Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier davetlilere döner kesti

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Alman Büyükelçiliğine ait yazlık Tarabya rezidansında döner keserek davetlilere ikram etti. Yaptığı konuşmada, Almanya ve Türkiye'nin 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı olduğunu söyledi.

GİRİŞ 22.04.2024 22:36 GÜNCELLEME 22.04.2024 23:49
Bu Habere 222 Yorum Yapılmış

Steinmeier, rezidansta, Berlin'de döner dükkanı işleten üçüncü kuşaktan Arif Keleş'le birlikte döner kesti. Keleş'in Türkiye ziyaretinde kendisine eşlik etmesinden memnuniyet duyduğunu vurgulayan Steinmeier, Türk misafir işçiler tarafından geliştirilen döner kebabının, artık Almanya'nın ulusal yemeği haline geldiğini belirtti.

Steinmeier, "Hiçbir fast food yemeği Almanya'da dönerden daha çok satılmıyor, daha çok yenmiyor, hatta daha çok ihraç edilmiyor." dedi.

Keleş de böyle anlamlı bir ziyarette Cumhurbaşkanı Steinmeier ile döner kesmenin kendisi için gurur verici olduğunu söyledi.

ABDULLAH GÜL DE DAVETLİLER ARASINDAYDI

Davete, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Davut Gül, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz ve Alman Federal Milletvekilleri Serap Güler ve Nils Schmidt ile spor, siyaset ve iş dünyasından oluşan seçkin davetliler katıldı.

Konuklar döner yemek için uzun kuyruklar oluşturdu.

"ALMANYA VE TÜRKİYE 100 YILDIR BİRBİRLERİNE SIKI SIKIYA BAĞLI"

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Almanya ve Türkiye'nin 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı olduğunu söyledi.

Steinmeier, Alman Büyükelçiliğine ait Tarabya Rezidansı'nda verdiği davette yaptığı konuşmada, "Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı. Almanya, ortak Gümrük Birliği'nde Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı. Ayrıca dış politika alanında, NATO'da ve şu anda Orta Doğu'da yaşanan dramatik ve son derece tehlikeli kriz durumu karşısında da çok yakın bir işbirliği içindeyiz." dedi.

Türkiye ve Almanya'nın, sadece ortak ekonomik ve siyasi çıkarları olmadığını ifade eden Steinmeier, Türk-Alman ilişkilerinin yüzyıllar boyunca kurulan insani bağlar sayesinde canlılığını koruduğunu belirtti.

SULTAN 2. ABDÜLHAMİD VURGUSU

Alman Cumhurbaşkanı, Tarabya'daki rezidansın, aynı zamanda Türkler ve Almanlar arasındaki yakın ilişkinin ne kadar eskiye dayandığını da gösterdiğine işaret ederek, "Sultan Abdülhamid 1880 yılında, daha da büyük bir dostluk beklentisiyle burayı Alman İmparatorluğu'na vermiştir. Türk-Alman ilişkileri ancak böylesine etkileyici bir ortamda gelişip serpilebilirdi. Bunun arkasındaki fikir de kesinlikle buydu." ifadelerini kullandı.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türk-Alman ilişkilerinin bugün hala her yerde, Ankara'nın sokaklarında ve meydanlarında görülebildiğine işaret ederek şunları söyledi:

"Bruno Taut ve Berlin'in eski belediye başkanı Ernst Reuter gibi dünyaca ünlü Alman mimarlar 1933'ten itibaren Türkiye'ye sığınmış ve genç Cumhuriyetin inşasına katkıda bulunmuşlardır. Dolayısıyla biz Almanların, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Türkiye'nin şekillenmesine katkımızın olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak bunun da ötesinde, artık yaklaşık üç milyon Türkiye kökenli insan da ülkeme şekil veriyorlar, birçoğu Alman vatandaşı oldu ve bizim bir parçamızlar. Uzun bir süre birçok insan onları sadece misafir işçi olarak gördü, geçici bir süre için gelen yabancılar olarak kaldılar. Hatta ikinci ya da üçüncü kuşakta bile, Almanya'da doğup büyümüş olsalar bile, birçok kişi Türkiye kökenli insanlarda sadece farklılıkları gördü ve aslında çoktan bize ait olduklarını kabul etmediler. Onlar göçmen kökenli insanlar değil, ülkemiz göçmen kökenli bir ülke. Anayasamızın 75. yıl dönümü öncesinde, Cumhuriyetimizin doğum günü kutlamalarından bir ay önce Türkiye'ye gelerek şunları ifade etmek benim için önemliydi; Sizin hikayeleriniz, ülkemizdeki dört kuşak Türkiye kökenli insanın hikayeleri, Almanya'nın geçmişinin bir parçasıdır."

