Türk devletlerinden Ankara kararı: İlan edildi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10’uncu Toplantısı’nda alınan ortak kararla, başkentimiz Ankara 2026 yılı için "Türk Dünyası Turizm Başkenti" ilan edildi.
Türk dünyasının kadim bağlarını turizm alanında daha da güçlendirmek amacıyla düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 10’uncu Turizm Bakanları Toplantısı Ankara’da düzenlendi.
Türkiye’nin ev sahipliğinde toplanan bakanlar ve delegasyon başkanları, ortak kültürel mirastan dijital tanıtıma uzanan geniş bir gündemi masaya yatırdı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hem Türkiye’nin sektörel vizyonunu hem de Türk devletleriyle geliştirilecek iş birliklerine dair önerileri katılımcılarla paylaştı.
Ankara’nın 2026 yılı için önerilen “Türk Dünyası Turizm Başkenti” unvanı da toplantıda gündeme taşındı.
TÜRK DÜNYASI BÜTÜNLEŞİYOR
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kültürel ortaklık vurgusuyla başladığı konuşmasında, teşkilatın artık sadece bölgesel değil, küresel düzeyde daha görünür ve bütüncül bir yapıya dönüştüğünü dile getirdi.
Ersoy, “Ortak dil, tarih, kültür ve medeniyet anlayışı etrafında şekillenen Türk dünyası, bugün hem bölgesel hem de küresel ölçekte giderek daha görünür, daha etkin ve daha bütüncül bir yapıya dönüşüyor.” ifadelerini kullandı.
Türk Devletleri Teşkilatı’nın sunduğu iş birliği fırsatlarının her geçen gün daha somut sonuçlar verdiğini vurgulayan Ersoy, 2025’in ilk beş ayında Türkiye’nin yalnızca TDT ülkelerinden 1 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırladığını belirterek, “Türkiye’ye gösterdikleri yoğun ilgi için tüm kardeş halklara ve siz değerli meslektaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum.” dedi.
ANKARA, GEÇMİŞLE GELECEĞİ HARMANLAYAN BİR ŞEHİR
Türkiye’nin yaptığı Ankara teklifi ise toplantının en dikkat çekici başlıklarından biri oldu.
Kültürel diplomasi gücü ve tarihi kimliğiyle öne çıkan başkent için 2026 vizyonunu açıklayan Bakan Ersoy, “Ankara’yı Türk Devletleri Teşkilatı nezdinde 2026 yılı ‘Türk Dünyası Turizm Başkenti’ olarak ilan etmek istediğimizi de memnuniyetle ifade etmek isterim.” dedi.
Ankara’nın geçmiş ile geleceğe harmanlayan özgün bir kimliğe sahip olduğunu belirten Ersoy, “Anadolu’nun kalbinde yer alan Ankara, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Selçuklu’dan Osmanlı’ya, nihayetinde Cumhuriyetimizin kuruluşuna uzanan bir tarihî derinliğe sahiptir.” ifadelerini kullandı.
GORDİON’DA 47’NCİ TÜMÜLÜS GÜN IŞIĞINA ÇIKTI
Türkiye’nin kültürel mirasa yaklaşımını örneklerle aktaran Bakan Ersoy, kazı çalışmalarını artık yıl boyuna yaydıklarını, Türk bilim insanlarını bütün kazıların başına koordinatör atadıklarını ve nihayetinde “Geleceğe Miras” projesiyle Türk arkeolojsinin gelişimine büyük ivme kazandırdıklarını belirtti.
Bu sürecin önemli bir meyvesi olarak Ankara’daki Gordion antik kentinde 47’nci Tümülüs’ün gün ışığına çıkarıldığını hatırlatan Ersoy, “Bu miras alanımız, Ankara’nın kültürel derinliğini dünya kamuoyuna tanıtma açısından da önemli bir fırsattır.” dedi.
ORTAK MİRASIMIZI BİRLİKTE KEŞFETMELİYİZ
Türkiye’nin son dönemde geliştirdiği yenilikçi uygulamaları da heyetlerle paylaşan Ersoy, “1 Haziran – 1 Ekim tarihleri arasında ‘Gece Müzeciliği’ uygulamasıyla Ayasofya Camii, Galata Kulesi, Efes, Nemrut ve Zeugma Mozaik Müzesi gibi 27 kültürel miras alanımız akşam saatlerinde özel ışıklandırmalar eşliğinde ziyaretçiler tarafından gezilebilecektir.” bilgisini verdi.
Toplantıda, Türkiye’nin tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğu alanlar arasında dijital içeriklerle desteklenen deneyim müzeleri, ortak Müze Kart uygulaması, Türk devletlerinin turizmde ortak bir vitrine kavuşmasını hedefleyen “Turkic Silk Road” platformu ve sürdürülebilir turizm politikaları öne çıktı.
