Erciyes'te şakayıklar açtı; koparmanın cezası 244 bin TL

Kayseri'de Erciyes Dağı eteklerinde yetişen 'şakayık'lar (Paeonia Turcica) çiçek açtı. Endemik tür olan ve açtıktan 10 gün sonra kuruyan çiçeği koparanlara 244 bin lira ceza kesiliyor.

GİRİŞ 18.05.2024 16:13 GÜNCELLEME 18.05.2024 17:16
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Erciyes Dağı birçok endemik bitki türüne de ev sahipliği yapıyor. Erciyes Dağı eteklerinde yetişen ve halk arasında 'ayı gülü' olarak da bilinen 'Erciyes şakayığı' çiçek açtı. Kayalıklar arasında yetişen çiçeği koparanlara ise 244 bin lira ceza uygulanıyor. Her yıl mayıs ayının ortasında bölgede açan çiçekler doğa yürüyüşüne çıkan vatandaşların ise ilgisini çekiyor.

'ÇOĞALTILMASI ZOR BİR BİTKİ'

Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Bitkisel Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kahraman Gürcan, üniversite kampüsünde şakayığın çoğaltılması ve koruması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, çiçeğin Erciyes Dağı'ndaki popülasyonun insan baskısı ve hayvan otlatmaları nedeniyle azaldığını belirtti.

Prof. Dr. Gürcan, Erciyes Dağı’nda şakayığın daha çok 'kartın' denilen büyük kayalardan oluşan alanlara sıkıştığını söyleyerek, “Büyük kayalardan oluşan alanlara insanlar, koyun ve keçiler girememekte, endemik bitkiler için koruma alanı oluşturuyor. Şakayığın çoğaltılması zor. Tohumunun kurutulmadan ağustos ayında toprağa ekilmesi durumda tohumlar başarılı olarak çimlenebilir. Şakayığın çiçeğe yatması 3-4 yıl alır. İlk 2-3 yıl bitki büyümesini sürdürür, bitkilerin bir kısmı üçüncü yılda çiçek açarken, çoğunluğu 4'üncü yılda çiçek verir. Daha sonraki yıllarda ise bitkiler her yıl çiçek açmaktadır. Uzun ömürlü bir bitki olan şakayık tam geliştiğinde 15-20 adet çiçek verir. Soğuklara oldukça dayanıklıdır. Bahçenize bir defa şakayık dikerseniz, onlarca yıl ilkbaharda çiçeklendiğini görürsünüz" ifadelerini kullandı.

'REKRAASYON ALANLARINDA YETİŞTİRİLEBİLİR'

Kayseri'de refüj ve rekreasyon alanlarında şakayık yetiştirilmesi gerektiğini de belirten Prof. Dr. Kahraman Gürcan, "Böylece endemik bir bitki hem korunacak hem de tüm insanların beğenisine sunulacak. Ayrıca lale gibi her yıl kışın sökülüp yazın dikilmesi gerekmeyen bir bitki olduğu için park bahçecilik açısında yönetimi oldukça kolay bitkidir" dedi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • ... 2 ay önce Şikayet Et
    Bu çiçek bana da yabancı değil.Çocukken inekleri bakarken merada, muhtelif yerlerde(Samsun) görüyorduk. Birde bu cezaları kim belirliyor. Ceza çok. Cezalarda makul, mantıklı ve ödenebilir olmalı. Çoban ineklerini, koyunlarını bakarken es kaza bunu koparırsa 250 000 TL mi ödeyecek yani. Çok zor. O çobana 250 000 TL de aynı, 2 milyonda aynı.
    Cevapla
  • Objektif 2 ay önce Şikayet Et
    Ne saçma yorum .Koparmasın kardeşim .İnegiyle işiyle ilgilensin. Ben o çobanın saçını koparsam? Aynı şey .İyi günler.
    Cevapla
  • Adem ÇALI 2 ay önce Şikayet Et
    Sivas Doğanşar yaylalarında çocukken görürdük. Tohumlarından kolye yapardık. Hakikaten çok güzel bir çiçek. Haberde de verildiği gibi insan ve hayvanların az uğradığı yerlerde olurdu. Biz de sadece kendi yöremize has sanırdık. Demek ki Anadolu'da başka yerlerde de varmış isim değiştirerek.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    bu çiçek Samsun'da ormanlarda çıkar, çocukken biz buna guguk çiçeği derdik. Kayseri ye özgü bir çiçek değil
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    çiçek çok güzel ama sivasta da yetişiyor aynı çiçek
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Arsenal'ın en pahalı 2. ismi olan Pepe, yana döne kulüp arıyor
Yılmaz Özdil'den bunları duymak da varmış! Türkiye'nin gururu Selçuk Bayraktar....