New Balance, Vans ve Camper ürünlerinde domuz derisi tespit edildi
Ticaret Bakanlığı, bazı modellerinde domuz derisi kullanıldığı tespit edilen "New Balance"a 1 milyon 730 bin lira para cezası verdi. "Vans" ve "Camper" ürünlerinde de domuz derisi belirlenirken, bu iki firmaya da cezalar kesildi.
Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, spor giyim markası New Balance markasına Türkiye'de satışa sunulan bazı modellerinin içeriğinde domuz derisi kullanıldığına dair bilgilendirme yapmadığı gerekçesiyle milyonluk ceza verdi.
Kurul tarafından yapılan incelemelere göre, New Balance'ın "com.tr" uzantılı internet sitesi üzerinde satışa sunulan "W990GL6", "M2002RST", "U9060BLK" ve "U991LG2" kodlu ayakkabılarda, ürünlerin açıklamalarında yalnızca "süet", "file" ya da "sentetik" gibi genel ifadeler kullanıldığı tespit edildi.
Ancak aynı ürünlerin yurt dışı sitelerdeki açıklamalarında "pigskin suede" (domuz derisi süet) ibaresinin yer aldığı belirlendi.
DİNİ HASSASİYET VURGUSU
Yapılan değerlendirmede ilgili mevzuata göre, tüketicileri yanıltabilecek veya dini hassasiyetleri aykırı bileşenlerin açıkça belirtilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, şirketin daha önce benzer bir sebeple uyarıldığı ve idari yaptırım uygulandığı anımsatıldı.
Buna göre, ilgili maddelere aykırılık nedeniyle NBI Giyim A.Ş.'ye 1 milyon 730 bin lira para cezası verilirken yanıltıcı reklamların da durdurulmasına hükmedildi.
Şirkete Ağustos 2024'te de bu nedenle ceza verilmişti.
İKİ MARKA DAHA DOMUZ DERİSİ BELİRLENDİ
Spor giyim ve ayakkabı markası Vans'a da aynı hükümden 863 bin 580 TL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verildi. "Vans" markasına ait "Old Skool Süet Ayakkabı" ve "SK8-HI Süet Ayakkabı"isimli ürünlerde de domuz derisi kullanılmasına rağmen bunun tüketiciye bildirilmediği tespit edildi. Söz konusu ürünlerin Türkiye'de "süet" olarak satıldığı ancak yurt dışında "domuz süeti" olduğu görüldü. Vans markasına aykırılık nedeniyle 863 bin 580 TL ceza kesildi.
Camper markasının "Ground Michelin" adlı ürününde de eksik bilgilendirme tespit edildi. Türkiye satışında "Bu ürün stoklarımızda bulunmamaktadır" ifadesinin altında yer alan bilgilendirmelerde, "yüzde 37 deri" ifadesine yer verilmesine rağmen yurt dışı uzantılı internet sitesinde aynı ürüne yönelik yapılan bilgilendirmelerde, "yüzde 37 Pigskin (domuz derisi)" ifadesine yer verildiği belirlendi. Camper markasının reklamlarının durdurulmasına karar verildi.
ADİDAS DA CEZA ALMIŞTI
Geçtiğimiz aylarda yine ürünlerde domuz derisi kullanımı konusu gündeme gelmiş dünyaca ünlü spor markası Adidas da bu durumu bilgilendirmediği için Ticaret Bakanlığı tarafından para cezasına çarptırılmıştı. Bakanlık Adidas’a 550 bin TL ceza keserek, "Samba OG" model ayakkabılarındaki domuz derisi kullanımına dikkat çekmişti.
-
Gurbetçi 1 hafta önce Şikayet EtEn'âm sûresinin 145. âyetinde yer alan "rics" kelimesiyle, "...onlara pis ve murdar olan şeyleri haram kılar" (el-A'râf 7/157) meâlindeki âyeti değerlendirerek domuzun kemiği, yağı, sütü dahil bütünüyle haram olduğuna hükmedilmiştir.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Gurbetçi 1 hafta önce Şikayet EtEfendi, domuzun bütün parçaları "meyte" hükmünde olup dinen necis sayılmıştır.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Aytek 1 hafta önce Şikayet EtYahu bi şirk öğrenmiş siniz yalan yanlış her yerde konuşuyorsunuz. Kur'an da herşeyi bulamazsın. Namazı kılın der Kur'an, nasıl kılınacağı sünnettedir tamamen daha pek çoğu. Gönderen Allah onu Peygamberle göndermiş ve tebyîn görevini ona vermiş. Niye bilip bilmeden konuşuyorsunuz arkadaş nedir bu rahatlık ya. Maç yorumu mu bu? Elbette alimler de hem Kur'an hem sünnetten cevap verirBeğen
-
Doğrusu 1 hafta önce Şikayet EtKuran da olmayanı icat edip dine sokmak şirktir. Dolayısıyla Kuran yetersiz veya eksik değildir. Bunu bizzat bize bildiren yine Kuran dır.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 1 hafta önce Şikayet Etdeğişrse anayasa o zaman konuş devlet laik müslüman değilBeğen Toplam 1 beğeni
-
Emekli Vatandaş 1 hafta önce Şikayet EtNBI denen şirkete ağustos 2024' te de aynı suçtan ceza kesilmiş. Bu suçu işlemede ısrar edene kesilen bu ceza 1 milyon 750 bin TL caydırıcı mı? Suçu önleyici mi? Neden doğru düzgün cezalar yok. Suçu işlemede ısrar edenlere ticaretten men cezası neden yok?Beğen Toplam 2 beğeni