Enselenen Chao sanal şemayı anlattı

Türk polisinin yıllardır peşinde olduğu ve beni FBI bile yakalayamaz diyen dünyaca ünlü Türk Hacker ChaO sanal işleyişi Haber 7'ye anlattı.

Enselenen Chao sanal şemayı anlattı
Enselenen Chao sanal şemayı anlattı
GİRİŞ 12.09.2008 17:45 GÜNCELLEME 10.04.2015 15:10
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

 

İhsan Aydın -Ersin Çelik'in haberi

 

 

Yaklaşık bir yıl önce okurlarımızdan aldığımız ‘banka hesabım bilgim dışında boşaltılmış’ tarzındaki mailler yoğunlaşmaya başlamıştı. Gelen mailleri değerlendirip konuyu araştırmaya başladığımızda olayın boyutunun ne kadar büyük olduğunu ve uluslar arası bağlantılarının olduğunu gördük. Ve araştırdığımız konunun en önemli ayağı ChaO bugün yakalandı.

Bu yılın başında bir bankanın bankamatik kartları kopyalanıp müşterilerin hesapları boşaltılıyordu. Haber 7’ye hemen hemen her gün gelen şikayet maillerini araştırmaya başladığında olayın boyutunun ne kadar büyük olduğunu gördük. Biz ilk haberimizi yayınladıktan sonra, ‘sahte banka kartlarının nasıl yapıldığı, hesapların nasıl boşaltıldığı’ konusunda bize bilgi vereceğini söyleyen bir şahıstan mail aldık.

Kier kod adıyla bize ulaşan şahısla önce msn’de daha sonra da yüz yüze görüşerek sanal banka soygununu deşifre etmiştik. Geçtiğimiz yıl yakalanan Sadun Özkaya’nın yürüttüğü soyun işini Sadun Özkaya’nın yakalanmasından sonra ChaO’nun yürüttüğünü söyleyen Kier, sistemin nasıl işlediğini, kartların kopyalandığını bize tek tek aktarmıştı.

ChaO nickli Çağatay Evyapan’ı, bu kadar önemli yapan ne?

Kendisinin ve Emniyet’in vermiş olduğu bilgilerde Çağatay Evyapan dünya üzerindeki sanal suçlar ve sahte kredi kartı işlerindeki en önemli üç dört insandan birisi. ‘Sanal suçların bilirkişisi’ olarak da tanımlanan Çağatay Evyapar kendisinin de adının geçtiği yazı dizisinden sonra  Haber 7’ye, sistemin nasıl işlediğine anlatmıştı.

"BİZ YÖNETİCİZİYİZ"

Bizimle mail aracılığı ile iletişime geçen ChaO sabal alemdeki insanların 7 grubu ayarıldığını ve Law Enforcers adını verdikleri birinci basamakta CIA'nın parmağının olduğunu ve devamlı grubun içine sızma girişiminde olduğunu söylemişti. Kendilerinin ikinci basamakta yer aldığını söyleyen ChaO, kednilerinin sanal alemde yönetivi pozisyonunda olduklarını ve büyük alışverişleri için aracı olduklarını söylüyordu.

"Sanal Alem"deki en büyük Türk olan ChaO, yedi gruba ayrılan sistemi ve işlevliğini şöyle açıklıyor:

1. LE (Law Enforcers). Genelde FBI çalışanları Scene'e sürekli olarak sızma görevi ile gelirler. CIA'de bu isin içersindedir fakat CIA benzeri kurum olan FBI gibi uzun ve karmaşık operasyonlar yapmaz. FBI operasyonları çok derindir, senelerce suçluların arasına girer ve onlarla beraber çalışırlar. Büyük paralarla operasyonları ve ajanlarını finanse ederler. CIA ise acelecidir. Daima hızlı ve toptan operasyonlar yapmaktadır. Operasyonlar genelde birçok ülkede aynı anda yapılır. Daima bir acele etme istekleri vardır. Örneğin; Shadow Crew Operation (Global), Lord Kaisersose Operation (Fransa) ve bunun takibinde ve neticesi olarak Maksik Operation (Antalya, Türkiye). FBI'ın ajanları kolay olarak anlaşılmaz fakat CIA ajanları bizler tarafından çok daha kolay olarak deşifre edilip Scene'den atılır. Tabii bu gurup'a Member ya da yöneticilerden yakalanmış ve LE tarafından ajan olarak tekrar aramıza gönderilmiş kişiler de dahildir. Biz bunlara RAT, PIG etc. diyoruz.

