Kariye Camii'nde 79 yıl sonra ilk kez cuma namazı

1945’te müzeye dönüştürülen Kariye Camii, restorasyon sonrası ibadete açıldı. Bugün ilk kez cuma namazı kılındı.

GİRİŞ 10.05.2024 16:16 GÜNCELLEME 10.05.2024 16:38
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Fatih'te bulunan ve 79 yıl sonra yeniden ibadete açılan Kariye Camisi'nde, ilk cuma namazı eda edildi.

Cumhurbaşkanlığının 1 Ağustos 2020 tarihli kararnamesiyle yeniden cami olan ve 4 yıl aradan sonra restorasyonu tamamlanarak 6 Mayıs'ta ibadete açılan Kariye Camisi'nde kılınan ilk cuma namazına vatandaşlar ilgi gösterdi.

Caminin içini dolduran cemaat, dışarıya serilen seccadelerde de saf tuttu.

Esenyurt'tan cuma namazını kılmak için camiye gelen Mehmet Çelik, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk cuma namazını kılmaya geldiğini belirterek, "İki camide de içeride namaz kılmak nasip olmadı, dışarıda kıldım. Bugünlere şükürler olsun. Ömründe herkese nasip olmaz." ifadelerini kullandı.

UZUN YILLAR KİLİSE OLARAK KULLANILDI

İnşasının ardından uzun yıllar kilise olarak kullanılan yapı, 2. Bayezid döneminde Sadrazam Hadım Ali Paşa (Atik Ali Paşa) tarafından camiye çevrildi. 1945'te müzeye dönüştürülen, 1948'de de dönemin Müzeler İdaresine bağlanan Kariye, 1 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden cami oldu.

Bu kararın ardından restorasyonuna başlanan camideki çalışmalar 4 yıl sonra tamamlandı.

Cami, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenden yaptığı canlı bağlantıyla 6 Mayıs'ta yeniden ibadete açıldı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Misak-ı Milli 1 hafta önce Şikayet Et
    Yeter şu turistik alan saçmalığı, girmesin turist murist yahu, çok istiyorlarsa Müslüman olsunlar öyle girsinler. Cami Müslümanlara ait. Turist kılığında Ermeni'si, Yunan'ı, Sırp'ı, Rus'u geliyor oralara Camiye zarar veriyorlar, parça kopartıyorlar Camilerden sürekli.. Bu arada Atina'da bir tane Cami bile bırakmadılar. Binlerce Osmanlı Camisini yıktılar, kalanlar uygunsuz yerler oldu !!!
    Cevapla
  • Karadereli 1 hafta önce Şikayet Et
    Reis'e olmadık yalanlar ile ağızlarından salyalar akıtarak saldıranlar acaba ne düşünüyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Gönüllerde açılır ancak camiye girmezsen kalp ❤️ körlüğü ile ölür cehenneme diblersin.Camide açacağız gönülleride. Ne olursan ol yine gel camiye
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    şükür
    Cevapla
  • Gerçekler 1 hafta önce Şikayet Et
    Duvarlardaki fresklerin kaldırılması lazım, turist falanda girmesin, çok istiyorlarsa Müslüman olsunlar öyle girsinler. Parça kopartıyor turistler Camiden. İspanya zamanında Endülüs İslam devletinden kalma Granada Camini Kliseye çevirmişti, turist olarak girmek isteyenleri kabul etmiyorlar, kendileri ne zaman izin verirse o zaman kısıtlı bir giriş oluyor Granada Camine(Kliseye çevirdiler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Vekili Muhbir ve Aliyev ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Alçakların peşini bırakmayacağız!