapacağız.

Biz bütün projelerin hepsini bitirdiğimizde ülkemizi demiryolu koridoruyla kesintisiz bağlayacağız.  

KALKINMA YOLU PROJESİ NE ZAMAN BİTECEK?

Ana akım hattının vanalarının bizde olması toplu kalkınma anlamında çok önemlidir. 

Bu sene içerisinde Bağdat- Irak hattındaki gerilimden dolayı bazı olaylarda istediğimiz hızda gitmiyor olabiliriz ama Kalkınma Yolu'nda beklediğimizden çok daha hızlı gidiyoruz. Ciddi mesafe aldık. Yarın da bazı antlaşmalar için hazırlıklarımızı yaptık. Proje neredeyse bitme noktasında 1200 KM'lik demir yolu öncelikli olmak üzere. 

Böyle bir proje için 5 yıllık bir inşa süreci öngörebiliriz. 5 yılda bu projeyi bitirebiliriz diyebiliriz. Irak tarafında dünyada söz sahibi olan müteahhitlerin bu projede etkin rol alması ile ilgili de bir kazanç olacak. 

Mevcut durum yani Irak'ın iç dinamikleri ve İran ile İsrail çekişmesinin bölgeye yansıması bir risk faktörü. 

ZENGEZUR KORİDORU 

Bakü-Tiflis-Kars hattının bir kapasitesi var. Bazen Gürcistan tarafında bir vakım çalışması var ve buna bir alternatif lazım. Onun için de Zengezur Koridoru'nu hayata geçirmeyi planladık. Horadiz'e kadar olan kesim bitirildi. Ermenistan sınırına kadar olan kesim yapımı devam ediyor Türk firmalar tarafından. Nahçıvan'da ciddi bir rehabilitasyon gerekiyor. Bizim tarafımıza geldiğinizde 224 km'nin ihalesini yaptık. Bu sene içerisinde başlarız. Son zamanlarda Ermenistan bakanlarının beyanlarının bu hattın kendi ülkelerinden de geçmesiyle ilgili belli bir yaklaşım koyduklarını biliyoruz. İran topraklarından geçmesi de planda. 224 km'de coğrafi olan sıkıntılı kesimler de var. 2030'larda ya da 302lara gitmeden burası da bitmiş olur.

 

ÜÇ DENİZ PROJESİ HAKKINDA İLK KEZ KONUŞTU

Kuzey- Güney ve Bölgesel koridorlar da artık öne çıkmaya başladı. Burada Romanya, Slovakya, Hırvatistan, Litvanya, Yunanistan üç denizi birbirine bağlayan karayolu ve demiryolu projeleri ortaya attılar. Bayramdan önce de bizim bakan yardımcımız ile konuşuldu. İkili görüşmelerde de bu konuyu konuştuk. 'Bizim Kalkınma Yolu ile üç deniz değil 4 deniz yapalım' dedik böyle bir önerimiz oldu. Bizim için doğru bir projedir. Niye? Kapıkule'den taşınacak olan mallar çıktıktan sonra her şekilde daha yaygın bir ağ ile istenilen yere ulaşmasıdır. Prensip olarak desteklediğimiz ama henüz işin içerisinde olmadığımız bir projedir. 

DEMİRYOLLARINDA ÖNÜMÜZDEKİ 4 YILDA NELER OLACAK?

Kalkınma Yolu Ovaköy'e kadar gelecekti. Bu projeyi Şanlıurfa'ya getireceğiz. Şanlıurfa'dan Gaziantep'e getireceğiz sonra Gaziantep ile Mersin arasındaki YHT 'nin yapımı devam ediyor. 2028'e kadar burayı bitireceğiz.

Karaman yine yapımı devam ediyor. Buranın ihalesini bu sene bitireceğiz. 2028'e kadar yapacağız.  

Uşak- İzmir hattında 25 Milyon insana doğrudan veya dolaylı hizmet edecek projede inşallah 2026'ın sonu ya da 2027'nin başı gibi Afyon'a kadar olan bölümü bitireceğiz. 2027'nin sonuna kadar da İzmir'e kadar bitirmiş olacağız. Karayolu ile 7-8 saat süren İzmir'e olan seyahat 3 saate inmiş olacak. 250 km saat hızda olacak. 