"DÖNER KEBAP ALMANYA'NIN ULUSAL YEMEĞİ HALİNE GELDİ"

Steinmeier, Berlin'de döner dükkanı işleten üçüncü kuşaktan Arif Keleş'in, Türkiye ziyaretinde kendisine eşlik etmesinden de ayrıca memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, "Bana söylenene göre bu dükkan aynı zamanda Alman Milli Futbol Takımı'nın da favori dükkanı. Bugünkü haliyle Berlin'deki Türk misafir işçiler tarafından geliştirilen döner kebap, artık Almanya'nın ulusal yemeği haline geldi. Hiçbir fast food yemeği Almanya'da dönerden daha çok satılmıyor, daha çok yenmiyor, hatta daha çok ihraç edilmiyor." diye konuştu.

Steinmeier, konuşmasının ardından Berlin'de Meva döner firması tarafından hazırlanan özel döneri, Arif Keleş ile keserek konuklara ikram etti.

MASUMİYET MÜZESİ ZİYARETİNDE ORHAN PAMUK İLE SOHBET ETTİ

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Masumiyet Müzesi'ni ziyaret etti.

Steinmeier, Tarabya'daki davet programının ardından Beyoğlu'ndaki Masumiyet Müzesi'ne geldi.

Burada kendisini kapıda karşılayan yazar Orhan Pamuk ile bir süre sohbet eden Steinmeier, sonra müzeyi gezdi.

ESNAFTAN ALMANYA CUMHURBAŞKANINA GAZZE TEPKİSİ: YAŞASIN FİLİSTİN

Steinmeier'e, müzenin karşısındaki antikacı dükkanında, Almanya'nın İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı tutumu nedeniyle tepki gösterildi.

Camına Filistin ve Türk bayrağı asılan dükkanda, Almanca "Sayın Federal Başkan, Gazze'deki katliamı durdurun" yazılı döviz asıldı.

Steinmeier'in müzeye gelişi sırasında dükkandan, yüksek sesle "Leve Palestina" (Yaşasın Filistin) şarkısı çalındı.

Steinmeier, yaklaşık 1 saat süren ziyaretinin ardından müzeden ayrıldı.

KAYNAK: AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 222
  • Ahmet 1 hafta önce Şikayet Et
    Buraya sırf Geri Kabul Anlaşma’sından çekilmeyin bize size para verelim sizde bize kapı bekçiliği yapmaya devam edin diye geldi. Derhal bu saçma anlaşmadan gerekirse tek taraflı olarak çekilmesi lazım ülkemizin. Biz Avrupa rahat edecek diye kendi huzurumuzu kaçırıp Avrupa’nın mülteci ve kaçak deposu olamayız.
    Cevapla
  • Yunus 1 hafta önce Şikayet Et
    Hadi ordan be. Sultan 2. Abdülhamid Han’ın adını ağzınıza almayın. Entrikalarla bizi zorla savaşa dahil ettiniz. Karadeniz’e giren Alman gemileri bizi savaşın içine çekmek için Osmanlı sancağı çekip Rus limanını vurdu. Sultan 2. Abdülhamid Han İngilizlerle Rusları dengelemek için Almanlarla iş yaptı o dönem. Bugün de AB ve ABD’yi dengelemek için Ruslarla iş yapıyoruz.
    Cevapla
  • Yusuf 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu devlet milli değerlerimize sahip çıkmalı. Yunanlılar gibi çalmaya çalışıyorlar buna kesinlikle izin verilmemeli. Amerikalılar dünyanın her ülkesinde hamburger satıyor ama kimse hamburger bizim diyemiyor çünkü patenti onlara ait. Bizimkiler de artık patent mi alacaklar ne yapacaklarsa yapsınlar Osmanlı’dan bu yana bizim mutfağımızın bir parçası olan döneri elin Alman’ına kaptırmayız.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 hafta önce Şikayet Et
    Mason toplantısı için gelmiş olduğunu düşünüyorum, yaninda poz verenlerin de üyeleri olduğunu düşünüyorum herkesin içinde güle oynaya Türk döneri kesmişler ( yani Türk'ü böyle kesip parçalayıp yiyecez mesajı, parolalari bu olsa gerek) kimler yanında artık siz anlayin...
    Cevapla
  • Nur 1 hafta önce Şikayet Et
    İlk resimdeki Ekrem İmamoğlu’nun elleri ve yüzü? El pençe duruşu? Allahın o günlere getirme ülkemizi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
40 gün 40 gece mağarada kaldılar! "Zaman kavramımız bozuldu"
Erdoğan'dan son dakika İsrail açıklaması! Nasıl saldıracaklarını çok iyi biliyoruz!