Hahambaşı İsak Haleva için cenaze töreni düzenlendi

İstanbul'da 85 yaşında hayatını kaybeden Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva için Neve Şalom Sinagogu'nda cenaze töreni gerçekleştirildi.

GİRİŞ 16.01.2025 21:18 GÜNCELLEME 17.01.2025 09:23

Beyoğlu'ndaki sinagogta yapılan törene, Haleva'nın eşi Rejin Haleva ile çocuklarının yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Davut Gül, Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan da katıldı.

Törende konuşan Ersoy, Haleva'nın ömrünü hoşgörü, barış ve kardeşlik değerlerini yaşatmak için adamış, her kesimden insanın gönlünde yer edinmiş kıymetli bir din adamı olduğunu söyledi.

Dayanışma ve kardeşlik temelinde yükselen bir toplum için Haleva'nın çok değerli rol model olduğunu dile getiren Ersoy, şunları kaydetti:

"Hahambaşı Haleva, sahip olduğu insan sevgisiyle toplumlar arasında köprüler kurmuş, farklı inanç ve kültürlerden insanların barış içinde yaşamasına katkı sağlamıştır. Bu yaklaşımı, ülkemizin köklü birlik ve beraberlik anlayışıyla da örtüşmektedir. Kültürel çeşitliliğiyle bir arada yaşama kültürünü korumanın insanlığın en büyük sorumluluklarından biri olduğuna inanıyoruz. Hahambaşı Haleva, bu sorumluluğun en güzel örneklerinden birini bize miras bırakmıştır. Onun fikirleri sadece Musevi cemaatimizin değil, hepimizin gönlünde ebediyen yaşayacaktır."

Oğlu Nefi Haleva ise babasının kaybından derin üzüntü duyduklarını aktararak, "Babamızın adı yalnızca toplumumuzda değil, uluslararası alanda saygıyla anılan bir isim olmuştur. Hayatı boyunca kazandığı bu iyi isim, onun insanlara olan sevgisinin ve tevazusunun bir yansımasıdır." ifadelerini kullandı.

Haleva, törenin ardından defnedilmek üzere Ulus Sefarad Musevi Mezarlığı'na götürüldü.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 29
  • Okur 1 yıl önce Şikayet Et
    Koskoca hayatı bir hiç ugruna harcadı , yazık .
    Cevapla
  • kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    bunların eline rabbim fırsat vermesin filistin hakkında gıkı çıkmadı
    Cevapla
  • vahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Filistin Katliamını ,çocuk ve kadınlar öldürülürken sesini hiç dumadık..Ateşi bol olsun
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Binlerce masum kadın çocuk demeden acımasızca katledilerek SOYKIRIM YAPANLARA yazık yapmayın bile diyemeyenlere söynecek bir şey kalmamıştır...
    Cevapla
  • Harakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Hz Peygamberi( Sallahu aleyhi vesellem ) tanımayanlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Aleyna Kalaycıoğlu ve İzzet Yıldızhan için istenen ceza belli oldu: Müebbet hapis talebi!
Kurban Bayramı öncesi kritik karar! Kurallar tek tek açıklandı, cezalar belli oldu