Kurtuluş harekatının karargahıydı, şimdi barışın sembolü! İşte Cesene Mağarası'nın önemi
PKK’nın silah bıraktığı Cesene Mağarası, Türk muharebe tarihi açısından önemli bir yere sahip. Musul’u İngilizlerden kurtarmak için mücadele veren Osmanlı subayı Miralay Özdemir Bey komutasındaki ordu burada karargâh kurmuştu.
Terörsüz Türkiye hedefi doğrultusunda ilk PKK'lı grup dün silah bıraktı. Süleymaniye'ye bağlı Surdaş nahiyesi sınırlarındaki Cesene Mağarası'nda toplanan PKK'lı grup, buradan silahlarıyla çıkarak, topluluğun bulunduğu alana geldi. 15'i kadın 30 kişiden oluşan PKK'lı grup, ellerindeki silahları içinde ateş bulunan büyük bir kazana atarak imha etti.
Her ne kadar kuruluşu 1978 yılında Diyarbakır’ın Fis köyünde gerçekleşse de ilk silahlı terör eylemini 1984 yılında Siirt’e bağlı Eruh ilçesinde yapan PKK 41 sene sonra Cesene mağarasında silahlarını yakarak süreci fiilen bitirdi. Örgüt adına ilk kurşunu atan ve iki askerimizi şehit eden Agit kod adlı Mahsum Korkmaz bu olaydan iki sene sonra Gabar’da öldürüldü.
Erken dönem Suriye ve Lübnan-Bekaa Vadisi’nde yürütülen faaliyetlerin ardından PKK için 90’ların başında Irak merkezli gelişmeler bir dönüm noktası oldu ve Çekiç Güç, 36. Paralel uygulamaları ve Irak işgalinin ardından ülkenin kuzeyine taşındı.
BÖLGEDE ÜST DÜZEY GÜVENLİK TEDBİRİ
- Özellikle 2010 yılı sonlarından itibaren Türkiye içerisinde eylem ve hareket kabiliyetini tamamen yitiren terör yapılanması terörsüz Türkiye projesi kapsamında fesih kararı aldı. Silah bırakmanın yapılacağı tören alanında olağanüstü güvenlik tedbirleri dikkat çekti.
- Türk insansız hava araçları son 24 saatte bütün bölgeyi muhtemel provokasyonlara karşı aralıksız tarama faaliyeti yürüttü.
- Sabotaj ihtimaline karşı silah bırakma alanı ile ilgili KDP, KYB, DEM ve hatta PKK içerisinde dar bir kadro dışında hiç kimsenin bilgilendirilmediği öğrenildi.
CESENE MAĞARASI'NIN ÖNEMİ
Terör örgütünün 41 sene sonra silahları gömme eyleminin yaşandığı Dokan ilçesine 20 kilometre mesafedeki Cesene Mağarası, Türk muharebe tarihi açısından da önemli bir yere sahip. İngilizler tarafından 1921 sonrası işgal edilen Musul’u yeniden özgürleştirmek isteyen Osmanlı Subayı Miralay Özdemir Bey komutasındaki ordu 1923 yılında Cesene’yi ana karargâh olarak seçmişti. Özdemir Bey’in 1923 yılı Nisan ayında yönettiği Revandız Harekâtı’nda ana karargah olarak kullandığı mağarada hâlen dönemin izleri mevcut.
BİR KEZ DAHA TARİHE GEÇTİ
Cumhuriyet tarihinin ilk dış harekâtlarından biri olan Revandız Harekâtı’nda kullanılan bu mağara, şimdi de Türkiye’nin "Terörsüz Gelecek" hedefinde sembolik bir durak haline geldi.
Cesene Mağarası, böylece hem geçmişin direnişine hem bugünün barış umuduna tanıklık eden tarihi bir mekân olarak bir kez daha Türkiye’nin gündemine oturdu.
Erdoğan tarihi MHP ve DEM Parti mesajı: Birlikte yürüyeceğiz
Son Dakika.... Başkan Erdoğan'dan tarihi mesajlar! Pazarlık yok!
-
Tuğrul 3 saat önce Şikayet EtŞu bir gerçek devletimizin çelik yumruğu tepelerine indikçe mecbur kaldılar teslim oldular diz çöktüler. Ağababalarından da ümitleri kesilince bükemedikleri bileği öptüler. Yaşasın devletimiz var olsun ilelebet.Beğen
-
Misafir 3 saat önce Şikayet EtMuhteşem bir seçim. Rabbim Hayırla sonlanmayı nasip etsin İnşaallahBeğen
-
Cemil Albar 4 saat önce Şikayet EtBen bu pkk nin bir oyalama takdigine girdiğine inanıyorum bunlar bize aşırı derecede düşmanBeğen Toplam 1 beğeni
-
Sakaryalı 4 saat önce Şikayet Etİnşallah öyle olur. Çözüm süreci aklımıza gelince çok canımız yandı.yoğurdu üfleyerek yemek zorundayız.inşallah umut olur son bulur.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Dede 4 saat önce Şikayet EtBuranın yolunu asfatini kim yaptı kim yaptıysa bunlar da onun içindeBeğen Toplam 1 beğeni