Bakan Kurum'dan son dakika açıklamaları! 'Acil' çağrı yapıp uyardı: Vakit yok felaket olur

Son dakika haberi... Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde 6.2'lik depreme ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 24.04.2025 14:00 GÜNCELLEME 26.04.2025 18:13
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu dün İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamalarda bulundular.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, dün saat 12.49'da Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğünde depremin ardından bugün saat 09.00'a kadar 266 artçı sarsıntı kayıtlara geçti.

Büyüklüğü 0-4 arası 258, 4-5 arası 7 ile 5 ve üzeri 1 olmak üzere 266 artçı deprem meydana geldi.

Bakan Kurum, "İstanbul başta olmak üzere Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Yalova'daki vatandaşlarımızdan toplamda 1399 yapı ihbarı aldık. Şu ana kadar 7 binamız az hasarlı" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Riskli yapıların yüzde 30’u acil dönüşmeli, kaybedecek vaktimiz yok. Sorumluluk sahibi herkesin bilmesi gerekir ki İstanbul’un artık tek gündemi deprem olmalıdır." açıklamasını yaptı.

Bakan Kurum ayrıca "Siyaseti bir yana bırakmayı acilen bu konuya odaklanmayı beklemektedir. Burada siyaset olmaz burada politika yapılmaz. El ele verme zamanıdır. Bugünün ihmali yarının felaketi olur. Geç kalırsak kaybımız çok büyük olur. Bu şehri korumak kıymetli bir vazifedir." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum'un açıklamalarından satır başları şu şekilde;

Dün öğle saatlerinde 6.2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle hepimiz bir endişe ve korkuya kapıldık. Cenabı Allah ülkemizi milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin. Dün depremi alır almaz hemen afet bölgesine harekete geçtik. Bakanlarımızla birlikte AFAD Merkezine geçerek toplantımızı yaptık. Şeffaf bir şekilde vatandaşlarımızı bilgilendirmeye gayret ettik.

39 ilçemizde kaymakamlıklarımız nezdinde AFAD koordinasyonları hizmete geçti. 1399 yapı ihbarı aldık. Ekipler incelemelerini yaptılar. 7 binamız az hasarlı bunun dışında hasar söz konusu değil. Fatih'te metruk bir bina yıkıldı.

Saha çalışmalarına devam ediyoruz. 3 bin hasar tespit ekibi tüm İstanbul'da yerine gitmek ve tespitleri yapmak suretiyle bu incelemeleri gerçekleştireceğiz. 28 bin 500 kamu binasına ilişkin incelemeleri başlattık. Tedbir amacıyla yapıyoruz. 

Yurtların incelemelerini yaptık. Yurtlarda bir hasar tespit edilmedi. Bugün de hastanelerimizin incelemesini yapacağız. Şeffaf şekilde bilgilendireceğiz.

"ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK GERÇEĞİ DEPREMDİR"

Ülkemizin en büyük gerçeği depremdir. Nüfusun yüzde 70'si deprem bölgelerinde yaşamaktadır. 6 Şubat'taki acıyı hep birlikte yaşadık. Biz bu yaşadığımız depremlerde bir olmayı biliyoruz. Deprem geçtikten 3-5 gün sonra maalesef deprem gerçeğini unutuyoruz ve bu gerçek üzerinden hareket etmiyoruz. Riskli bina öldürür, gelin dönüştürelim dedik. Bedeli ne olursa olsun dönüştüreceğiz diyerek kentsel dönüşüm başlattık. 

"KAYBEDECEK BİR VAKTİMİZ YOK, İSTANBUL'UN TEK GÜNDEMİ DEPREM OLMALIDIR"

İstanbul'da 1 buçuk milyon dönüştürülmesi gereken bina olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu tablo konusunda kaybedecek bir vaktimiz yok. Ertelenecek bir durum değil. İstanbul'un artık tek gündemi deprem olmalıdır. 

