14 bin ‘samuray arısı' doğaya salındı

Samsun'da, istilacı bir tür olan ve özellikle Karadeniz Bölgesi'nde fındık başta olmak üzere yüzlerce bitki türüne büyük zarar veren “kahverengi kokarca” ile mücadelede kullanılacak 14 bin ‘samuray arısı' düzenlenen törenle doğaya salındı.

GİRİŞ 10.06.2024 16:23 GÜNCELLEME 10.06.2024 16:47
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü'ne ait laboratuvarda, yumurta parazitoidi olan trissolcus japonicus (samuray arısı) üretimleri başarılı bir şekilde devam ediyor.

Üretilen bu samuray arıları Samsun ve bölge illerinde doğaya salınıyor. Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi çerçevesinde 11 il ile birlikte Samsun'da ilk defa yapılan yaklaşık 14 bin adet samuray arısı salınımı Samsun'un 17 ilçesinde başladı. Çarşamba ilçesi Gökçeçakmak Mahallesi'nde toplanan protokol üyeleri bir fındık bahçesinde samuray arılarını bıraktı. Ayrıca bahçelere kurulan feromon tuzakları ile de kahverengi kokarca ile mücadele edilmesi planlanıyor.



"Yapılacak salımlar ile birlikte doğaya salınan parazitoit sayısı yaklaşık 140 bin olacak''

Düzenlenen törende konuşan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Doç. Dr. Betül Bayraklı, "Enstitümüzde zararlının Türkiye'ye girişinden itibaren hem popülasyon takibin yapmakta hem de mücadele yöntemleri araştırmaktadır. Bu çalışmaları yürütürken biyolojik mücadelenin de mutlaka mücadele yöntemlerine dahil edilmesi gerektiğini ve bölgemizde biyolojik mücadeleyi başlatabilmek için bir laboratuvara ihtiyaç bulunduğunu fark ettik. Bu nedenle Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliğine projeler vererek onlardan sağladığımız finansal destekler ile 2021 yılında enstitü bünyemizde biyolojik mücadele laboratuvarımızın kurulumunu gerçekleştirdik. Laboratuvarın kurulumunun ardından biyolojik mücadele laboratuvarında çalışan mühendis arkadaşlarımız 2022 yılında İtalya'daki Tarımsal Araştırma ve Ekonomi Konseyi (CREA - Council for Agricultural Research and Economics, Italy) samuray arıcıklarının üretimi ile ilgili eğitim aldılar ve alınan özel izinler ile parazitoidin ithalatını gerçekleştirdik. 2023 yılında da üretim çalışmalarına başlamış ve yaklaşık 20 - 25 bin parazitoit Artvin ve Rize'de doğaya salınmıştır. Bu yıl ise 150 bin adet parazitoit üretilmesini ve kahverengi kokarcanın yoğun olduğu ve riskli kabul edilen 33 ilde doğaya salınmasını hedeflenmiştir. Üretimle ilgili çalışmalarımız tamamlandı ve mayıs ayından itibaren çalımlarımız başladı. Bu gün 6 ilde (Bartın, Samsun, Karabük, Zonguldak) yapılacak salımlar ile birlikte doğaya salınan parazitoit sayısı yaklaşık 140 bin olacaktır. Salım işlemleri Haziran ayı sonunda tamamlanacaktır. Doğaya salım işlemlerimiz bundan böyle her yıl tekrarlanacak. Şu an üretim yapan tek enstitüyüz TAGEM yaptığı projeler ve çalışmalar ile bu laboratuvarların sayısını artırmaya çalışıyor. Daha öncede ifade ettiğim gibi klasik biyolojik mücadele zaman isteyen ve uzun vadeli bir çözüm olarak kabul gören bir yöntem. Bu nedenle uygun zamanda, bakanlığın müsaade ettiği ilaçlarla ve uygun dozda kimyasal mücadelemize, uygun feroman ve tuzaklarla biyoteknik mücadelemize ve kışlak mücadelemize devam etmeliyiz" dedi.



Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise "2017 yılında ülkemize giriş yapmış, 2019 yılında da ilimizde görülmeye başlayan kahverengi kokarca ile mücadele o günden bugüne teknik ekip arkadaşlarımızla beraber gerek mekanik mücadelede gerek biyolojik mücadele ile devam ediyor. Burada salacağımız arılar biyolojik mücadele kapsamındadır. Bakanlığımız kahverengi kokarca ile mücadele programı çerçevesinde 2024 bitki sağlığı programı içerisinde kahverengi kokarca uygulama talimatına göre işlemleri yapıyoruz. Tabiatta bir denge vardır. Bir tane bu böceği gördüm diye burayı ilaçlamamız mümkün değildir" diye konuştu.



Programa ayrıca Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım ile kurum personeli katıldı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgilere göre Samsun, 2023 verilerine göre 1 milyon 210 bin 679 dekarlık fındık alanı ve 118 bin 500 tonluk üretim miktarı ile bölge ve Türkiye'de üretiminde 2. sırada yer alıyor. Samsun'da polikültür tarım hâkim olup, başta fındık olmak üzere ekonomik anlamda yetiştirilmekte olan pek çok kültür bitkisi için potansiyel tehdit oluşturan kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele önem arz ediyor. Zararlı ile etkin mücadelede biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadelenin entegre edilerek uygulanması, Samsun tarımının sürdürülebilirliği ile mümkün.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Önce tarım müdürlüklerindeki ziraat mühendislerinin ilaç firmalarıyla ortak çalışmasını önleyin. Hiç birinin ata usülü mücadeleden haberi yok. Varsa da yoksa da zehir, başka çözümleri yok. Yüz yıldır zehirleye zehirleye toprak bırakmadınız. Önce şu ziraat mühendisliği etiğini getirin, müfredatlarını değiştirin.
    Cevapla
  • kahverengi kokarca 1 yıl önce Şikayet Et
    Hani bu ülkede hayvanların yaşam hakkı vardı? Kahverengi kokarcayı ELLİ YILDIR biliyorum.RİZEde elli yıldır var. Evimin tüllerinde soğuk havalarda gezerler. Ama bu Ülkede kuduz vakası var. Köpekn terörü sokaklarda kol geziyor. kimsenin önlem aldığı yok.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Dediğiniz gibi kahverengi de yeşili de bölgemizde yıllardır var. Ama kimyasal ile verilen zararların suçlusu bu böcekler oldu. Fındık bahçesine atılmayan kimyasal yok gibi. Bu ilaçların ticaretini yapan çoğu okuma yazma dahi bilmiyor şöyle fındık oluyor, böyle fındık oluyor, yok üzüm gibi, yok sırma gibi oluyor diyerek 12 ay kimyasal attırıyorlar. Geçmişinden bi haber iş yapıyoruz.
    Cevapla
  • bozok_01 1 yıl önce Şikayet Et
    ellerinize saglık hayırlı olsun inşallah gerekli sonucu alırız
    Cevapla
  • miraç 1 yıl önce Şikayet Et
    Ulan buna da mi tören yapiyorlar.Çok tuhaf bir ülkemiz var.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu samuraylardan değil de bizdeki samuraylaran (kırım kongo kanamalı ateşi) havadan israile atılsa bir hafta sonra israil boşalır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de operasyon! Tunç Soyer gözaltına alındı Listede 157 kişi var! Dikkat çeken isimler
TFF, Süper Lig ekiplerinin harcama limitlerini açıkladı