25-44 yaş arasında olanlar için hayati tehlike: Gece uykuda yakalanabilirsiniz!

Araştırmalara göre, koronavirüsle beraber 25 ila 44 yaş arasında kalp krizi oranı yüzde 30 arttı. Prof. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, kalp krizinin yaşanmadan önce hastaların büyük çoğunluğunda kritik sinyaller verdiğini ifade etti.

25-44 yaş arasında olanlar için hayati tehlike: Gece uykuda yakalanabilirsiniz!
25-44 yaş arasında olanlar için hayati tehlike: Gece uykuda yakalanabilirsiniz!
GİRİŞ 29.04.2025 19:46 GÜNCELLEME 29.04.2025 19:47
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Yapılan son araştırmalar koronavirüsle beraber 25 ila 44 yaş arasında kalp krizi oranının yüzde 30 arttığını gösteriyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, kalp krizinin yaşanmadan önce hastaların büyük çoğunluğunda kritik sinyaller verdiğini söyledi.

Ancak Prof. Dr. Erdoğan, özellikle diyabetik hasta ve yaşlılarda kalp krizinin işaret vermeden meydana gelebileceği konusunda da uyardı. Peki, kalp krizinden önce vücudumuz bizi nasıl uyarıyor? Son yıllarda kalp krizi vakalarındaki artışın ardında ne var? Erken tanı neden önemli? Prof. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, kalp kriziyle ilgili merak edilenleri anlattı.

HER İKİ HASTADAN BİRİNDE SEMPTOMLAR GÖRÜLÜYOR

Kalp krizi geçiren hastaların önemli bir kısmında daha önce bazı belirtiler veya risk işaretleri olabileceğini; ancak bunların her zaman açık ya da belirgin olmak zorunda olmadığını kaydeden Prof. Dr. Erdoğan, "Yüzde 50-70 civarında hastada, kalp krizinden günler ya da haftalar önce bazı uyarıcı semptomlar görülebilir. Bu belirtiler genellikle göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik gibi bulgulardır. Ancak yüzde 25-30 kadar hastada hiçbir ön belirti olmadan kalp krizi meydana gelebilir. Bu özellikle diyabetik hastalarda ve yaşlılarda daha sık görülür. Bununla beraber yaklaşık yüzde 10-20 hasta ise sessiz geçirir. Bu türde hasta farkında bile olmayabilir. Kriz tesadüfen EKG veya başka bir görüntüleme sırasında saptanabilir" dedi.

GECE UYKUDAN UYANDIRAN GÖĞÜS AĞRISI

Kalp krizi belirtilerine dikkat çeken Prof. Dr. Erdoğan, "Eforla gelen göğüs ağrısı veya baskı hissi, nefes darlığı, efor kapasitesinde azalma, sırta, kola, çeneye vuran ağrı, aşırı yorgunluk ve gece uykudan uyandıran göğüs rahatsızlığı olarak genellikle 'ben geliyorum' der. Bununla birlikte hipertansiyon, diyabet, hiperkolesterolemi, sigara, aile öyküsü ve obezite gibi riskler varsa ön belirti olmasa da risk yüksektir. Bulgularımız kadınlarda belirtilerin değişebildiğini de gösteriyor. Mesela mide bulantısı, yorgunluk ve sırt ağrısı gibi rahatsızlıklar karşımıza çıkabiliyor" şeklinde konuştu.

KORONAVİRÜSLE BERABER KALP KRİZİ ARTTI

Son yıllarda Türkiye ve dünyada kalp krizinde artış göze çarpıyor. Bunun birçok sebebi olsa da en önemlisinin COVID-19 olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdoğan, "Son bulgular özellikle 25 ila 44 yaş arasında kalp krizi görülme oranının yüzde 30 arttığını gösteriyor. Bunun yanında yaşam tarzı da etkili. Pandemi sürecinde fiziksel aktivitenin azalması, sağlıksız beslenme ve obezite gibi faktörler kalp krizi riskini yükseltiyor. Yine genetik faktörler ve ailesel hiperkolesterolemi de kalp krizi riskini artıran faktörler arasında yer alıyor. Ayrıca yine pandeminin etkisiyle rutin sağlık kontrollerinin ihmal edilmesi de kalp krizine yönelik tedavide geç kalınmasına yol açtığını söylemek mümkün. Tüm bunları dikkate aldığımızda, erken tanı koroner arter (damar tıkanıklığı) hastalıklarında, hastalığın ilerleyerek kalp krizine neden olmaması için çok önemli. Erken tanı ile damar tıkanıklığı fark edilerek tedaviye hemen başlanılır. Bu aşamada damar daralması ilerlemeden müdahale edilirse kişi uzun süre normal yaşamına devam edebilir" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
Enes Kılıç Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Enes Kılıç

Editör Hakkında

YORUMLAR 44
  • Tıkalı damarlar 3 saat önce Şikayet Et
    Aşı olsun yada olmasın şu 3 konu başta kalp hastalığı olmak üzere sağlığı etkiliyor; Stres, beslenme ve hareketsizlik, yani yaşam tarzı..Bunlar vücudun dengesini bozuyor şeker, tansiyon, kötü kollestrol vs.herşeyi bunlarla patlatıyor..Kardiyoloğa arada bir muayene olmak gerek, insanların çoğu tıkalı damarlarla yaşıyor farkında değil taaki kriz gelene kadar, o zaman da iş işten geçiyor..
    Cevapla
  • Misafir 3 saat önce Şikayet Et
    o kadar çok zararlı alışkanlıklar bağımlılık var ki cep telefonu sigara gibi gibi aşı en masumu
    Cevapla
  • Misafir 4 saat önce Şikayet Et
    sanki ilkdefa aşı olduk çocukluktan beri aşı oluyoruz
    Cevapla
  • Yildirim 3 saat önce Şikayet Et
    Bu aşı farklı kardeşim ne olduğu belli olmayan aşılar yaptırdılar hemde 3 tane
    Cevapla
  • Engin DeNiZ 4 saat önce Şikayet Et
    Kardeşler arkadaşlar hacamat olmayı ihmal etmeyin.vücuttaki pıhtı çok tehlikeli..
    Cevapla
  • Aydın 4 saat önce Şikayet Et
    Bu palavralara artık kimse inanmıyor. Koronavirus değil o aşılar insanları bitirdi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Depremin ardından bu illerde patlama yaşandı! Bu şehirlerde yaşayanlar dikkat
İngilizlerden destek bulamayınca İtalya’ya koştu! Özgür Özel kapı kapı dolaşıyor!