"DAHA KARARLI OLACAĞIZ"

Bir yandan kentsel dönüşüm yaparken bir taraftan sosyal konut projesi yapıyoruz. Söz verdiğimiz evi olmayan vatandaşlara teslim edeceğiz dediğimiz 44 bin 610 konutumuzun inşasına devam ediyoruz. Biz bu konuyu önemsiyoruz. Depremde TOKİ binaları yıkılmadı.

Aynı anlayışla bilim insanlarının görüşleriyle bu süreci yönetiyor olacağız. Daha kararlı olacağız. Daha sağlam projeleri hep birlikte atmak mecburiyetindeyiz. 2023 Mayısında İstanbullulara dönüşü için tarihi kampanyamız Yarısı Bizden kampanyasını başlattık. 21 bin konut bu kapsamda dönüşmektedir. 

"ACİLEN ODAKLANMALIYIZ, BURADA SİYASET, POLİTİKA YAPILMAZ, EL ELE VERME ZAMANIDIR"

Özet olarak söylemek gerekirse devletimiz tüm gücüyle İstanbul'u depreme hazırlamak için, İstanbul'u kurtarmak için tüm birimleriyle bakanlıklarıyla çalışmaktadır. Deprem dönüşümünden doğrudan sorumlu olan belediyelerimize şunu ifade etmek istiyoruz; İstanbul için vakit değerli. Siyaseti bir yana bırakmayı acilen bu konuya odaklanmayı beklemektedir. Burada siyaset olmaz burada politika yapılmaz. El ele verme zamanıdır.

"BUGÜN İHMALİ YARININ FELAKETİ OLUR, GEÇ KALIRSAK KAYBIMIZ ÇOK BÜYÜK OLUR"

Bugünün ihmali yarının felaketi olur. Geç kalırsak kaybımız çok büyük olur. Bu şehri korumak kıymetli bir vazifedir. Bugün hep birlikte el ele verelim, siyaseti polemiği bir yana bırakalım. İstanbul'u kurtarma seferberliğini hep birlikte başlatalım. İstanbul'u hep birlikte kurtaralım.

Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan da bugünkü yazısında depremden yarım saat önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ile yaptığı dikkat çeken bir konuşmayı anlattı.
 

Ahmet Hakan, muhalefetin, İstanbul'a yapılacak 24 bin konutluk projeyle ilgili olarak ortaya attığı iddiaları sorduğu Bakan Kurum, bu iftiralara tane tane cevap vererek net şekilde net bir şekilde yalanladı.
 

İşte Ahmet Hakan'ın bugünkü köşe yazısında kaleme aldığı ilgili kısım;

DEPREMDEN YARIM SAAT ÖNCE MURAT KURUM’LA NE KONUŞTUM

Depremden yarım saat önceydi.

İstanbul’da yapılacak 24 bin yeni konutla ilgili iddiaları konuşmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u aradım.

*

Muhalefet, İstanbul’a yapılacak 24 bin konutla ilgili olarak...

*

- “Kanal İstanbul’a başladılar” dedi.

- “Lüks konut yapılıyor” dedi.

- “Bu konutlar Araplara satılacak” dedi.

- “Sazlıdere Barajı perişan olacak” dedi.

*

Murat Kurum, bu iddialara cevap vermeden önce çok vurgulu olarak şunları söyledi:

*

“Ahmet Bey. İstanbul deprem riski altında. Çok ciddi bir deprem sorunumuz var. Bizim sağlam konutlar yapmamız gerekiyor. 24 bin konutluk bu proje, deprem riskine karşı atılmış bir adımdır. Yapı stoğunu yeniliyoruz. Risk büyük, bir şeyler yapılması gerekiyor.”

*

Bakan Kurum telefonda bana bunları söyledi.

Yarım saat sonra İstanbul’da deprem oldu.

*

İstanbul’un yapı stoğunun yenilenmesi için atılan en küçük bir adımın bile faydası büyük.