2. Bizler. Biz Scene'de yönetici konumlarında olan Scene Maker'lariz. Büyük alışverişler için Escrow hizmeti veririz (Alıcı parayı bize emanet eder, satıcı malı alıcıya teslim eder, her şey yolunda ise biz parayı satıcıya veririz. Bu güvenli alışveriş yöntemidir). Tabii bir insanin Escrow olabilecek kadar güvenilir olabilmesi için Yönetici olmasının dışında, Scene'e son derece hakim insan olması gerekmektedir. Çünkü çeşitli anlaşmazlıklar doğduğu zaman, tek karar hakki Escrow yapan kişidedir. Onun söylediğine Satıcı ve Alıcı uymak zorundadır. Ayrıca aramıza sızan ve/veya sızma görevi ile gelen kişilerin tespit edilmesi ve deşifre edilmesi bizim sayemizde olmaktadır. Scene'de öyle savaşlar var ki tahmin dahi edemezsiniz. USA normal hayattaki uyguladığı 'Game Book'u Scene'de de Gizli Servisleri ile uygulamaya çalışmakta fakat bizler tarafından oyunları bozulmaktadır. Oyun kurallarını daima bizler koyarız, diğer insanlar bu kurallarla Scene'de var olurlar.

3. Vendor'lar (Resmi Satici'lar). Herhangi sattığı bir şeyin ya kaynağı ya da resmi satıcısı. Vendor olabilmek için bizim onayımızdan geçmiş olması (sattıkları şeyleri inceler ve raporlar yazarız, uygun bulursak Vendor unvanı veririz) ve ayrıca alışverişleri bizim kontrolümüzde yapmayı kabul etmiş olmaları gerekmektedir.

4. Member'lar. Scene'de Vendor'lardan para ile ilgilendiklerini alıp kendi amaçları doğrultusunda kullanırlar. Alış verişler genelde bizim kontrolümüzde gerçekleşmektedir ve tüm anlaşmazlık ve problemlerde konu bize gelir ve biz çözeriz.

SANAL HIRSIZLAR AFRİKALI

5. Hırsızlar, dilenciler (Rippers, beggers). Bunlar yoğun olarak Morocco yada Afrika ülkelerindeki zencilerdir. Ayrıca birçok Avrupa ülkesinden ve ABD’den de gelmektedirler. Paraları yoktur, bin bir dil dökerek insanlardan bir şey alıp parasını ödemeden ortadan kaybolurlar. Bu nedenlerden dolayı Escrow yani alışverişlerin bizim kontrolümüzde olması hem satıcıların güvenliği hem de alıcıların güvenliği için çok önemlidir. Alici bir şeyi alıp kaybolmasının yanında satıcı da parayı alıp kaybolma riski bulunduğu göz önüne alınmalıdır ve bu yüzden escrow çok önemlidir.

6. Non-Verified Sellers. Bunlar hackerlerden, gizli guruplardan ve Resmi Vendor olmaya hak kazanamayan (kalite, tecrübe vs. konularda sınıfta kalan) insanlardan oluşmaktadır. Genelde Satıcı konumundadırlar. Birçoğu kendi güvenlikleri konusunda kendilerine yeterince güvenmedikleri ve yaşadıkları kökü tecrübelerden dolayı ve ayrıca başka nedenlerden dolayı Scene'de sessiz kalmayı tercih etmektedirler. Member'lar genelde bu tip insanlara güvenmedikleri için herhangi bir alışverişe girmezler. Bunlar yerine Verified Sellers olan Vendor'lara giderler. Bu guruptaki insanlar ile aşağıda açıkladığım 'Wanna Be'ler yoğun olarak çalışırlar çünkü 'Wanna Be'lerin gerçek Vendor'larla çalışması çok zordur.

