Türkiye gizli tutuyor, dengeler değişecek! Ankara, Batı ve İran'ın elini kolunu bağladı

Iraklı emekli general Mecid el-Kays, Türkiye'nin Irakla ortak operasyonuna ilişkin sınırı ve hacminin gizliliğini koruduğunu, harekatın bölgenin geleceğini değiştireceğini söyledi.

GİRİŞ 30.04.2024 07:48 GÜNCELLEME 30.04.2024 09:30
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Türk ordusunun operasyonunu ve bölgedeki son gelişmeleri değerlendiren el-Kays, Irak ordusunun süreçte olumlu rol oynayacağını ifade ederek “Sınıra kurulan askerî noktalar Türkiye ile koordineli çalışmaların ürünü. Bağdat’ta iki ülke arasında istihbarat ve askerî iş birliği anlaşmaları yapıldı. Irak ordusunun bu vasatta terör sızlamaları ve kaçakçılığın engellenmesi amacı ile 30 yıl sonra sınıra kurduğu üsler önemsenmeli. Bu durum Türkiye ve yapılacak operasyon açısından olumlu bir mesaj” şeklinde konuştu.

"ŞİMDİ ROLLER DEĞİŞTİ"

Emekli general el-Kays, küresel aktörlerin 36. Paralel ve Çekiç Güç uygulamaları ile oluşturduğu boşlukta yuvalanan PKK terör örgütü için sonun yaklaştığını ifade etti. Irak kuzeyi için çok fazla gücün stratejik kesişme noktası tespitinde bulunan el-Kays “Askerî, ekonomik, siyasi ve enerji rezervleri baz alındığında burası gerçek manada stratejik değeri çok üst boyutta bir alan. Bu sebeple PKK oraya yerleştirildi. Bugüne dek Bağdat yönetiminin by-pas edilmesini de aynı güçler sağladı. Irak’ın kendisi için bu kadar büyük bir tehlikeyi terör olarak nitelendirememesi dahi olayı açıklıyor. Ancak şimdi roller değişti. Türkiye hem Körfez hem de ABD ve İran üzerinde ciddi bir etki sağladı. Tahran ve Batı kanadı bu nedenle sessiz. Elbette hem Zaho-Erbil hem de Kamışlı-Semelka koridorlarında askerî varlığını sürdüren ABD ve Irak’ta Haşdi Şabi ile askerî etki sahibi İran’a karşı Türk ordusu gerekli tedbirleri alacaktır. Türkiye önemli bir denklem kurdu. Bu yaşanan sürecin mutlaka askerî sonuçları olacak” dedi. 

'KALKINMA YOLU' KADAR ÖNEMLİ

“Irak ordusunun 1. Sınır Muhafız Alayının sınırda aldığı pozisyon da olumlu katkı mesajı olarak okunmalı” tespitinde bulunan general el-Kays “Türkiye zaten 1991’den bu yana orada operasyonlar gerçekleştiriyor. Bu harekât, Irak Kuzeyinde Duhok, Zaho, Erbil kırsalı, Kandil, Süleymaniye, Sincar bölgelerinden Semelka-Kamışlı koridoruna kadar uzanan bir mahiyet arz ediyor. Irak yönetimi Kalkınma Yolu Projesini bir can simidi olarak görüyor ancak PKK ve terörden sahanın temizlenmesi en az proje kadar ehemmiyet arz ediyor. Bir anlamda devrim niteliği taşıyor. Türk ordusunun 383 kilometrelik sınır boyundan ibaret kalmayan bu askerî planlaması koridorun güvenliği ve Irak kuzeyinin istikrarı açısında da büyük fırsat. Irak ordusunun 1991 yılında terk etmek zorunda kaldığı sınıra dönmesi de bunun en açık göstergesi” sözlerini kullandı.

"SINIRI VE HACMİ GİZLİ TUTULAN OPERASYONLA BÖLGENİN GELECEĞİ DEĞİŞECEK"

Irak ve Türk ordusu ile istihbarat birimleri arasında ciddi anlamda bilgi akışı ve koordinasyon olduğunu kaydeden emekli Komutana göre hangi bir sıkıntı çıkmaması adına yoğun bilgi paylaşımı var. Ankara’nın kararlı tutumunu Bağdat’ın anladığı görüşünü savunan el-Kays “İlişki düzeyi belki de tarihin en iyi noktasında. Sınırı ve hacmi gizli tutulan operasyonla bölgenin geleceğini değişecek. Kürt, Arap ve Türkmen tüm Iraklılarda bu durumdan payını alır” dedi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 40
  • Demokrat 2 hafta önce Şikayet Et
    Operasyonun hacmi ve siniri Turk ordusu + Irak ordusu kadar. Amerikan beslemesi PKK bu guc karsisinda hic sansinin olmadigini biliyor. Efendisi ABD de bunu biliyor, ama kansizlar sirf Turkiye'yi oyalamak ve yipratmak icin PKK'yi yok olma pahasina bize karsi savastiracaklardir. Sirf Ukrayna'yi Rusya'yi zayiflatmak icin harcadiklari gibi.
    Cevapla
  • İrfan 2 hafta önce Şikayet Et
    Yav ortadoğuda devlet mi var ki Irak ordusu ile anlaşıyoruz?Bi tarikatla ülkeyi karıştıp iktidar değiştiriyor batı. En azından sözleşme yapılıp, Irak ordusunun gelecekte sorun yaratma potansiyeli düşünülüp Bi göz dağı verilmeli. İran, abd ve batı ırakta istediği zaman iktidar değiştirip Irak ordusunu türkiyeye karşı kullanabilir.
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    Irak komsumuz ve çıkarlarımız ortak
    Cevapla
  • M.A.Elbistan 2 hafta önce Şikayet Et
    TÜRKİYE yeniden şahlanacak ve biz de bunu göreceğiz, bu oluşuma da katkımız olacak.
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    Büyük şeytan Amerika, projeyi engellemek için elindeki tüm kozlarını kullanacak. Allah'ın laneti üzerlerinde olsun, eli-dişi kanlı katil vampirler sürüsü.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Memur ve emeklinin zam tahmini değişti! Merkez Bankası açıkladı
ABD'nin uçak gemisi USS Ronald Reagan 9 yıl sonra ayrıldı