Marmaris depreminde gündeme geldi: Panik atak öldürür mü?

Marmaris'teki depremin ardından hayatını kaybeden 14 yaşındaki kız çocuğunun ölüm nedeni olarak “panik atak” gösterildi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, panik atağın ölümcül olmadığını belirterek, kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye karşı uyardı.

GİRİŞ 04.06.2025 17:26 GÜNCELLEME 05.06.2025 09:08
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz günlerde Marmaris açıklarında meydana gelen deprem sonrası 14 yaşındaki bir kız çocuğunun hayatını kaybettiği haberleri kamuoyunda derin üzüntüye neden oldu. Bazı kaynaklarda ölüm nedeninin “panik atak” olduğu iddia edilince, konuyu Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a sorduk.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, söz konusu iddiayı bilimsel açıdan Haber7'ye değerlendirdi.


PANİK ATAK ÖLÜMCÜL DEĞİLDİR

Prof. Dr. Tarhan’a göre, panik atak ruhsal bir rahatsızlık olup ölümcül bir hastalık sınıfında yer almamakta. Nevzat Tarhan konuya ilişkin şunları söyledi:

• "Panik atak, beyindeki belirli bölgelerin aşırı duyarlılığıyla ilişkilidir.

• Kişi atağın etkisiyle kalp krizi geçiriyor ya da aklını kaybediyor gibi hissedebilir.

• Buna çarpıntı, baş dönmesi ve kontrol kaybı hissi eşlik eder.

• Ancak sağlıklı bireylerde kalp üzerinde kalıcı ya da öldürücü bir etkisi yoktur.

• Şu ana kadar tıbbi literatürde doğrudan panik ataktan ölüme dair bir olgu bildirilmemiştir."


DEPREM GİBİ OLAYLAR TETİKLEYİCİ OLABİLİR

Tarhan, travmatik olayların panik atağı tetikleyebileceğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü;

• "Aşırı stres altında kalan bireylerde ani tepkiler görülebilir.

• Kalp ritim bozukluğu olan kişilerde etkiler daha yoğun olabilir.

• Ancak bu durum kalıcı bir panik bozukluk değil, “akut stres tepkisi” olarak değerlendirilmelidir."


YANLIŞ BİLGİ TEDAVİ SÜRECİNİ ZORLAŞTIRABİLİR

Prof. Dr. Tarhan, kamuoyunda panik atakla ilgili yanlış bilgilendirmelerin ciddi sonuçlara yol açabileceğine şu sözlerle dikkat çekti:

• Panik atak geçiren kişiler, ölümcül bir tehlike yaşıyor hissine kapılabilir.

• Bu durum, korkunun kendisini besleyen bir döngü yaratabilir.

• Doğru bilgilendirme, hem toplumun farkındalığı hem de bireylerin tedavi süreci açısından hayati öneme sahiptir.


ÖLÜM NEDENİ DETAYLI OTOPSİ İLE NETLEŞİR

14 yaşındaki genç kızın ölüm nedeni kamuoyunda tartışma konusu olurken, uzmanlar spekülasyondan kaçınılması gerektiği konusunda uyarıyor. Gerçek ölüm nedeni ancak detaylı adli tıp incelemesi ve otopsi sonucunda netlik kazanabilir.

KAYNAK: HABER7
Sümeyye Palta Haber7.com - İçerik Editörü
Haber 7 - Sümeyye Palta

Editör Hakkında

5 Ocak’ta Nevşehir’de doğan Sümeyye Palta ilk ve orta öğrenimini Aksaray’da tamamladı. Üniversite hayatıyla birlikte İstanbul’a geldi ve hazırlık sınıfından itibaren medya eğitimleri almaya başladı. Buralarda gösterdiği başarıyla kısa sürede keşfedildi. Öyle ki henüz öğrenciyken gelen teklifler üzerine iş hayatına atıldı. Kanal 7 Medya Grubu, Star Gazetesi, Akşam Gazetesi, Güneş Gazetesi, Kanal 24 gibi kurumlarda çalıştıktan sonra kızlara eğitim veren bir vakıfta görev aldı. 2 yıl aradan sonra Show TV ile sektöre dönüş yaptı. Albayrak Medya’da önce dijital yapımların kurucu ekibi arasında yer aldı ardından projesiyle adından söz ettirerek iç yapımların kuruluşuna öncülük etti ve belgesel serileri hazırladı. Türkiye’nin önemli dijital içerik platformlarından biri olan Gzt’de yeni nesil belgesel serileriyle başarı sağlarken bir yandan da dış yapımların sorumluluğunu üstlendi. İhlas Medya Grubu’ndan gelen dijital yayınlar koordinatörlüğü teklifi sonrası görev değişikliğine gitti.
YORUMLAR 5
  • TOROSKAPLANI01 2 hafta önce Şikayet Et
    Sanırım kızımızda yeğenimizde kalp rahatsızlığı vardı deprem şoku korkusu krize ritim bozulmasına etken oldu üzgünüm.Allah rahmet eylesin aile ve yakınlarına başsağlığı sabırlar diliyorum.İki büyük Maraş depremlerini 6. katta yaşadım tabiki o anların farklı psikolojisi sözkonusu 1998 Adana depremi Tren Garı na yakın konumda yaşadım adeta sörf yaptım dalgalanma vuruş çok olmuştu.
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    zaten hoca diyor panik atak ölüm sebebi değil panik atağın sebeb olduğu bir rahatsızlık sonucu olmuş olabilir diyor ve otopsinin sonucunu bekleyin diyor en sağlıklı açıklama bu yönden daha doğru olacaktır
    Cevapla
  • Dobraci izmir 2 hafta önce Şikayet Et
    Herkesin bir olayda korku derecesi farklıdır.panik atak yapıp yüzde 95 korkup kalp krizi geçirebilir.
    Cevapla
  • memo can 2 hafta önce Şikayet Et
    Allah öldrür.ölümü o yaratir.korkudan ölen var bu normaldir!
    Cevapla
  • Tövbe 2 hafta önce Şikayet Et
    Korkudan ölmenin neresi normal ya
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Putin'den İran-İsrail itirafı! "Defalarca uyardım" deyip ilk kez açıkladı
Brezilya'da sıcak hava balonu faciası