Bakanlık'tan 'araç yıkama' genelgesi: Valilikler ve belediyelere yazı gönderildi!

Tarım Bakanı Yumaklı, Türkiye’nin ‘su stresi’ altında olduğunu söyledi. Yumaklı, suyun nasıl tasarruflu kullanılacağına ilişkin tavsiyelerde bulundu.

GİRİŞ 22.07.2024 07:39 GÜNCELLEME 22.07.2024 09:14
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış
 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bütün bakanlıklar, valilikler, belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yaz döneminde su verimliliği tedbirlerine ilişkin birer yazı gönderdi.

Küresel ölçekte iklim krizi yaşanırken dünyanın değişen iklim şartları sebebiyle çeşitli risklere maruz kaldığına dikkat çeken Yumaklı, 2024 Mayıs’ının 1940 yılından beri en sıcak mayıs ayı olduğunu hatırlattı.

Yumaklı, küresel ısınma sebebiyle dünyada iklim şartlarının değiştiğini ve buna bağlı olarak çeşitli risklerle karşı karşıya kalındığını belirterek “Bunun etkileri Akdeniz iklim kuşağında yoğun olarak hissediliyor. Türkiye ‘su stresi’ altında. Bütün bu riskler karşısında su verimliliği yaygınlaştırılmalı. Su kaynaklarının sürdürülebilirliği sağlanmalı” dedi.

Yazıda alınması gereken tedbirler şöyle sıralandı:

-İçme suyu şebekeleri ve depolarında sızıntı, patlak vb. arızalar takip edilmeli.

-Park, bahçe, refüj gibi kamusal ve turizm tesislerinin yeşil alanlarında bölgenin şartlarına uygun kuraklığa dayanıklı peyzaj bitkiler (gladiçya, sabin ardıcı, konik ladin, sapsız meşe vb. gibi) tercih edilmeli.

-Sulama, verimli yöntemler ile buharlaşmanın az olduğu saatlerde yapılmalı. Mümkün mertebe yağmur suyu, gri su, arıtılmış atık su vb. kullanılmalı.

-Park, bahçe, cami gibi kamuya açık alanlarda su boşa akıtılmamalı

-Süs havuzları kontrollü şekilde doldurulmalı, suyun çevrimi gerçekleştirilmeli.

-Oto yıkama işletmelerinde su kullanımı kontrol altına alınmalı. Araçlar su verimliliği sağlayan yöntemler ile temizlenmeli.

-Basınçlı duş başlığı, tasarruflu musluk ucu aparatı (perlatör), sensörlü musluk, tasarruflu rezervuar gibi su verimliliği sağlayan cihaz ve ekipmanlara yönelinmeli.

-Turizm tesislerinde tuvalet, lavabo ve banyolarda sızıntılar onarılmalı, düzenli bakım yapılmalı.

-Endüstriyel işletmelerde tesis içinde veya proseslerde kullanılan nispeten temiz sular, altyapı değişikliği gerektirmeyen alanlarda yeniden değerlendirilmeli.

-OSB şebekelerinde ve tesis içi hatlarda sızıntılar engellenmeli, su kullanımları kayıt altına alınarak düzenli olarak izlenmeli.

-Tarımda gece sulamasına ağırlık verilmeli. Basınçlı sulama sistemleri tercih edilmeli. Sulama zaman aralıklarına özen gösterilmeli.

-İklim değişikliği etkileri, suyun verimli kullanılmasının önemi ve gerekliliği konularında vatandaşın farkındalığının artırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmeli. Bu konuda bilgilendirici afişler, ortak kullanım alanlarına kalıcı olacak şekilde yerleştirilmeli.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 25
  • Cevat 1 ay önce Şikayet Et
    Ankarada parklarda orta refujdeki yesil alanlar öncelikle sıkı takip edilmeli 24 saat devamli açık ve altlarından şu metrelerce akıyor devamli 153 ihbar ettim bakanlığa yazdım ama sonuç yok veballeri üst yonetime ait benden vebal gitmistir
    Cevapla
  • M.Y 1 ay önce Şikayet Et
    yerel yönetimler çok çok israfli şu kullanıyir,peyzaj ,park bahçeler için coğrafi ve iklim şartlarına uygun düzenlenmeli,
    Cevapla
  • Nefer 1 ay önce Şikayet Et
    Türkiye de denize akan akarsuların haddi hesabı yok. Yok barajlarda su eksilmiş miş , yok yağmur yağmadığı için su sıkıntısı olacakmış. Her sene aynı terane. Bakü den Ceyhan a petrol boru hattı döşenebiliyorsa barajlar arası boru hattı döşeyerek baraj kapasitesinin üzerindeki suyu denize salmak yerine su ihtiyacı olan baraja pompala , saraylara para buluyorsan bunada para bulursun.
    Cevapla
  • Babod 1 ay önce Şikayet Et
    Bir sende akil var.
    Cevapla
  • TrgtKINIK 1 ay önce Şikayet Et
    Günaydın!!! belediye başkanları maalesef şehirlerini yanlış türlerle yeşillendiriyorlar. En çok su isteyen, yatay kök yapıp kaldırımları ve yolları bozan, herdem yeşil olmayıp kışı bozkır görünümüne sokan, meyve verip kaldırımları kirleten ağaçlarla yeşillendirerek şehirlere yazık ediyorlar.
    Cevapla
  • Ahmet 1 ay önce Şikayet Et
    Sayın bakanım, her konuda tasarruf, ana okulundan başlayarak uygulamalı olarak çocuklarımıza ders olarak öğretilmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Avrupa'nın zirvesindeki 20 takım! Listede tek Türk takımı var...
Son dakika: Lübnan'da yeni siber saldırı! Bu kez telsizleri patlatıldı