Bakan Ersoy, “Ayasofya ve Efes örneklerindeki gibi dijital deneyim müzeleri kuruyoruz.” derken “Geçmişimizi tanımadan geleceğe yürüyemeyiz; ortak mirasımızı birlikte keşfetmeliyiz.” sözleriyle Müze Kart uygulamasına atıfta bulundu.
“Bu platformun güncel içeriklerle zenginleştirilmesi konusunda her türlü katkıya hazırız.” ifadesiyle de Turkic Silk Road portalına destek verileceğini belirtirken Türkiye’nin 2030 yılına kadar 20 binden fazla tesisin sürdürülebilir turizm kriterleriyle sertifikalandırılmasını hedeflediğini vurguladı.
Bu bağlamda, “Geçmişimizi tanımadan geleceğe yürüyemeyiz; ortak mirasımızı birlikte keşfetmeliyiz.” diyen Ersoy, Türkiye’nin tecrübelerini üye ve gözlemci ülkelerle paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti.
“56,7 MİLYON ZİYARETÇİYLE DÜNYADA 4’ÜNCÜ SIRADAYIZ”
Uluslararası başarıları da değerlendiren Bakan Ersoy, “Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün yayımladığı Mayıs 2025 Dünya Turizm Barometresine göre Türkiye, 2024 yılında 56,7 milyon yabancı ziyaretçiyle, dünyada en çok turist ağırlayan 4’üncü ülke oldu.” sözleriyle Türkiye’nin turizmdeki yükselen performansını paylaştı.
Bakan Ersoy, toplantıda Türkiye’nin sürdürülebilir turizm politikaları çerçevesinde kararlılıkla ilerlediğinin altını çizdi.
“ANKARA’YA UNVAN, TÜRK DÜNYASINA YENİ BİR SAYFA”
Toplantının kapanışında birlik vurgusunu yineleyen Ersoy, “Türk dünyası; ortak geçmişten aldığı güçle, ortak bir geleceği inşa edebilecek potansiyele fazlasıyla sahiptir. Turizm, bu sürecin hem taşıyıcısı hem de hızlandırıcısı olacaktır.” diyerek iş birliğinin stratejik boyutuna işaret etti.
Türkiye’nin her aşamada aktif bir rol üstlenmeye hazır olduğunu vurgulayan Ersoy, Ankara’nın 2026 yılı için önerilen adaylığını toplantının kapanışında da bir kez daha dile getirdi.
Toplantı, Ankara'nın Türk Devletleri Teşkilatı nezdinde 2026 Türk Dünyası Turizm Başkenti ilan edilmesiyle son buldu.
Toplantıya; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Kürşat Zorlu, TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, Azerbaycan Devlet Turizm Ajansı Başkanı Fuad Naghiyev, Kazakistan Turizm ve Spor Bakanlığı Turizm Endüstrisi Komitesi Başkanı Nurtas Karipbayev, Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Sanzharbek Bolotov, Özbekistan Ekoloji, Çevre Koruma ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Cemşid Abdusalomov, KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Macaristan Devlet Turizm Ajansı Turizm Diplomasisi Direktörü Marta Fazekas, Türkmenistan Kültür Bakanlığı Turizm Departmanı Başkanı Akniyaz Agamuradov ve TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf katıldı.
-
Demokrasi. 37 dakika önce Şikayet EtKKTC Başbakan Yardımcısı nin önündeki yazıda hala niçin '' turkıh '' yazıyor kendilerini ingiliz sömürgesi mi sayıyorlar. Türkiye deseler yaBeğen
-
reşo 1 saat önce Şikayet EtValla ben bunların ata topraklarımızın liderleri oldugundan şüpeliyim bunlara bırakın arkanzı dönmey yanbile durmam bunlar paraiçin herşey yaparlar menfaatci cıkarcı bunlar kıprısı sattıkları gibi gündüz gözüyle sizide satarlar benden söylemesiBeğen
-
Sarı Çizmeli 1 saat önce Şikayet EtTuran ülküsü bitmiştir benim için.Hiç sevmiyorum artık orta Asya'yı Kıbrıs olayından sonra bunlarla yapılan her iş boşuna ve beyhudedir.Zaman ve para kaybıdır. Görünen köy kılavuz istemiyor.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Türk 1 saat önce Şikayet Etönce KIBRISI taniyBeğen
-
Misafir 2 saat önce Şikayet EtAraplar ülkeleri Müslümanlık için neyse, Bu devletler de Türklük için aynıdır. Boş hayallere kapılmayalım.Beğen Toplam 2 beğeni