Kuzey Işıkları Trabzon'da görüntülendi

Yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan Kuzey Işıkları (Aurora Borealis), Trabzon'un Ortahisar ilçesinde güzel görüntü oluşturdu.

GİRİŞ 11.05.2024 08:03 GÜNCELLEME 11.05.2024 08:59
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Dünyaya çarpan güçlü bir solar fırtına nedeniyle Avrupa ve Türkiye'de gökyüzünde görülmemiş olaylar yaşandı

Dünyaya çarpan güçlü bir solar fırtına Avrupa ve Türkiye'nin bazı illerinde ilginç gökyüzü olaylarının yaşanmasına neden oldu. Dünyada çok az görülebilen kuzey ışıkları Türkiye'nin bazı illerinde görüldü, gökyüzü kırmızı ve yeşil ışıkla aydınlandı.

Jeomanyetik fırtına alarmı! Bugüne dikkat: Cep telefonlarını, interneti etkileyecekJeomanyetik fırtına alarmı! Bugüne dikkat: Cep telefonlarını, interneti etkileyecek

KUZEY IŞIKLARI NEDİR?

Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır. Güney enlemlerindeki aurora australis (güney kutup ışıkları) oluşumu da benzer özelliklere sahiptir; ancak Antarktika’da, Güney Amerika’da ve Avustralya’da daha yüksek enlemlerden görülebilir.

Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemlenir, ağırlıklı olarak iyonosferde meydana gelir. Bu olgu yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünür, bu da arktik ve antarktik kutup dairelerinin içine düşer.

Aurora borealis'in görünme olasılığı, kuzey manyetik kutbuna yaklaştıkça artar. Manyetik kutbun yakınlarında oluşan auroralar tam 90 derece; ancak uzaktan kuzey ufkunu yeşilimsi bir parlaklıkla, bazen de güneş alışılmamış bir yönden doğuyormuş gibi soluk bir kırmızıyla aydınlatırlar. Aurora borealis sıklıkla gündönümlerinde oluşur.

Auroralar bütün yeryüzünden ve diğer gezegenlerde de gözlemlenebilir. Daha uzun süreli karanlık ve manyetik alan dolayısıyla, kutuplara yakınlaştıkça daha çok görünür olurlar.

 

KAYNAK: AA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Oflu 61 3 hafta önce Şikayet Et
    Bize her yer TRABZON...atmosfer dahil...
    Cevapla
  • vatandaştan biri 3 hafta önce Şikayet Et
    Sizler bunun kuzey ışıkları olduğuna inanıyormusunuz???? gerçekten....yukarda denemeler yapılıyor bence dikkatli olmak lazım...
    Cevapla
  • Osman61 3 hafta önce Şikayet Et
    BÏZ BOŞUNA DEMIYORUZ HAVADA KARADA Nefes aldigimiz HER YER BORDO MAVÏ NET61 TRABZON
    Cevapla
  • Dede 3 hafta önce Şikayet Et
    Bordo mavi .hayırlısı insallah
    Cevapla
  • Eninde Sonunda 3 hafta önce Şikayet Et
    Trabzonspor renkleri olmuş.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sinan Akçıl, Filistin bayrağı açtı: Duy Netanyahu! Özgür Filistin
Milyonların gözü kabine toplantısında! Bayram tatili kaç gün olacak?