7. 'Wanna Be'ler. 'Wanna Be'ler kendi yapmak istedikleri şeyleri satın almak için paraları yoktur. Kendileri bir sistem geliştirip bunu satma ya da kendileri kullanma becerileri söz konusu değildir. Genel karakterlerine bakıldığında 'hava atma' meraklısıdırlar. Bu yüzden onlara 'normal insanlar' çok kolay, bize ise çok zor ulaşabilirler. Bunlar bütün günlerini etraftan bilgi toplama ile geçirmektedir. Ve genel olarak 6.guruptaki insanlarla muhatap olurlar ve 6. guruptaki insanlar genelde gerçek kaynak değildir, başka kaynağın satıcılarıdır. 'Wanna be'ler genelde ufak tefek şeylerle uğraşmalarına rağmen bazen bilmeden çok ciddi bir gurup tarafından kullanılırlar, bunu kendileri dahi fark edemezler ve basları büyük belaya girer.”

İşte ChaO'nun banka soygunlarında kullanılan cihazların tanıtımını yaptığı video...


PAZARTESİ:

Mart ayında ChaO ile mail yoluyla yaptığımız ve güvenlik nedeni ile yayınlamadığımız çok özel
röportajı pazartesi günü yayınlıyoruz. Sanal dolandırılıcık aleminin, teknolojisine "olur raporu" veren adam olan ChaO görüşmemizde kendisinin büyük projelerle uğraştığını, kart kopyalama cihazları yapıp, pos cihazlarını modifiye ettiğini bunun için yüksek teknolojiye sahip donanımlar ve yazılımlar kullandıklarını söylemişti.

Pazartesi günü yayınlayacağımız bu çok özel röportajda ChaO, neler alıp sattıklarını, internet teknolojisi ve Türkiye'nin bu teknolojideki yeri ve sanal suçlar üzerine geniş bir açıklama yapıyor...

(Haber 7)

 

 

 

YORUMLAR 6
  • mevlüt bostancı 15 yıl önce Şikayet Et
    gerçek olabilir. adamın anlattıkları gerçek olabilir. bakın artık ekonomik hayat yavaş yavaş sanal aleme kayıyor. artık devletler yakaladıkları bu ileri derece uzman hackerlerı harcamaktan vazgeçmiş durumdalar. artık istihbarat teşkilatları hem bu hackerları kullanıyor işlerini gördürebiliyor hemde onları gözetim altında tutuyorlar. siz sanıyormusunuz ki bu adama müebbet verilip ömür boyu dört duvar içinde çürütüleceğini :))
    Cevapla
  • yillmaz kaplan 15 yıl önce Şikayet Et
    ben bu adama bi sartla inanirim.... once, neden yaptigi aleti satmaya caliyor ??? pek hala kendi kullanip sifir riskle bankalari dolandirabilir. yani satmaya calismayarak hic risk almamis olabilir. yada artik iyice koseye sIkIstilar rahatlamak icin birni feda etmek zorunda kaldilar. belkide buyuk vurgunu sonra yapacaklar... ama adamin anlattiklari sacma degil.. biraz abarti olabilir..
    Cevapla
  • Indian Larry 15 yıl önce Şikayet Et
    :D. Hikaye anlatmış adam ya, yok FBI sızmaya çalışıyormuşta, CIA in operasyonları söyleymişte, yakalanmadan röportaj falan yapmış ya, nick i de Chao, asıl ismini çağrıştıran bir nick kullanması da o kadar iyi olmadığının göstergesi gibi, ben bile 10 dk bunun gibi hikayeler uydurabilirim hele ki pos makinası yapacak kadar kafası basan bir insan hemen uydurur CIA FBI falan :D ...
    Cevapla
  • muhammet ali petek 15 yıl önce Şikayet Et
    Chao türkçe bilmiyo muymuş. o kadar izledim video yu sanırım nası suç işleyeceğini anlatıyo.gidip pos makinelerine mi bişey yapıyo ne hiç cool deil kanımca o kadar şey yapana kadar marketlerden sakız araklasın. bide Scene ne ki kardeşim yazı da saçma sapan ne yapıyo bu adam hiç anlamadım.
    Cevapla
  • sadık çelikten 15 yıl önce Şikayet Et
    oscarlık senaryo. Bu adamı tut senarist yap film ekibi ver sana istediğin kadar oscar getirsin. Tamam kabul ediyoruz şu an internet dünyasının böyle bir sorunu var ve bu konuya hakim açıkları iyi bilen takip eden usta isimler var eyvallahta senin bu anlattıkların senaryo be abi :) çok şişirmişler seni :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi