İnfaz yasası nasıl olmalı? "Habitual Offender Laws" örneği

Son dönemde gündemde olan infaz yasası düzenlemesi hakkında konuşan Avukat Koray Battal, ABD'deki "Habitual Offender Laws" yasasını örnek gösterdi.

İnfaz yasası nasıl olmalı? "Habitual Offender Laws" örneği
İnfaz yasası nasıl olmalı? "Habitual Offender Laws" örneği
GİRİŞ 17.10.2024 11:35 GÜNCELLEME 17.10.2024 11:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Artan vakalar ve kabarık sabıka kaydı olan zanlıların işlediği suçlar, infaz yasasında düzenleme tartışmalarını da beraberinde getirdi. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2 yılın altında ceza alanların da cezaevine girmesinin önünün açılacağını söyledi. Tunç ayrıca iyi hal indirimi ve denetimli serbestlik gibi konuların da yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avukat Koray Battal, "toplum tarafından af niteliğinde idrak edilen infaz düzenlemelerinin adalet sistemine güveni zedelediğini" söyledi. 

Avukat Koray Battal.

ABD'DE UYGULANAN YASAYI ÖRNEK GÖSTERDİ

"Hayatının bir döneminde herhangi bir nedenle suça karışmış birey ile suçu meslek haline getiren, defalarca aynı ya da benzer mahiyette suçları işleyen bireyin aynı doğrultuda ve tekdüze infaz yasası kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğini" vurgulayan Battal, ABD'deki "Habitual Offender Laws" yasasını örnek göstererek şunları söyledi: 

"Suçun tekrarlanması, bireyin toplum için bir tehlike haline geldiğini göstermekte ve bu durum, hukukun temel amacı olan kamu güvenliğini tehdit etmektedir. Tekerrür mahiyetinde olan suçlarda; ceza indirimi, iyi hal gibi hafifletici unsurların daha sınırlı olması gerekliliği mevcuttur.

Bu durum dünyanın birçok yerinde bu şekilde uygulanmakla birlikte, en önemli örneği Amerika Birleşik Devletlerindedir. 'Habitual Offender Laws' yasaları olarak bilinen düzenleme uyarınca; suçu tekrar işleyen kişiler için daha katı düzenlemeler bulunmakta ve suçu meslek haline getiren kişilere yönelik daha sert yaptırımlar uygulanmaktadır. 

Ülkemizde ceza ve infaz yasaları ile ilgili bir çalışma yapılırken, benzer bir yaklaşım geliştirilmeli; ilk kez suça karışan, pişmanlık gösteren ve rehabilitasyon imkanı olan kişiler ile suçu tekrarlayan, topluma zarar verme potansiyeli yüksek kişiler arasında fark gözetilmelidir.

Sonuç olarak; güncel olaylara reaksiyon olarak yapılan düzenlemeler yerine, köklü reformlar yapmak ve çözüm odaklı bir sistem oluşturmak, adalet sistemine olan güveni tesis edecek tek unsurdur."

KAYNAK: MYNET
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • baybars 8 ay önce Şikayet Et
    hele şükür dillendiren çıktı yıllardır internette yazıyorum suçu meslek yapanlar salınmamalı devlete uğraştır dürüst vatadaşa eziyettir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Emeklilerin şehri! Türkiye'nin en yaşlıları bu ilde...
Avrupa'da casus krizi! Bomba yerleştirirken yakalandı!