Bu konuda atılan en küçük adımı bile desteklemek gerekiyor. Atılan her adımı politik tartışmaların mezesi haline getirmekten kaçınmak gerekiyor.

*

Kaldı ki Murat Kurum, ortaya atılan iddialara “doğru değil” diyor.

İşte iddialar ve işte Kurum’un yanıtları:

*

- ARAPLAR MI ALACAK: Sadece alt gelir grubunda yer alanlar alacak bu evleri. Tek koşul bu. Evleri alacak olanların tümü kurayla belirlendi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bu evleri alamıyor.

*

- SAZLIDERE BARAJI: Bizim yaptığımız inşaatın baraja herhangi bir zararı yok. Bu alan, ilgili kurumların incelemeleriyle su havzası olmaktan çıkarıldı. İmar planları yapılmış bir yer burası.

*

- KANAL İSTANBUL: Bu olayın Kanal İstanbul’la uzaktan yakından ilgisi yok. Sosyal konut vaadimiz var bizim. Bu sözümüzü yerine getiriyoruz ve getireceğiz.

*

- KONUT İHTİYACI: İstanbul’un konuta ihtiyacı büyük. Düşünün: 24 bin konut için üç milyona yakın başvuru yapıldı. İhtiyaç büyük. Talep çok fazla. Konut arzına ihtiyaç var.

*

Murat Kurum, son olarak “Bakın Ahmet Bey, olay şudur” dedi ve şunları söyledi:

*

“Hem İstanbul’un en riskli sorununun çözümü için çivi bile çakmıyorlar hem de çakılan çivilere engel olmaya çalışıyorlar. Hem yapmıyorlar hem de türlü yalanlarla yapanlara mani olmak için çırpınıyorlar.”

Bahadır Alemdar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır Alemdar

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 13 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 49
  • Gönül 4 gün önce Şikayet Et
    Esenlerde kentsel dönüşümde evimiz 10 yıldır bekliyoruz evler yapıldı insanlar yerleştiriliyor fakat hız kazanması lazım 30 yıllık binada oturuyoruz halı silkelesem aşagıya beton dökülüyor lütfen hızlandırılsın ölen ölür kalan sağlar bizimdir olacak yoksa
    Cevapla
  • Ersever 5 gün önce Şikayet Et
    Büyükşehir nufusları acilen yarıya hatta üçtebirine düşürülmeli. Çok önemli
    Cevapla
  • Gültepeli,BjK 5 gün önce Şikayet Et
    Tamamda evsahipleri evleri binaları allayıp pullluyorlar bunu sonrada fahiiş kiralara veriyorlar belediyelerr bilmiyormusunuzz biliyorr ve göz yumuyorsunuzz elli attmış yıllıkk bina dolu istannbuull
    Cevapla
  • Glnr Yldz 5 gün önce Şikayet Et
    Mühendis, çalışkan, eserleri çalışmaları ortada, afetlerde gece gündüz milletin yanında olan bu adamı değilde, yalancı sahtekar, hırsızı seçtiniz İstanbul hakkımı helal etmiyorum seçenler. Eliniz kurusun
    Cevapla
  • Mert 5 gün önce Şikayet Et
    Acilen vergi kaçıranlara çok ağır cezalar kesilmelidir ! Maliye ye bir kuruş borçu dahi olsa tahsil edilmelidir ! Fişini faturasını almayan da cezalandırılmalı! Aksi takdirde devlete yükü çok olur ! Geçenlerde 10 Torba çimento aldık adam parayı aldı çekmeceye koydu ! Bekliyorum faturamı verecek mi diye , Bana “ abi bir şey mi unuttun diye pişkin pişkin soruyor! Faturamı ver dedim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Cumhurbaşkanı ile görüştü
Başkan Erdoğan'dan İtalya'da önemli mesaj: Yeni ticaret hedefi 40 milyar dolar