Hanife Hatun Camii ve Külliyesi 11 Temmuz’da açılıyor
Doğu Karadeniz’in en büyük külliyesi ve kubbe yüksekliği açısından Türkiye'de nadir eserlerden biri olan Hanife Hatun Camii ve Külliyesi, 11 Temmuz’daki Cuma Namazı ile birlikte ibadete açılıyor.

Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın annesi Hacı Hanife Bayraktar’ın ismiyle Trabzon’a armağan ettiği cami ve külliye, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin modern çizgilerini taşıyan tarzıyla şimdiden kentin sembol yapıları arasında yerini aldı.
Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın annesi Hacı Hanife Bayraktar’ın ismiyle Trabzon’a armağan ettiği, Doğu Karadeniz’in en büyük külliyesi olma özelliğini taşıyan Hanife Hatun Camii ve Külliyesi, 11 Temmuz’daki Cuma Namazı ile birlikte ibadete açılıyor.
Kubbe yüksekliği açısından Türkiye'de nadir eserlerden biri olan cami, Pazarkapı sahil şeridinde, denize hakim bir noktada yer alıyor. Trabzonlu hayırseverlerin destekleriyle 182 bin metrekare alanda, 26 bin metrekarelik arsa üzerinde inşa edilen Hanife Hatun Camii ve Külliyesi'nde avlu kısmıyla birlikte yaklaşık 13 bin kişi aynı anda ibadet edebilecek.
TRABZON’UN SEMBOL YAPILARINDAN BİRİ OLDU
Daha ibadete açılmadan Trabzon’un sembol yapılarından biri haline gelen cami ve külliye, 15 bin 833 metrekare toplam inşaat alanı ve 8 bin 831 metrekare bodrum kat alanından oluşuyor. 2 bin 800 metrekare harim alanı, 1240 metrekare iç avlu ve revak alanı ile 1115 metrekare mahfil katı bulunan yapıda, toplam 6 bin 611 metrekareyi bulan ibadet alanları yer alıyor.
14 derslikli eğitim merkezi, 15 atölye, 700 kişilik konferans ve toplantı salonu, 500 kişilik aşevi, bay/bayan abdesthane, gasilhane ve kapalı otoparkların bulunduğu Hanife Hatun Camii ve Külliyesi, aynı zamanda bölge halkının sosyal amaçla da kullanabileceği büyük bir yapı olarak tasarlandı.
42 METRE KUBBE YÜKSEKLİĞİ
Ana kubbesi 42 metre yüksekliğinde ve 22 metre çapında olan, 78 metre yüksekliğinde 4 minaresinde 12 şerefe bulunan caminin içi 24 pencereden ışık alıyor. Ses akustiği de dikkate alınarak tasarlanan cami ve külliye ana kubbe, ön cephe ile mihrap cephesinde bulunan iki yarım kubbe ve güneybatı ve kuzeydoğu cephesindeki iki büyük kemerden oluşuyor. Camide engelli kullanıcıların ulaşımı için bir de asansör bulunuyor.
“OSMANLI VE SELÇUKLU MİMARİSİNİN MODERN ÇİZGİLERİNİ TAŞIYOR”
Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzonlulara her yönüyle fayda sağlayacak bir eser kazandırdıkları için mutlu olduğunu belirterek “Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin modern çizgilerini taşıyan Hanife Hatun Camii ve Külliyesi ile kentin siluetine zarif bir dokunuş yapmak istedik. Daha açılmadan kent insanının ve ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelen yapı, Doğu Karadeniz’in en büyük camisi olmakla birlikte bölge halkının sosyal ihtiyaçlarına yanıt verecek külliye özelliğiyle de kentin sembol binalarından biri olmaya aday” açıklamasında bulundu.
“HEM DİNİ HEM DE SOSYAL İHTİYAÇLARI KARŞILAYACAK”
Hanife Hatun Camii ve Külliyesi’ni planlarken bölge halkının hem dini hem de sosyal ihtiyaçlarını göz önüne aldıklarını ifade eden Bayraktar, “Caminin kapalı kısmında 7 bin 700 kişilik bir ibadet alanı bulunuyor. Bu sayı açık alanlarla birlikte 13 bine kadar çıkıyor. Ayrıca külliye kısmında planladığımız sosyal donatı alanları da halkımıza ciddi oranda hizmet ve destek sağlayacak. Konferans salonları, atölyeleri, eğitim merkezi gibi bölümleriyle kültürel ve sosyal faaliyetlerin yapılabileceği bir merkez olan yapının iç avlusunda kitap fuarları ve sergilerin düzenlenebilecek” diye konuştu. Hanife Hatun Camii ve Külliyesi’nin yapımına Trabzon halkından ve hayırseverlerin de büyük ölçüde destek verdiğini dile getiren Bayraktar “Allah’ın rızası, bu kutsal eserin ortaya çıkmasına ve tamamlanmasına vesile olup emeği geçen herkesin üzerine olsun” dedi.