Yerköy- Kayseri projesine devam ediyoruz.

Kırıkkale- Çorum arasını bu sene ihalesini yapıyoruz.

Çorum Samsun'un ihalesini yıl sonu veya önümüzdeki yıl ihalesini yapmış olacağız. 

Sivas'tan itibaren Kars'a gidecek olan hattın ilk etapta rehabilitasyonunu yapacağız. Bu sene inşallah başlatacağız. 

İlk etapta ana aksları 2028-2035'e kadar bitirmiş olacağız. 

ANKARA İSTANBUL ARASI 80 DAKİKAYA DÜŞÜYOR

350 KM saatlik Süper Hızlı Tren ile 80 dakikaya indirelim istiyoruz. Milli maç 90 dakika biz 80 dakikada gideceğiz diyoruz. Sadece bir ulaşım projesi değil bu. 350 km saatlik teknolojinin Türkiye'ye gelmesi projesidir. 2034'lerde biter, Yap-İşlet-devret düşünüyoruz. 

Türkiye'de 14 ilde kent içi raylı sistemler metrosundan hafif raylı sisteme kadar bitirdiğimiz yürüttüğümüz planladığımız işler var.

KARAYOLLARINDA ÖNÜMÜZDEKİ 4 YIL...

Elmadağ güzergahını artık rahatlatmamız gerekiyor. Ankara- Kırıkkale- Delice Otoyolu yaklaşık 120 km ihalesini yaptık bu sene inşallah başlayacağız. 

Antalya Alanya arasındaki otoyolunun ihalesini yaptık bu sene inşallah bu projeye de başlıyoruz. Her iki proje de 4 yıl 5 yıllık süreler düşünüyoruz. 

UÇAK FİYATLARINDA TAVAN FİYAT UYGULAMASI

Bizim hukuki olarak düzenleme yetkimiz yok. Ama biz şunu diyoruz; Yurtiçinde bütün vatandaşlarımız da binebilsin diye tavan fiyat koyuyoruz.  Şuan için 1650 liradır. Gelişen şartlara göre bu tavanı belirliyoruz. Tavan uygulamasına devam edeceğiz. 

KAYNAK: HABER7
Kadriye Ebrar Etirli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kadriye Ebrar Etirli

Editör Hakkında

2000 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik' bölümünde henüz okurken HaberAnkara ve AnkaraMasası'nda çalıştı. 2022 yılındaki mezuniyetinin ardından Beyaz TV'de 'Haber Editörü' pozisyonunda görev aldı. 2024 yılının Şubat ayından itibaren Haber7'deki Gündem Editörü kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 16
  • Fatih 2 hafta önce Şikayet Et
    Şehir metrolarini ulaştırma bakanlığı yapmasın artık belediyeler başının çaresine baksinlar
    Cevapla
  • Cem 2 hafta önce Şikayet Et
    Bölünmüş yol yapilmali 10 bin km tüm ilçeler il merkezlerine bölünmüş yolla bağlan mali
    Cevapla
  • Habil 2 hafta önce Şikayet Et
    Neden çin mallarının Avrupaya ucuza geçmesi projesi yapmak yerine, Avrupa'ya çin malı yerine Türk malı satmaya uğraşmıyoruz? Çin malı ne kadar zor ulaşır ve pahalı olursa, Türk malına talep o kadar artmaz mı?
    Cevapla
  • yorgun 2 hafta önce Şikayet Et
    Sn. Bakan alanında donanımlı, yetkin biri, çok başarılı, tebrik ederim.
    Cevapla
  • Mühendis 2 hafta önce Şikayet Et
    O iş yaş yabancı gözünde ırak İran Türkiye problemli stabil deyil hükümet değiştiği anda herşey değişiyor yıllardır bu böyle devlet politikası yok oldu adamlar gelecek 100-200 yıllık plan yapmışlar projeyi gördümde bir belgeselde devasa kazan kazan minvalinde suudlarda bae de petrolün yerini alabilecek güzergah bu projeyide thysennkrupp Asya Pasifik naheosten üstlenecek gibi duruyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
PYD elebaşı Salih Müslim'in eşinden teröristbaşı Abdullah Öcalan hakkında skandal ifadeler
Bakan Hakan Fidan'dan son dakika Gazze açıklaması: Bu son savaş olmayacak!